Primátor Olomouce: Mrzí mě ponížení, kterého se dostalo subjektům v kauze Nagyová

01.08.2014 9:57

„Ve vztahu k minulému vedení ODS to vnímám jako osobní selhání. Ve vztahu k orgánům činným v trestním řízení se jedná o selhání systému, které je v demokraticky řízeném státě pro mne naprosto nepřijatelné." Tak se vyjádřil o kauze Nagyová právník a primátor Olomouce Martin Major (ODS). Ač se mandátu ujal až v březnu, úspěšně se mu daří naplnit všechny jeho priority. Čím však chce přesvědčit voliče v nadcházejících volbách a čeho by chtěl v případě úspěchu dosáhnout?

Primátor Olomouce: Mrzí mě ponížení, kterého se dostalo subjektům v kauze Nagyová
Foto: archiv primátora
Popisek: JUDr. Martin Major, MBA, primátor statutárního města Olomouce

V březnu jste nahradil v čele úřadu spolustraníka Martina Novotného, který se stal v říjnu poslancem. Byť jste doposud pracoval jako jeho náměstek a práci tak znáte zřejmě dobře, je něco, co vás při nástupu do funkce překvapilo, kladně, nebo i záporně?

Po téměř osmi letech mého působení ve  vedení města mě asi nepřekvapilo nic zásadního. Funkce primátora je práce, která  nezná pojmy jako konec pracovní doby, víkend nebo dovolená. Pro občany města jste primátorem v zasedací místnosti zastupitelstva i na výletě s rodinou. Jako primátor vnímám komplexnost problematiky managementu krajského města a mimořádnou míru zodpovědnosti.

Po zvolení jste si vytyčil 5 hlavních priorit. Dvě z nich, aby byl z Olomouce jeden volební obvod a nové parkování, jsou již splněny. Třetí, zachování pošty na náměstí Republiky, máte přislíbenou od ministra. Jak to ale vypadá s posunem sloupů na Dolním náměstí a především s instalací nových lamp veřejného osvětlení? Dostane se spor s architekty lamp až k soudu, nebo se vám podařilo nalézt řešení?

Při nástupu do funkce jsem rozhodně nechtěl slibovat zázraky, ale věděl jsem, že řadu věcí lze změnit. Čtyři z pěti priorit, jež jsem si zvolil, se mi už podařilo beze zbytku splnit. Zachování pošty na náměstí Republiky se podařilo. Po několika delších jednáních a debatách jsme mohli společně s hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem a ředitelem České pošty Martinem Elkánem 18. června 2014 oznámit, že pošta v centru města zůstane. Českou poštu jsme ve společném úsilí také s vedením Univerzity Palackého přesvědčili, aby hojně využívaná pobočka zůstala v provozu, a to i beze změny v rozsahu služeb, které poskytuje.

Dolní náměstí prošlo finální úpravou před několika dny. Změnilo se dopravní značení i rozmístění mobiliáře, které vyvolávalo kritiku. Pět sloupů veřejného osvětlení již nyní stojí na samé hraně chodníku. Kromě toho přibyly kovové sloupky, které pomohou vymezit koridor pro řidiče. Splnil jsem tak další prioritu a napravil situaci, která vznikla kompromisem mezi návrhy projektu, požadavky na památkovou ochranu i dopravu v městské památkové rezervaci.

Plánovanou výměnu osvětlení na Horním náměstí nyní aktuálně komplikuje předběžné opatření krajského soudu, které zakazuje do dalšího rozhodnutí výměnu lamp na náměstí realizovat. Podle analýzy, kterou jsme si nechali právní kanceláří vypracovat, však obsahuje usnesení několik závažných nedostatků. Návrh předběžného opatření nám nebyl vůbec předložen a v rozhodnutí zcela chybí odůvodnění. Logicky následujícím krokem je proto odvolání. Chtěl bych jen připomenout, že v celé záležitosti nejde o nějaké osobní spory a exhibice, ale primárně o snahu vrátit do srdce města světlo a dotáhnout tak po mnoha letech do konce rekonstrukci Horního náměstí.

Diskutovaným tématem v Olomouci je otázka úplného zákazu hazardu. Občanská iniciativa Olomouc bez hazardu za tímto účelem sbírá podpisy pod petici, které jsou potřebné pro vyvolání referenda. Jak se k zákazu a možnosti vypsání referenda stavíte vy osobně? A kam nyní putují příjmy z hazardu?

