Primátor Jablonce nad Nisou: Loňský rok byl pro ODS nejkritičtějším rokem od jejího založení

25.02.2015 9:39

Ačkoliv Petr Beitl (ODS) obhájil svůj mandát, třetina zastupitelstva prošla obměnou a právě spolupráci s nováčky považuje v těchto dnech za nejobtížnější. Proč? Co se bude snažit udělat pro nápravu? A jaké jsou jeho další priority? Vyjádřil se ale i ke kritice opozice, které obvinila vedení města s neoprávněného nakládání s veřejnými prostředky. Řeč přišla také na budoucnost místního gymnázia či na řadu dalších témat.

Primátor Jablonce nad Nisou: Loňský rok byl pro ODS nejkritičtějším rokem od jejího založení
Foto: Redakce
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS)

Ačkoliv se ODS v poslední době příliš nedaří, Vám osobně se jako jednomu z mála primátorů v loňských komunálních volbách podařilo obhájit mandát, byť to zpočátku vypadalo, že budete muset primátorský řetěz sundat. Navíc podle Svazu měst a obcí jste nejlepším primátorem v republice za uplynulé volební období a podle výzkumu MF DNES je Jablonec nad Nisou pod jeho vedením nejlepším středně velkým městem pro žití v republice. Čemu přičítáte tak dobré výsledky a především, co pro Vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout?

Úspěchy minulého volebního období přikládám především stabilitě, kterou se na radnici i v městských organizacích podařilo udržet. Tato stabilita byla dána především zkušeností členů zastupitelstva. A právě díky této stabilitě bylo možno zaměřit síly na úspory v rozpočtu, reorganizaci radnice i jiné důležité projekty, například revitalizaci teplárenské sítě. Nyní mohu konstatovat, že tato stabilita trvala tři a půl roku a potom přišlo předvolební období.

Čeho bych chtěl dosáhnout? Dovolím si malé přirovnání. Vidím-li dnes zastupitelstvo jako smečku tažných psů, kteří mají táhnout město k prosperitě, tak musím konstatovat, že ti noví vlčáci, a je jich víc jak třetina, se zatím převážně zabývají tím, že štěkají a koušou na všechny strany. Zatím příliš nepochopili, že jejich mandát je ty sáně táhnout a čím víc jich potáhne jedním směrem, tím pojedou rychleji. Hlavní problémy nejsou uvnitř zastupitelstva a v historii, ale především v tom, co se na nás řítí z vnějšku. Ze začátku by bylo dobré se naučit toto alespoň rozeznat. No a v tom rozjetí saní vidím svůj hlavní úkol. A tady je konec toho přirovnání, protože k tomu nebude potřeba bič, ale spíše vzájemná komunikace.

Pokud se pozastavíme u strany. Nedávno uplynul rok od zvolení nového vedení. Jak byste jej hodnotil? Vidíte nějako pozitivní změnu? V čem konkrétně?

Loňský rok byl z mého pohledu nejkritičtějším rokem ODS od jejího založení. V pesimistických scénářích straně hrozil jak politický, tak ekonomický kolaps. Nové vedení se s těmito problémy vypořádalo, i když to mnohdy pro členy bylo složité a bolestné.

K jásání, ale není mnoho důvodů, protože nás ještě čeká dlouhá cesta k získání poškozené důvěry jak členů, tak voličů.

Co musí nyní strana udělat, aby přilákala voliče?

Být srozumitelná a tím i důvěryhodná.

Vraťme se ale k městu. Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok?

Stabilizace po nástupu nového zastupitelstva a vedení města. Držení kurzu rozpočtové odpovědnosti a splácení starých dluhů. Dokončení projektu revitalizace městské teplárny. Příprava projektů do nového programovacího období dotací z EU

Od 1. ledna 2015 nabývá účinnosti vyhláška, která zakazuje provoz veškerých hracích automatů a videoloterních terminálů na území města Jablonec nad Nisou.  Neobáváte se negativních dopadů na rozpočet města, což bývá asi nejčastější argument radnic, které hazard dosud neregulují?

Negativní dopad na rozpočet města je logický – přicházíme o 25 milionů.

A právě z těchto peněz jsme v uplynulých dvou letech financovali sportovní oddíly, které pracují s mládeží. Je třeba si uvědomit, že po pádu Sazky a ČSTV přišli sportovci v našem městě o 10 milionů korun, které přicházely z těchto zdrojů. Bohužel tento výpadek není dodneška ničím nahrazen a státní kasa se tváří, jako že se jí to netýká. Finance z hazardu byly šancí jak tento výpadek nahradit.

