Primář, na kterého chtěli poslat policii: Chtít odškodnit kvůli covidu? Neuvěřitelné. Nemorální seniorské autobusy, zabijácké vouchery

26.10.2020 19:52

Na ústeckého primáře Pavla Dlouhého už bylo připraveno trestní oznámení za slova, že vypravit se v 81 letech do Františkových Lázní je téměř sebevražda. Starosta dokonce vyčíslil škody za odrazování od wellness pobytů. Všechno je ale jinak. Mluvili jsme s oběma muži, kteří se dostali do velkého křížku, a zjistili nové rozpory. „Covid aby se v tom vyznal…“

Primář, na kterého chtěli poslat policii: Chtít odškodnit kvůli covidu? Neuvěřitelné. Nemorální seniorské autobusy, zabijácké vouchery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

„Z Františkových Lázní je v zemi několik set nakažených. Vypravit se v 81 letech do těchto lázní je prostě téměř sebevražda a je potřeba před tím všechny varovat,“ vzkázal nedávno primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý, který je také členem výboru Společnosti infekčního lékařství. Těmito slovy na konci září začínal článek z dílny ústeckých redaktorů iDnes.cz s titulkem Primář odrazuje seniory od cesty do lázní. Je to téměř sebevražda, říká“.

Publikovaný text vyvolal v západních Čechách dle starosty Františkových Lázní paniku. „Touha primáře Dlouhého zviditelnit se v médiích znamená poškození celého lázeňského oboru, mimochodem oboru zdravotnického a také pro podnikatele z Františkových Lázní škody v řádech desítek milionů korun. Člověk z lékařského prostředí by měl vědět, že takové výroky se okamžitě stanou poplašnou zprávou. Jsem přesvědčen, že tento pán byl zneužit jednou ze skupin, bojující proti podpoře lázeňství v podobě voucherů. Případně se jedná o dalšího zachraňovače světa,“ sděloval první muž města Jan Kuchař. Na sociální síti ho v tom podpořil STAN, u vyjádření starosty stál dovětek:  „Důvodů, proč pan doktor takto zaútočil na naše město, může být mnoho, určitě dostane možnost to vysvětlit policii.“ Sám Kuchař potvrzoval, že na trestním oznámení již pracuje právník.

ParlamentnímListům.cz Jan Kuchař sdělil, že negativní dopad článku s primářem Pavlem Dlouhým byl velký. „Zejména proto, že nám dva dny před tím zavřeli Německo a my chtěli startovat kampaň na český trh,“ dodal pro PL. Mluví o škodách v řádech desítek milionů korun.

Bez omluvy? Náhrada škody… Nakonec jen toto

Redakce PL nyní zjišťovala, zda policie již případ vyšetřuje. Ukázalo se, že v případu došlo k výraznému zvratu. Starosta Františkových Lázní trestní oznámení nakonec nepodal. Na dotaz ParlamentníchListů.cz odpověděl: „Trestní oznámení jsme na pana doktora nakonec nepodali, protože nám z MF (myšlena je redakce zpravodajského deníku DNES, potažmo iDnes. Pozn. red.) potvrdili, že chyba se stala v jejich ústecké redakci, která vydala tento článek svévolně. Slova pana doktora byla upravena, sám to v TV rozhovoru potvrdil.“

Kvůli tomu prý proto v říjnu proběhlo jednání s redakcí v Praze, kde mělo dojít k rozhodnutí, zda redakce Dnes vydá omluvný článek v celostátním vydání. „Bylo jasně doloženo, že plzeňská redakce dodala údaje z hygieny i komentář z místa, v Ústí bohužel chtěli senzaci,“ podotkl k tomu ještě.

Po zmíněném jednání s redakcí deníku DNES starosta informoval ParlamentníListy.cz, že k omluvě nakonec nedojde, ale redakce prý dá prostor pro lázeňské domy ve Františkových Lázních k možnosti nápravy. Mají prý možnost reportáže. „Mezitím došlo i k vyjádření pana doktora Maďara k provozům ve Františkových Lázních a bude také použito,“ dodal starosta. O analýze bezpečnosti lázní, kterou odborně garantoval epidemiolog Rastislav Maďar, už ParlamentníListy.cz psaly, a to zde.

A reakce „osočeného“ primáře! Je to nehorázné

Ústecký lékař Pavel Dlouhý je z předešlých informací udiven. O žádném jednání v redakci iDnes prý neví, a ani o tom, o jakou dezinterpretaci jeho slov se mělo v předmětném článku jednat. Naopak: Na svém sdělení, že ve Františkových Lázních se v září 2020 nakazilo velké množství návštěvníků, kteří odtud zavlekli koronavirus po České republice i do Německa, prý nadále bez výhrad trvá.