Zásadní krok v regulaci hazardu učinilo město v loňském roce, kdy zastupitelstvo schválilo obecně závaznou vyhlášku. Výsledkem je zásadní redukce počtu heren v Olomouci na polovinu a také regulace propagace, k níž se v deklaraci provozovatelé zavázali, i přísnější kontrola provozoven. V posledních čtyřech letech tak jde v Olomouci o vůbec největší restrikci v této oblasti. Na konci roku 2013 tak zmizelo celkem 28 adres ze seznamu povolených a dále jsme rozhodli v radě města i zastupitelstvu nepovolit žádnou z 29 provozoven, které schválení od města nedostaly, ale fungovaly dočasně díky povolení Ministerstva financí. Celkem tak počet heren klesl z původních 113 míst na 57 adres v Olomouci. 

Je třeba zdůraznit, že ačkoli to zákon neukládá, v Olomouci platí, že veškeré peníze vybrané z provozování hazardu směřují na podporu kultury, sportu, cestovního ruchu či sociálních projektů. Z těchto zdrojů je od roku 2013 rovněž financována například činnost městské knihovny, která přišla o příspěvek státu. Nic z této částky tzv. „neprojíme“ nebo nepoužijeme na jiné účely.

Další debatě na toto téma se rozhodně nebráním, jsem však přesvědčen, že bez omezení jiných kapitol výdajů rozpočtu města by se výpadek příjmů z hazardu projevil razantním snížením všech grantových schémat. Úvahy o úplném zákazu hazardu tak do jisté míry svědčí o neznalosti rozpočtových možností města Olomouce. Navíc je třeba vzít v potaz, že situace se výrazně změnila v roce 2012, kdy od 1. ledna 2012 platí novela zákona o loteriích a hazardu. Provozovatelé hazardu přišli o možnost část zisku odepisovat ve formě příspěvků do sportovních či kulturních aktivit. Peníze tedy začaly chybět sportovním  klubům či kulturním uskupením, takže se začaly obracet v ještě větší míře na město.  Dalším kritériem je také změna rozpočtového určení daní z roku 2008. Rokem 2009 počínaje, ztrácí každoročně město Olomouc zhruba 120 milionů korun, které dříve dostávalo z daní.  

Jste také lídrem kandidátky pro komunální volby. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí? Čím chcete přesvědčit voliče v Olomouci? Jaké jsou vaše priority?

Asi začnu od poslední otázky. Z mého pohledu jsme během volebního období udělali pro město Olomouc spoustu pozitivních kroků. I ten, kdo ODS nefandí, uzná, že se v Olomouci daří věci posouvat a rozvoj města je naprosto zřejmý. Na první pohled nelze přehlédnout investice, které proměnily město. Patří mezi ně nová tramvajová trať na Nové Sady, zbrusu nové Dolní náměstí, rekonstruované Výstaviště Flora Olomouc, revitalizované městské parky, opravené školy, kilometry nových cyklostezek i silniční infrastruktury.

Co se týká nových subjektů na scéně olomoucké komunální politiky, tak jen můžu konstatovat, že mám rád pluralitu názorů na správu města a těším se na předvolební soutěžení.

Ve věci priorit naší kampaně tak v současné době probíhá finalizace volebního programu a určitě pochopíte, že nechceme prozradit naše témata už teď. Ale naším cílem bude určitě konsolidace rozpočtu, příprava na nové programovací období či podpora dalšího rozvoje města. Více opravdu ale až 1. září.

Měla to být největší korupční kauza v polistopadové éře české politiky. Už dříve se ozývaly hlasy, že je okolo kauzy Jany Nagyové (dnes Nečasové) mnoho povyku pro nic. Svým způsobem to nyní potvrdil i rozsudek. Marek Benda se pro deník Právo nechal slyšet, že pokud by měl tento rozsudek nabýt právní moci, tak by mělo státní zastupitelství vysvětlit, k čemu byl tak velký zásah, který stál stát za vyšetřování miliony ze státní kasy a navíc proběhl pád vlády v přímém přenosu. Souhlasíte? Jak obecně hodnotíte činnost státních zastupitelů a úroveň české justice? 

Mrzí mě ponížení, kterého se dostalo všem subjektům této kauzy. Mrzí mě to jako člena ODS a současně jako občana této země. Ve vztahu k minulému vedení ODS to vnímám jako osobní selhání. Ve vztahu k orgánům činným v trestním řízení se jedná o selhání systému, jež je v demokraticky řízeném státě, ve kterém funguje vzájemný systém brzd a vah, pro mne naprosto nepřijatelné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…