Primář Nešpor: Zeman dělá reklamu likérkám. Možná odtud měl peníze na kampaň

31.01.2013 7:59

Bohnický primář a známý odpůrce alkoholu Karel Nešpor v rozhovoru pro Aktuálně.cz popřel, že by na Twitter napsal výrok na adresu Miloše Zemana (SPOZ), známého milovníka alkoholu a cigaret, že bude nutné vybudovat v bohnické léčebně prezidentské apartmá. Podle Nešpora jde o podvrh, sám prý na žádné sociální síti nevystupuje.

Primář Nešpor: Zeman dělá reklamu likérkám. Možná odtud měl peníze na kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Nešpor přesto vnímá, že nově zvolený prezident často a veřejně deklaruje svůj kladný vztah k alkoholu.

"Mně to nějak do sebe všechno zapadá. Současný pan prezident měl velmi rozsáhlou a masivní volební kampaň, jejíž financování nebylo úplně průhledné. Tekly tam tajemné peníze. Dovedu si představit, kdo tam ty peníze posílal," říká Nešpor a za sponzory označuje výrobce alkoholických nápojů.

"Samotná SPOZ má na svém oficiálním seznamu sponzorů nějaké likérky. Financování politických stran je u nás neprůhledné a asi to někomu vyhovuje. Nemusí ty peníze poslat přímo na účet kampaně, ale zaplatí třeba billboardy, a to už se nikdo nedozví, zda to zaplatili oni. Tam bych viděl souvislosti. Celé je to nepřímá reklama. Ale je to moje konstrukce, jsem prostý lékař," dodává.

Zeman jako product placement

"Předpokládám, že politická kampaň je velmi drahá věc a odněkud peníze přicházet musí. Lidé, kteří by byli romanticky zamilováni do pana budoucího prezidenta, tak pravděpodobně nebudou tvořit většinu. Ale možná se mýlím a většina občanů jsou romantici a dary pochází od jeho obdivovatelů. Já si to ale nemyslím. Je jisté, že nepřímá reklama v českých médiích kvete, a divil bych se, kdyby se vyhýbala české politice. Tak jako existuje product placement ve filmech, stejně tak existuje i v politice," tvrdí Nešpor.

Primář si netroufá odhadovat, zda to, že se Zeman otevřeně hlásí k pití alkoholu, může být problém, když má zastávat nejvyšší ústavní funkci.

"Chcete po mě nemožné. Pana budoucího prezidenta jsem nevyšetřoval. Z údajů o spotřebě alkoholu nelze uvozovat, zda je někdo závislý, nebo není. A ty údaje mohou být zkreslené z toho důvodu, že sponzor pak přisype třeba víc..." říká Nešpor pro Aktuálně.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…