Primátor Havířova: Nejsem si jist, zda vnitrostranické referendum byl nyní dobrý nápad

06.08.2014 8:17

,,Své sliby a předsevzetí jsme splnili a ještě do voleb zahájíme celou řadu investičních akcí.“ Tak zhodnotil své první čtyři roky v čele Havířova Zdeněk Osmanczyk (ČSSD). Ve své práci by chtěl pokračovat i nadále a nás zajímaly nejen jeho plány pro následující volební období, hovořili jsme ale i o aktuálním problému s ubytovnami ve městě a řeč přišla i na situaci uvnitř ČSSD.

Primátor Havířova: Nejsem si jist, zda vnitrostranické referendum byl nyní dobrý nápad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk

Jak jste se vyjádřil pro PL počátkem roku, pro úspěch v podzimních komunálních volbách je nutné volby parlamentní vyhodnotit, což se nestalo. Domníváte se, že mělo dojít i k personální obměně? Jaký je podle vás Bohuslav Sobotka předseda a premiér?

Jsem toho názoru, že obecně bez vyhodnocení jakékoliv akce, události, bez přijetí opatření nelze garantovat očekávaný výsledek. K personálním obměnám mi nepřísluší se vyjadřovat, to je v kompetenci nejvyšších stranických orgánů. K osobě pana premiéra a předsedy strany Bohuslava Sobotky můžu jen konstatovat, že i vzhledem k situaci ve sněmovně a také k situaci na Ukrajině to nemá vůbec jednoduché. Zda je to silná osobnost, ukážou nejbližší měsíce.

Vidíte nyní nějakou pozitivní změnu ve vnitrostranickém referendu, které nedávno ČSSD uvnitř strany spustila, nebo vám vadí, stejně jako například Tejci či Haškovi, že se referendum nebude zabývat tou částí programu, kterou se ČSSD v koalici nedaří prosazovat?

Nejsem si jist, zda vnitrostranické referendum v době dovolených a těsně před komunálními volbami bylo šťastné.

Město se snaží intenzivně vyřešit problém s ubytovnami. I pro vás tak bylo překvapením, že zastupitelé nehlasovali pro přijetí usnesení na odkoupení ubytovny Merkur. Co tedy bude s odkupem nyní? Přeci jen již na konci loňského roku radnice schválila záměr odkoupení ubytoven Merkur a Impuls včetně movitého majetku souvisejícího s provozem nemovitostí. Město si získáním těchto ubytoven slibuje, že bude moci ovlivňovat složení těchto ubytoven a v rámci vlastnění městem tam bude mít usnadněný přístup i městská policie. Proč nyní ta změna?

Můj postoj a názory mých stranických kolegů v zastupitelstvu města Havířova se nezměnily. Prioritou jsou pro nás zájmy a spokojenost občanů města. Jde především o ubytovnu, ale také o možnou rozvojovou lokalitu. Záměr je zcela jasný. Vrátit této části Havířova klid, bezpečí a vytvořit tady místo pro odpočinek, bydlení, podnikání. Pokračujeme v jednání s majitelem a na naše varianty řešení dostaneme odpověď v polovině srpna.

A jak to aktuálně vypadá se záměrem na odkup bytového komplexu Impuls?

Vlastník Impulsu už před několika měsíci oznámil, že odstupuje z jednání o této nemovitosti.

Jedna z vašich priorit, vybudovat fotbalové hřiště s umělým travnatým povrchem v Havířově-Prostřední Suché, se vám podařila. Podpora kultury, rekreace pro děti i seniory, výstavba sportovišť byly však stěžejním bodem vašeho programu, co dalšího se tak změnilo?

Blíží se konec volebního období a občané budou hodnotit naši práci. S potěšením a hrdostí můžu konstatovat, že jsme své sliby a předsevzetí splnili a ještě do voleb zahájíme celou řadu investičních akcí v Havířově - výstavbu dopravního hřiště, výstavbu parkovacích míst, opravu sportovního areálu v části Dolní Datyně, momentálně zateplujeme a měníme okna ve třech základních školách, zrekonstruujeme komunikace v ulici Na Zátiší a U Hájenky na Podlesí, postavíme nový chodník do Těrlicka a na Frýdecké, kde občané dlouho po těchto investicích volají, stavíme novou autobusovou zastávku, zahájena je výstavba kanalizace v Životicích a Prostřední Suché a další. Za čtyři roky jsme investovali do rozvoje našeho města cca dvě miliardy korun. A další stovky milionů mířily do kultury, sportu, do školství i sociální oblasti.

Je naopak něco, co zůstane nenaplněno? A pokud ano, proč?

Mě osobně trápí situace týkající se některých obyvatel, kteří nám ztrpčují život. Část minority je díky systému vyplácení dávek, díky omezeným kompetencím a možnostem obcí a měst i nedostatkům v zákonech doslova zvýhodňována, a to není správné.

Chtěl byste také letos obhájit mandát a pokračovat v započaté práci? Jaká je vaše vize Havířova za 5 let?

K tomu, abychom obhájili výsledky voleb z roku 2010, jsem dostal téměř devadesátiprocentní mandát naší členské základny. Mám za to, že od rozdělané práce bych neměl odcházet. Je to pro mě výzva. A moje vize Havířova za 5 let? Do budoucna pohlížím tak trochu s pesimismem. A to proto, že vedení města či obce má omezené možnosti a kompetence. A demografický vývoj nezměníme. Problém zaměstnanosti, bezpečnosti, kvality životního prostředí si snad se vší vážností uvědomí naši zákonodárci napříč politickými stranami a hnutími. Takže Havířov nadále určitě bude městem květů a zeleně, kultury a sportu zaměřeného především na mládež.  A věřím, že v roce 2015 tady budou vytvořeny nové pracovní příležitosti díky investorovi v areálu bývalého Dolu Dukla.

Před komunálními volbami v roce 2010 byl hodně rozebírán systém zadávání zakázek (zakázky na rekonstrukci domova pro seniory a útulku pro psy). Vy jste považoval kauzy za účelové, nesnažil jste se ale přesto na magistrátu něco změnit, nebo považujete systém výběrových řízení za transparentní?

Za mého působení ve vedení města - to je od roku 2007 - se v oblasti zadávání veřejných zakázek, nastavení transparentních pravidel především u zakázek malého rozsahu udělalo dost konkrétních kroků a opatření. Za celou dobu došlo pouze k jednomu zrušení zadávacího řízení Úřadem na ochranu hospodářské soutěže, a to snad před pěti lety.

 Jak to vypadá s vybudováním dopravního terminálu v Havířově? Jedinou překážkou byl dle vašich slov bývalý ministr dopravy Žák a hodně nadějí jste tak vkládal do nového ministra.

Nový ministr dopravy svůj kladný postoj k projektu vyjádřil už po nástupu do funkce. Dnes registrujeme třetí opakovaný pokus o zapsání budovy Českých drah a dalších objektů do seznamu kulturních památek. Samotný návrh obsahuje chybný seznam, a jelikož nejsou známy nové skutečnosti, předpokládám zamítnutí návrhu Ministerstvem kultury. Stejného názoru je i Krajský úřad Moravskoslezského kraje i vlastník České dráhy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…