Primátor Havířova: Škoda, že k rozpadu "stojedničkové" většiny nedošlo dříve

25.08.2013 8:13

S primátorem Havířova Zdeňkem Osmanczykem (ČSSD) jsme hovořili nejen o vládní krizi a jejích důsledcích, ale především o problémech, které trápí obyvatele Havířova, kdy se mimo jiné svěřil se svými obavami ohledně záměrů společnosti OKD. Jakou otázku si ale klade v souvislosti s kauzou Davida Ratha?

Primátor Havířova: Škoda, že k rozpadu "stojedničkové" většiny nedošlo dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk

Ač se nakonec ČSSD rozhodla Rusnokovu vládu podpořit, vláda důvěru nezískala. Vítáte vy osobně výsledek hlasování, kdy se mimo jiné rozpadla "stojednička", a který tak pro ČR znamená předčasné volby? A jaký očekáváte jejich výsledek?

Vítám především to, že se rozpadla "stojedničková" většina, neboť už dávno neměla důvěru občanů. Jen je škoda, že k tomu nedošlo dříve.

Před několika dny také začal soud s Davidem Rathem. Sledujete vy osobně proces? A jak nahlížíte na to, že se jeho kauza vleče již více jak rok?

Kauzu Rath sleduji jen jako řadový občan. Myslím si, že daleko větším kauzám se nevěnuje s odstupem času téměř žádná pozornost a kladu si otázku, proč asi?

Myslíte si, že dotace na ekologičtější kotle životní prostředí ve městě nevyřeší. ,,Chybí adekvátní zákon, který by dal nezpochybnitelné kompetence municipalitám a jednoznačně upřednostnil veřejný zájem.“ Jaké kompetence jste měl na mysli a jak nyní vnímáte rozhodnutí Rusnokovy vlády, která odmítla návrhy Moravskoslezského kraje, aby většinu poplatků za znečištěné ovzduší dostávaly regiony a aby úředníci mohli kontrolovat, čím lidé topí v domácnostech? Jste zastáncem zákona?

Věřím, že nová vláda přistoupí k řešení znečišťování ovzduší s větší efektivností včetně poplatků. Jsem zastáncem toho, aby municipality mohly postihovat ty, kteří jsou bezohlední ke svému okolí. Ale k tomu města a obce potřebují mít možnost kontroly. Prioritou by měl být veřejný zájem, to je zdraví našich dětí a nás všech.

Havířov nedávno zřídl novou ubytovnu pro obyvatele, kteří se dostanou do tísně. Plánujete ale také investice do nových domů či bytů? Je to ve městě potřeba? Jaký je ve městě demografický vývoj?

Investice do výstavby nových domů neplánujeme, naše investice v oblasti bydlení směřují do revitalizace obytných domů a bytů a v současné době především do výměny oken. Co se týká demografického vývoje, Havířov bohužel stárne a každoročně nám klesá počet obyvatel. Hlavním důvodem je především minimální nabídka pracovních míst a také znečištěné ovzduší.

Pokud se nemýlím, ve Vašem regionu rovněž probíhá těžba uhlí jako například na Mostecku. Jak to, že Vaše město není – zvláště v posledních měsících, kdy se řešily novelizace horního zákona – tak výrazně slyšet v plamenných diskuzích s těžaři?  A jak se k otázce stavíte vy osobně?

Na území města žádná těžba už není, takže i diskuse v souvislosti s horním zákonem a s těžaři není.

Havířov trápí jedenáctiprocentní nezaměstnanost. Průmyslové město jistě ztěžuje hledání práce ale především ženám. Jaké jsou tu pro nejen pro ně, ale další handicapované osoby, jako například mladistvé, důchodce, invalidy pracovní příležitosti? A jak se vy osobně snažíte podpořit jejich vznik?

Jak už jsem zmínil, pracovních příležitostí nejen v Havířově je minimum a informace o záměrech společnosti OKD nás vedou k zamyšlení, co bude následovat. Ve spolupráci se společností RPG bude na jaře příštího roku areál bývalého Dolu Dukla připraven k realizaci záměrů budoucích investorů a tím vytváření nových pracovních míst.

Čím láká radnice turisty do Havířova? A jaké jsou největší problémy cestovního ruchu ve městě?

Památek v Havířově není mnoho. Havířovu byla městská práva udělena v roce 1955, jsme městem zeleně, stromů, květů, máme řadu kulturních domů a sportovišť, krásné, nově opravené kino. Příležitost prohlédnout si naše město mají jeho návštěvníci především při příležitosti různých akcí nadregionálního charakteru - zmíním například každoroční červnovou květinovou slavnost Havířov v květech, zářijové třídenní Havířovské městské slavnosti, kterým koncem srpna pravidelně předchází mezinárodní motocyklové závody Havířovský zlatý kahanec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…