Primátor Hřib napsal dopis Babišovi: Vážený pane premiére...

21.10.2019 18:01

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) k jednání o situaci v dopravě a turistickém ruchu v hlavním městě. Vyplývá to z Hřibova dopisu, který má ČTK k dispozici.

Primátor Hřib napsal dopis Babišovi: Vážený pane premiére...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelstva hlavního města. Na programu byl přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, zdražení svozu odpadu nebo ukončení partnerství mezi Prahou a Pekingem

Primátor svou výzvou reagoval na Babišův dopis týkající se turistiky, bezpečnosti či dopravy v Praze. Primátor se s premiérem v uplynulých měsících několikrát neshodl na stavbě vládní čtvrti v Letňanech, kterou předseda vlády prosazuje.

„Vážený pane premiére, budu velmi rád, pokud ve Vašem hnutí překonáte odpor vůči hlavnímu městu a pokusíme se na problémech Prahy, nejen v oblasti turismu, více spolupracovat. Věřím, že užší spolupráce mezi hlavním městem, vládou i Parlamentem může být jedině ku prospěchu Pražanů,“ napsal Hřib.

Babiš si v dopise primátorovi stěžuje na chování cizinců, kterého si v srpnu všiml i britský list The Guardian. Zároveň jej na situaci v centru údajně upozorňují také starousedlíci. V dopise píše i o tzv. pivních kolech, která podle něj blokují dopravu, a zmínil i vandalismus na památkách. „Nezbývá mi než konstatovat, že celá tato situace se pomalu začíná v Praze vymykat kontrole,“ píše Babiš.

Primátor ve svém dopise uvádí, že na bezpečnost má vliv nedostatek policistů, který vláda podle něj neřeší. Hřib také napsal, že na zmíněných problémech nese vinu i premiérovo hnutí ANO. To když Praha za minulého vedení iniciovala novelu živnostenského zákona, která by z průvodcovství udělala živnost vázanou. Poslanec ANO Patrik Nacher k novele ale podal pozměňovací návrh. „Který jde proti jejímu smyslu,“ píše Hřib. Za jeden z hlavních problémů v dopravě pak Hřib uvádí neschopnost státu dostavět Pražský okruh.

Hřib a Babiš se letos dostali do sporu kvůli zamýšlené vládní čtvrti. Magistrát chce své pozemky pro Babišův projekt uvolnit pouze za splnění podmínek, u kterých se premiér názorově s Hřibem rozchází. Město chce, aby stát dostavěl jeho vnější okruh, přispěl na vnitřní okruh a postavil nemocnici. Babiš v červencovém dopise Hřiba ubezpečil, že stát výstavbu vnějšího okruhu bude financovat, místo nemocnice ale preferuje traumacentrum. Pro vnitřní okruh se podle něj nabízí forma PPP projektu, tedy spolupráce se soukromým investorem. Podle Hřiba ale stát PPP projekty stavět neumí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…