Primátor Havířova: Jsme svědky začínajícího rozpadu „staré“ Evropy

24.09.2015 14:34

V rozhovoru, který poskytl naší redakci Daniel Pawlas (KSČM) se zamýšlí nejen nad tím, zda má projekt společné Evropy smysl, když ti, kteří ji mají řídit, páchají podle jeho slov sebevraždu v přímém přenosu. Obává se také, že naše vláda je v řešení uprchlické krize bezzubá. Důrazně ale odmítá spekulace o umístění uprchlíků v bytech po hornících v Havířově a předpokládá, že se začleněním těchto azylantů do společnosti nebudou potíže. Naopak palčivým problém města je vysoká nezaměstnanost. Co s tím? A co nového plánuje v Havířově v druhé polovině roku?

Primátor Havířova: Jsme svědky začínajícího rozpadu „staré“ Evropy
Foto: archiv DP
Popisek: Daniel Pawlas (KSČM)

Od vašeho zvolení do čela města uplynul již téměř rok. Jak byste jej hodnotil?

Tak především proběhlo vzájemné seznamování se s koaličními partnery a jejich způsobem práce. Noví politici se potřebovali seznámit s chodem úřadu a jeho fungováním. Myslím, že jsme úspěšně naskočili do rozjetého vlaku a pokračujeme v rozvoji našeho města. Koalici jsme dokázali obhájit, věřím, že se všem pracuje dobře.

Jaká nejdůležitější rozhodnutí jsou před vámi nyní do konce roku?

Samozřejmě schválení rozpočtu města na příští rok. V současné době probíhají rozpočtová kolečka, rozpočet je teď na radnici stěžejním tématem. Ale nezapomínáme ani na to, že Havířov letos slaví 60 let od svého vzniku. Výročí připadá na prosinec a sem směřujeme také důstojné oslavy tohoto výročí.

V souvislosti se zvýšením bezpečnosti ve městě plánujete navýšit počet městských strážníků v ulicích Havířova. Kdy konkrétně a o kolik?

V současné době má havířovská městská policie tabulkově 122 zaměstnanců, z uvedeného počtu je 113 strážníků nebo čekatelů. Nově přibude od ledna příštího roku dalších šest strážníků.

Vznikne, či nevznikne v prostorách bývalé základní školy Mánesova v Havířově domov pro seniory? Jaká jsou hlavní úskalí projektu?

Hlavním úskalím jsou samozřejmě finance. Projekty jsou to smysluplné a pro naše město nanejvýš potřebné, nicméně pro realizaci finančně vysoce náročné a bez spolufinancování není v silách města je uskutečnit. Budeme čekat na vhodný dotační titul, případně hledat alternativu využití tohoto objektu.

Pokles přesně o 1 101 obyvatel zaznamenala matrika havířovského úřadu v průběhu uplynulého roku. Z uvedeného počtu 750 lidí zemřelo. Naopak se v Havířově narodilo a nově do evidence obyvatel bylo přihlášeno 598 novorozenců. Co se budete snažit udělat pro to, aby obyvatel přibývalo a neměli potřebu odcházet jinam?

Nutnost větší nabídky pracovních míst je v našem regionu více než potřebná a důležitá. Lidé odsud odcházejí za prací a nelze se – především mladým – divit. Dobrá práce lidi naplňuje, ale především nám zaměstnání přináší finance pro život, další rozvoj, kvalitní odpočinek, založení rodiny, dobrou výchovu dětí. Potřebujeme nová pracovní místa, která chceme zřídit za pomoci investorů nejen v okolních průmyslových zónách – i té v Havířově, ale také zásadní podporou malého podnikání.

Vy sám odmítáte spekulace, že chce společnost RPG umístit do svých bytů uprchlíky. Ministerstvo vnitra údajně pouze oslovilo společnost, zda by neposkytla byty rodinám z pobytového zařízení pro azylanty. V čem je z hlediska bezpečnosti obyvatel podle vás největší rozdíl? A plánujete v souvislosti s azylanty zvýšit bezpečnostní opatření?

Spekulace odmítám, pronájmu volných bytů pro azylanty prostřednictvím projektu Ministerstva vnitra rozumím. Jde o lidi, kteří v havířovském zařízení žijí už léta, jsou to političtí uprchlíci vesměs z republik bývalého Sovětského svazu, jsou tady často s rodinami. Je nutné je po čase, kdy se naučili česky a chtějí pracovat, začlenit do společnosti. Ani o nich nevíme, a tak u těchto prověřených lidí nepředpokládáme zásadní problémy se začleněním do společnosti.

V přijímání případných uprchlíků do Havířova chcete být maximálně radikální a slibujete bojovat všemi prostředky, kdyby k něčemu takovému mělo docházet. Pokud by došlo k naplnění pro vás černého scénáře, jak chcete, nebo lépe řečeno můžete, přijetí uprchlíků zabránit?

Možnosti vedení města jsou omezené, ale v takovém případě bych žádal o maximální podporu našich spoluobčanů, osobně bych inicioval vznik petice, jako první ji podepsal a obyvatele vyzval k maximální součinnosti. Také bych se snažil vyvíjet mediální tlak na vládu.

Jak hodnotíte postoj vlády k řešení uprchlické krize? Měla by být podle vás radikálnější? Dokážete si představit například obnovení kontrol na hranicích?

Vláda je v tomto směru bezzubá, nejsou žádné nástroje přinutit bruselské úředníky změnit rétoriku. Osobně mám za to, že jsme svědky začínajícího rozpadu „staré“ Evropy, její kultury, náboženství i společného soužití. Je pak otázkou, zda projekt společné Evropy má smysl, když ti, kteří ji mají řídit, páchají sebevraždu v přímém přenosu. Pokud mají Evropa a dědictví našich předků přežít, je třeba velice rychle a efektivně nastolit pořádek v místech konfliktů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…