Má skutečná obava je, že se hazard ve městě překlopí do jiných forem a my přijdeme jak o peníze, tak o šanci mít ho pod kontrolou.

Zima je u nás rok od roku horší a zimní sezona kratší. Má to nějaké negativní dopady na město, jež leží v srdci Jizerských hor? A jak prozatím hodnotíte letošní zimu?

Kratší zima je pro nás lyžaře a milovníky zimních sportů nepříjemná a projevuje se na ekonomice podnikatelů v celém byznysu zimních sportů a cestovního ruchu v našem regionu. Díky zasněžovacím systémům a klimatu Jizerských hor nejsou dopady teplejších zim fatální. Faktem a nebezpečím ale je, že podnikatelům scházejí výdělky z okrajů sezóny na velmi důležitý další rozvoj. Pozitivní stránka teplé zimy souvisí se správou města. Šetříme jak finance na zimní údržbu, která nás ročně stojí kolem 20 milionů korun, tak na následné opravy škod na komunikacích, jež se zimním obdobím souvisejí. Už teď víme, že díky pozdějšímu nástupu letošní zimy se podařilo městské pokladně něco ušetřit a tyto peníze půjdou právě na údržbu městských komunikací. Nicméně zimní období ještě nekončí a jablonecká zima umí překvapit.

Opoziční zastupitelka a poslankyně Jana Pastuchová obvinuje vedení města z neoprávněného nakládání s veřejnými prostředky. Vadí jí, že Váš náměstek Lukáš Pleticha si požádal, a nyní cituji:,,Vzhledem ke svým dalším povinnostem v poslanecké sněmovně potřebuje úzkou spolupráci a výpomoc zejména v administrativní, koordinační, organizační a poradenské činnosti v oblasti rozvoje, dotací a investic města,“ přičemž mu rada města na příkazní smlouvu vyhověla. Proč? Nebylo by pro město výhodnější, kdyby mělo řádného náměstka, který by svou funkci dokázal zvládat na plno?

Máte pravdu. Příkazní smlouva byla řešením pouze na dobu nutnou k organizaci výběrového řízení na funkci vedoucího odboru rozvoje města. Nicméně trvám na tom, že rada města se držela svých kompetencí a uvedený výrok poslankyně Pastuchové považuji za opoziční rétoriku.

Město nyní hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Již v únoru by ale mělo dojít ke schválení rozpočtu. Máte představu, jaký bude?

Hospodaření s rozpočtovým provizoriem v prvních dvou měsících roku je v Jablonci již tradicí a nijak to ekonomiku města neovlivňuje. Mohu s uspokojením konstatovat, že se nám v uplynulých 4 letech podařilo stabilizovat městskou ekonomiku, která je nyní odborníky hodnocená jako zdravá. Stálo to nemálo úsilí, museli jsme provést řadu úsporných opatření, splácet městský dluh a přitom zachovat chod města i příspěvky městským organizacím. V tomto duchu je sestaven i rozpočet na rok 2015. Opět bylo naším cílem sestavit reálný rozpočet v maximální úsporné variantě, který bude odpovídat potřebám města s ohledem na efektivnost a hospodárnost vynakládaných prostředků.

Jak se město postaví k petici na záchranu gymnázia ve městě? Iniciátoři petice vás vyzývají, aby se zřizovatelem školy stalo statutární město Jablonec nad Nisou stejně, jako v minulosti přešla do městské zřizovatelské správy Obchodní akademie v Tanvaldu. Zvažujete tuto možnost?

Město je zřizovatelem mateřských a základních škol, střední školy spadají do zřizovatelských kompetencí krajského úřadu. Domnívám se, že z hlediska komplexnosti a další návaznosti na národní síť škol by tento systém měl být zachován. V tomto kontextu diskutujeme i o dalších středních školách a učilištích, jež jsou na území města. Přechod zřizovatelských kompetencí na město situaci nevyřeší. Je potřeba systémově zajistit dostatečný počet tříd, aby gymnázium mohlo dále fungovat. O navýšení počtu tříd stejně nerozhoduje město, ani kdyby se stalo zřizovatelem, o tom rozhodují úřady na úrovni kraje a ministerstva školství.

Jsem velmi rád, že mohu konstatovat, že se podařilo nalézt konsenzus s vedením Libereckého kraje. Kraj podporuje zachování Gymnázia U Balvanu, které jednoznačně patří mezi nejlepší gymnázia v kraji. Podařilo se najít logické řešení a jablonecké gymnázium má naději na přežití.

Zřizovatelské kompetence Obchodní akademie v Tanvaldu budou podle informací, které mám k dispozici, v blízké době převedeny zpět na Liberecký kraj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…