Primátor Chomutova: Otázkou je, co to vlastně hazard je

31.07.2014 11:19

V rozhovoru, který poskytl naší redakci primátor a místopředseda Svazu měst a obcí ČR Jan Mareš (ČSSD) zhodnotil nejen své čtyřleté působení v čele Chomutova, rozpovídal se ale také o aktuálních problémech města a představil nám priority, s nimiž by chtěl na podzim obhájit mandát. Řeč přišla i na vnitrostranické referendum ČSSD či smrt Romana Housky.

Primátor Chomutova: Otázkou je, co to vlastně hazard je
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Nedávno začalo první korespondenční referendum v historii ČSSD. Více než 22,5 tisíce členů bude odpovídat na tři otázky. Konkrétně se jedná o problematiku kumulace funkcí, druhá otázka je, zda by mělo být na kandidátkách ČSSD 40 procent žen, a třetí otázka zní, zda by o podobě kandidátek měli rozhodovat v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu. Jak se k referendu stavíte vy osobně a prozradíte nám, jak budete hlasovat?

Nejsem jednoznačný příznivec referend, nicméně respektuji tuto demokratickou volbu. Nemyslím si, že by kumulace funkcí byla překážkou pro dobrý výkon mandátu. Jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí musí být v osobní rovině, že jde o soudnost v tom, co lze stihnout.  Existují příklady, kdy kumulace funkcí je a byla pro město či obce ku prospěchu. O počtech žen na kandidátkách by neměla rozhodovat směrnice. Nebudeme po čase řešit obrácený princip – kolik má být na kandidátce mužů?

Sociální napětí, problémy mezi majoritou a minoritou jsou hlavními problémy Chomutova. Jak v tomto směru vnímáte strategii romské integrace do roku 2020, kterou vládě předložil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a která navrhuje pozitivní diskriminaci Romů?

Celý problém, podle mého soudu, patří spíše do roviny dodržování práv a povinností. To vše bez ohledu na barvu pleti, či inklinaci k některé z národnostních skupin. Zákon je jen jeden a z něho vyplývají jak práva, tak povinnosti. Pokud by se jednalo jinak, je to nespravedlivé vůči jednotlivým skupinám. 

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky již na začátku roku, jste rád, že se vám úspěšně daří naplňovat programové prohlášení. Přesto, existuje nějaká priorita vašeho programu, o níž jste si 100% jistý, že se nesplní?  A pokud ano, proč?

Ano, jeden z cílů se určitě nepodaří naplnit. Tím je lepší cyklistické propojení historického centra města. Technické řešení je svázané řadou norem, které musí být dodrženy, a velice obtížně se tato v historické zástavbě hledají. Nemám rád poloviční řešení. Náročnost tohoto úkolu je výrazně větší, než jsem si osobně dovedl představit.

Chtěl byste také letos obhájit mandát a pokračovat v započaté práci?

Čtyři roky je možná dlouhá doba, ale z pohledu projektů, které zlepšují život Chomutovanům, je to velmi málo. Třeba projekt Sídliště, místo pro život, trvá celé volební období. Takových projektů je celá řada a nerad bych odešel od rozdělané práce. Jsou v běhu, resp. se připravují další reálné projekty. Chystáme dokončit zateplování škol, renovace parků, rekonstrukce komunikací ve středu města a čtvrtích s rodinnými domy. Ale je zde také ještě k vylepšení řada věcí ve službách magistrátu. Tedy pokračovat chci i proto, že mi řada lidí věří a chce pokračovat se mnou.

Magistrátu hrozí, že bude muset zaplatit pokutu asi 23 milionů za chybu ve výběrovém řízení na zimní stadion, s čím ale nesouhlasí. Jak se aktuálně případ vyvíjí a co by pro rozpočet města znamenalo zaplacení pokuty?

Město využilo a využije všech právních možností k odvrácení této hrozby.  Zatím není nutné mít pesimistickou náladu.  Nicméně je logické, že je škoda každé koruny, která by v rozpočtu města mohla chybět. Rozhodně ani nejčernější scénář nebude znamenat ohrožení provozu a rozvoje města. Na to je hospodaření města velmi silné. Na rozdíl od jiných veřejných rozpočtů je naše vždy buď vyrovnané, nebo v přebytku. Vloni dokonce několik stovek milionů.  

Chomutovská radnice přes svůj web nechává občany nahlédnout do smluv i rozpočtu. Jak tak v tomto směru vnímáte návrh zákona na registr smluv? Svaz měst a obcí ČR, jehož jste místopředsedou, požaduje jeho přepracování.

Město tímto krokem svůj rozpočet občanům více zpřístupnilo. Vylepšily se jak principy schvalování rozpočtu, ale vznikla také lepší možnost sledovat následně jeho vývoj. Město Chomutov tuto transparentnost od letošního roku zvýšilo o zveřejňování uzavřených smluv. Nicméně to neznamená, že jsem příznivcem návrhu zákona o registru smluv tak, jak byl předkladateli avizován. Vidím tam řadu úskalí. Například zveřejnění smluv obchodních společností vlastněných veřejnoprávními korporacemi naráží na obchodní tajemství a může ohrozit postavení těchto společností v tržním prostředí. Je zajímavé, že je tlak na města a obce, ale ostatní subjekty, které také hospodaří s dotacemi z veřejných prostředků, jsou vynechány. 

Kvůli formálním chybám v petici proti hazardu nemohlo zastupitelstvo její obsah projednávat. Chomutovská iniciativa ,,Nechceme žít v Palermu“ se kvůli postupu radnice obrátila na soud. Co vy na to?

Nejednalo se o chyby formální, ale věcné. Magistrát a jeho pracovníci při posuzování podaného podnětu postupovali zcela objektivně a v souladu se zákonem. To, že se přípravný výbor obrátil na soud, je jeho legitimní právo. 

Jak se k otázce regulace hazardu a za tím účelem i vyhlášení referenda stavíte?

Na prvním místě stojí otázka, co to hazard vlastně je. Myslím, že je zcela správné se vymezit proti „bednovému“ hazardu, což naše město činí dlouhodobě. Hazard v podobě VHP a VLT je nutné regulovat a mít ho pod kontrolou. Osobně jsem pro vymezení prostoru, ve kterém lze tento hazard provozovat. To také vytváří předpoklad pro lepší kontrolní systém a dohled. Nicméně určitým způsobem je to boj s větrnými mlýny. Jsou signály, že loterijní společnosti našly cesty, jak obejít zákaz hazardu.

Otázka na závěr: Vrah Romana Housky je u soudu. Co říkáte na celý případ?

Tato otázka není pro mne namístě. K vyřešení případu jsou zde příslušné orgány. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…