Primátor Chomutova: Kotlíkové dotace vítám

04.09.2013 6:27

S primátorem Chomutova Janem Marešem (ČSSD) jsme hovořili nejen o problémech kraje, ale především o projektech města a zmínili jsme také investice, díky nimž se Chomutov pyšní ojedinělými středověkými památkami a centrum města bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou.

Primátor Chomutova: Kotlíkové dotace vítám
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Ústecký kraj se dlouhodobě potýká se sníženou kvalitou ovzduší, ministerstvo životního prostředí a region se proto dohodly na 20 milionech pro lidi, kteří budou chtít vyměnit své staré kotle za nové ekologické. Vítáte vy osobně rozhodnutí? A máte nějakou zpětnou vazbu od občanů, zda by byl o ně v Chomutově zájem?

Přestože došlo v posledních letech k výraznému zlepšení, je Ústecký kraj dlouhodobě zatíženým regionem, co se týče kvality ovzduší. Proto vítám dohodu kraje a ministerstva v podpoře občanům při výměně kotlů. Z ekologického hlediska je právě vytápění domácností špatnými kotli a spalování i nebezpečného odpadu velkou zátěží pro ovzduší. V této chvíli nemám žádná přesná čísla o zájmu občanů našeho města využít tento program. Ale věřím, že budou velmi aktivní a žádosti o dotace na výměnu svých kotlů podají v hojné míře. Nové topné systémy totiž přináší nejen zlepšení životního prostředí, ale také snížení nákladů za vytápění.

V září začal v Chomutově dlouho očekávaný provoz sociálního centra Kamínek. Jedná se o jeden z nejnáročnějších projektů města a jeho přípravy trvaly několik let. Co nyní centrum občanům nabídne a jaké budou náklady na provoz?

Kamínek je příklad projektu, který spojuje rekonstrukci a vybavení objektu bývalého ústavu sociálních služeb se samotným provozem včetně poskytování sociálních služeb a je součástí kroků města k revitalizaci panelových částí města. Díky němu budeme moci ve spolupráci s neziskovými organizacemi uprostřed chomutovských sídlišť nabídnout potřebné služby rodinám s dětmi a mládeži. Bude zde nízkoprahové zařízení pro mládež ve věku od 15 do 26 let s nabídkou volnočasových aktivit pro mládež. Kromě pravidelných kurzů, které by měly pomoci s uplatněním mladých na trhu práce, to budou i sportovní, kulturní a společenské aktivity. Sociálně aktivizační služby zase budou určené takovým rodinám s dětmi, u kterých je vývoj dítěte ohrožen v souvislosti s tíživou sociální situací, jež rodiče nedokáží vlastní aktivitou bez pomoci zvládat. Odborníci z Kamínku jim zprostředkují kontakt se společenským prostředím, pomohou při výchově a vzdělávání dětí, a to především ve skupinových činnostech. Provoz sociálních služeb v Kamínku bude v plné výši hradit dotace Evropského sociálního fondu Operační program lidské zdroje a zaměstnanost.

V dubnu se rozhodl Chomutov zapojit do projektu odpovědného zadávání veřejných zakázek, kterým chce podpořit zaměstnanost různým skupinám handicapovaných na trhu práce. Jak projekt konkrétně funguje a co od něj očekáváte vy osobně?

Projekt je velmi zajímavý pro naši lokalitu zatíženou vysokou nezaměstnaností především dlouhodobě nezaměstnaných. Díky němu můžeme otevřít diskusi s ostatními zapojenými městy a pomoci tak v přípravách návrhů na úpravu legislativy, neboť nezaměstnanost nelze řešit primárně z úrovně měst a obcí, ale změnami v celém systému.

Historické centrum Chomutova bylo v roce 1992 vyhlášeno městskou památkovou zónou. Jaké výhody to městu přináší a jak se vy osobně snažíte podpořit rozvoj cestovního ruch v Chomutově?

Obnově a zpřístupnění mnoha historických památek široké veřejnosti napomohly investice města, soukromých subjektů a ve velké míře i dotační program ministerstva kultury regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Za dvacet let získalo město Chomutov z tohoto programu téměř 19,5 milionu korun a na obnovu památek přidalo dalších 50 milionů ze svého rozpočtu. Díky těmto investicím se může Chomutov pyšnit ojedinělými středověkými památkami, které lákají k prohlídce nejen občany města, ale i množství návštěvníků, jež obdivují historii města. Naši městskou památkovou zónu oceňují nejen běžní turisté, ale velmi často i účastníci různých setkání a představitelé měst. Jsme proto rádi, když je naše město vybráno k zajištění významných národních či mezinárodních akcí. V loňském roce to bylo například setkání hornických a hutnických měst Chomutovské krušení, letos Valné shromáždění Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů. A právě při těchto akcích mohli návštěvníci obdivovat památky nejen ve dne, ale i krásně nasvícené v nočním programu s poutavým vyprávěním. Nezapomínáme však ani na obyvatele Chomutova a návštěvníky z nejbližšího okolí. Historické centrum pro ně významně ožívá v době Chomutovských slavností, vánočních trhů nebo v rámci prorodinných aktivit, například Chomutovského rodinného zápolení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…