Primátor Havířova: Do budoucna se musí KSČM otevřít i jiným názorovým proudům

11.02.2015 11:24

Poté, co v posledních krajských volbách získali komunisté mandát hejtmana, v uplynulých komunálních volbách získali také mandát primátora. Již tři dny po volbách se totiž dohodli s ANO a Hnutím pro Havířov, čímž vyšachovali vítěznou ČSSD. Proč? A jak hodnotí první měsíce spolupráce v radě? Nejen na to odpovídal Daniel Pawlas (KSČM) naší redakci. Prozradil nám také své plány pro letošní rok a neopomněli jsem ani kauzu kolem zbourání vlakového nádraží či vstup prvního investora do nového Industrial Parku Dukla. A vyjádřil se i ke kritice opozice v souvislosti se změnou systému obsazování městských firem.

Primátor Havířova: Do budoucna se musí KSČM otevřít i jiným názorovým proudům
Foto: archiv DP
Popisek: Daniel Pawlas (KSČM)

Pane primátore, tzv. doba hájení pro Vás skončila. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci?

Probíhalo seznamování s chodem úřadu, přece jen ve funkci primátora je objem práce a činností vyšší, než ve funkci náměstka. Musel jsem se ale rychle zapracovat, schvalovali jsme rozpočet města a dotace sportovcům. Vše ale probíhalo a probíhá v rámci očekávání.

V Havířově vznikla nová koalice nejrychleji ze všech statutárních měst, jasno tam bylo už tři dny po volbách. Podle dohody mají v jedenáctičlenné městské radě komunisté pět křesel, pět míst obsadilo rovněž ANO a jedno Hnutí pro Havířov. Co bylo ale hlavním důvodem toho, proč se nebylo možné dohodnout s vítěznou ČSSD?

Pravděpodobně se projevily názorové neshody, které vyústily i vyjádřením bývalého primátora. Ukázalo se ne zrovna šťastné dominantní prosazování názorů jednoho z koaličních partnerů v radě města.

Jak byste hodnotil s odstupem času spolupráci uvnitř koalice? Domníváte se, že vyjednaná koalice, vydrží celé volební období?

Koalice v Havířově funguje, nemáme výrazné názorové střety. Ani jedna strana nemá většinu v radě města, jednání jsou proto více demokratická a o problémech musíme široce diskutovat. Model 5-5-1 (KSČM, ANO, HpH) považuji za funkční.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok?

Především stabilizace městské pokladny. Konsolidace dluhů, jejich snižování a příprava na nadcházející programovací období. Samozřejmě stranou nestojí zvyšování bezpečnosti ve městě, v průběhu roku budou probíhat přípravy na zvýšení počtu městských strážníků v ulicích Havířova.

Jak již bylo naznačeno, KSČM v Havířově volby nevyhrála. Navíc v uplynulých v komunálních volbách ztratila řadu zastupitelů a v Senátu neobhájila jediný mandát. Co podle Vás nyní musí KSČM udělat, aby se udržela na politické scéně? Jak podle vás přilákat voliče?

V Havířově jsme ale posílili. Máme dobrou prezentaci svých názorů a s občany komunikujeme. Je v nás ochota naslouchat i jiným názorům. Do budoucna bude důležité naši stranu otevřít i jiným názorovým proudům a hledat vize moderní společnosti a jejího demokratického fungování.

S Havířovem jsou úzce spojeny problémy s ubytovnami. Od ledna nabyla účinnosti vládní novela o pomoci v hmotné nouzi, která upravuje vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách. Doplatek bude stát poskytovat provozovatelům ubytoven na prostory, nikoli na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného nemá převýšit částky v místě obvyklé. Domníváte se, že změna vyřeší problém s ubytovnami nebo je třeba jít ještě dál? 

Změna pomůže, ale obecně to chudobu a sociální vyčlenění těchto lidí nevyřeší. Sociální programy se míjejí účinkem, protože základním právem člověka je pracovat.

Rada města Havířova rozhodla ukončit projekt, který měl společně s dalším projektem Českých drah za cíl demolici stávající nádražní budovy a vybudování nového dopravního terminálu v Havířově. Máte připraveno alternativní řešení, a především, kde na něj vezmete finance?

Objekt havířovského nádraží není města. Čekáme na reakci vlastníka a jeho koncept. Hlavně si přejeme mít důstojné nádraží, vždyť to místo je vstupní branou do našeho města. Nemáme problém ani s jednou variantou  - zachování budovy nebo její odstranění. Přednádražní prostor je každopádně města a o ten se chceme za všech okolností postarat v souladu s koncepcí a záměrem vlastníka budovy havířovského nádraží.

Kvůli průtahům kolem demolice město ale přišlo o dataci a náklady na dosud vynaložené výdaje na projekt tak bude muset pokrýt z rozpočtu. Jaký to bude mít vliv na hospodaření města? V jaké je finanční kondici?

Je to samozřejmě nemilé. Projektová dokumentace ale zůstává, do budoucna ji přizpůsobíme definitivnímu konceptu úpravy celého prostoru. Na rozpočet města to nemá výrazný vliv.

Proč jste se po volbách rozhodli změnit systém obsazování městských firem a zrušit tak nepsané pravidlo, podle kterého získávali opoziční zastupitelé posty v městských firmách?

Rozhodli se takto zastupitelé a právě proto, že je to nepsané pravidlo, systém změnili.

Podle informací havířovského deníku dokonce hrozí, že slovní přestřelky politiků skončí až u soudu. Budete se snažit udělat něco proto, aby k tomu nedošlo a v zastupitelstvu se podařilo vytvořit prostor pro konstruktivní diskuzi?

Zastupitelstvo je "politická aréna", v níž zaznívají různé názory a nelze někomu upírat právo klást i nepříjemné otázky či vyslovit svůj názor.

Švédská společnost Mölnlycke Health Care má být prvním investorem v havířovském Industrial parku Dukla. Pracovní uplatnění by tak mohlo najít až 300 lidí. Jaký vliv to bude mít na nezaměstnanost? A rýsují i nějaké další nabídky investorů?

Vliv na zaměstnanost to určitě mít bude. Zvedne to i kupní sílu ve městě a zvýší zaměstnanost ve službách. Máme i další zájemce o vstup do průmyslové zóny, ale území je pro nás velmi vzácné, proto vždy přihlížíme i k případnému počtu lidí, které může budoucí investor zaměstnat. Mělo by jich být co nejvíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…