„Bylo mezi nimi mnoho seniorů a desítky z nich skončily s COVID-19 ve vážném stavu a v ohrožení života na infekčních odděleních po celé zemi, například v Opavě, v Brně, v Českých Budějovicích, v Praze či v Ústí nad Labem. Nákaza ve Františkových Lázních vedla bohužel i k doloženým úmrtím jejich návštěvníků,“ dodává pro PL.

Vyjádřil se i k trestnímu oznámení proti své osobě, o kterém už Kuchař také mluvil do médií, i když od něj nakonec ustoupil, jak nyní redakce PL informuje.

„Vyhrožování starosty Františkových Lázní trestním oznámením jsem považoval za nehorázné nejen já a řada mých kolegů, ale také prezident České lékařské komory, na jehož pokyn mi nabídla pomoc právní kancelář komory. Vyjádření odborného lékařského názoru a varování seniorů, aby se v době epidemie jako vysoce riziková skupina vyvarovali nebezpečných cest, nemůže být potlačováno hrozbami trestním stíháním. Toto sdělení veřejnosti bylo vysoce potřebné a je stále aktuální,“ sdělil Dlouhý ParlamentnímListům.cz a potvrdil tím, že za svými slovy si stále stojí tak, jak byla publikována.

On chce odškodnit? Neuvěřitelné!

Jako zcela neuvěřitelnou považuje starostovu žádost o omluvu či dokonce odškodnění. „Omluvit by se měli představitelé města návštěvníkům: Neinformovali je o tom, že v jejich městě řeší hygienici významné ohnisko nákazy SARS-CoV-2 mezi obyvateli a zaměstnanci, a nedali jim tak možnost vyhnout se zbytečnému riziku,“ argumentuje pro PL, že vina rozhodně není v jeho slovech, ale v postupu radnice.

„Měli by nabídnout odškodnění nakaženým za způsobené útrapy, uhradit jejich nákladnou léčbu v nemocnicích a v případě zemřelých poskytnout odškodnění pozůstalým,“ myslí si dokonce Pavel Dlouhý.

 „Zabijácké“ vouchery? Nemorální…

Článek přispěl ke kritice vlády za poskytnutí lázeňských voucherů, díky kterým se právě tato zařízení naplnila. Každý občan si mohl vygenerovat slevový kód a při objednání lázeňského pobytu získat výrazné cenové zvýhodnění. Ozvaly se i cynické hlasy, že tohle je „levná, cynická a populární důchodová reforma v přímém přenosu“ nebo že „za Husáka představovalo zvýhodnění pro důchodce možnost chodit na červenou a jíst všechny houby. Teď jsou to zase lázně.“

„Kromě jednoznačné podpory kolegů z ostatních infekčních oddělení a od členů výboru Společnosti infekčního lékařství se na mne obraceli také návštěvníci Františkových Lázní, kteří líčili, jak byly lázeňské hotely díky voucherům přeplněné, jak se hosté mačkali ve frontách a personál nestíhal hlídat rozestupy či dezinfekci,“ vyjadřuje se pro PL primář Dlouhý ve stejném duchu s tím, že následný vývoj epidemie mu dal jednoznačně za pravdu, že senioři – jako skupina osob ohrožená závažným a život ohrožujícím průběhem COVID-19 – by neměli cestovat.

Podle starosty je však znevažování voucherů také přímým útokem, jak vyplývá z jeho (již citovaného) výroku směrem k Dlouhému: „Jsem přesvědčen, že tento pán byl zneužit jednou ze skupin, bojující proti podpoře lázeňství v podobě voucherů.“

Dle mediálních ohlasů byla některá zařízení po celé republice přeplněná, lidé už si údajně někde ani nemohli rezervovat letošní termíny, a krom toho došlo k výraznému přesouvání obyvatel napříč republikou. V Karlovarském kraji k tomu navíc přidali i další dar ve výši 1800 korun, kterým se léčebný pobyt ještě výrazněji zlevnil.

 „V době, kdy jsou uzavřeny školy a děti jsou drženy v sociální izolaci, je z epidemiologického i morálního hlediska nepřijatelné, aby i v tyto dny odjížděly autobusy plné seniorů na wellness do lázeňských hotelů,“ uzavírá s jednoznačným přesvědčením ústecký lékař.

Program státní podpory s poskytováním voucherů by měl podle jeho mínění být ministerstvem pro místní rozvoj ihned přerušen, a to nejméně do doby výrazného zlepšení epidemiologické situace v České republice.

Problematika lázní bude zřejmě aktuální i v příštích dnech. Premiér Andrej Babiš mimo jiné na začátku října oznámil, že právě lázně jsou jednou z variant, kde nalézt náhradní kapacity pro důchodce s onemocněním covid-19, kteří někdy zbytečně „zabírají“ místo v nemocnicích, protože si je nechtějí brát domů jejich rodiny nebo domovy důchodců. Lázeňští specialisté ale oproti tomu chtějí, aby se do lázní nyní dostávali zdraví, respektive vyléčení pacienti, a rehabilitovali se v nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…