Primátor Pardubic: Nedokáži si představit ANO bez Andreje Babiše

09.03.2015 10:44

S Martinem Charvátem (ANO) jsme hovořili nejen o závěrech, které přinesl volební sjezd ANO, ale především o jeho vlastních prioritách. Město je významnou metropolí Pardubického kraje. Čeho by chtěl jako primátor dosáhnout? A jak se bude chtít vypořádat s aktuálními problémy Pardubic? I na to se ptala naše redakce.

Primátor Pardubic: Nedokáži si představit ANO bez Andreje Babiše
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

Pane primátore, tzv. doba hájení pro Vás skončila. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci? Je něco, co Vás, ať již kladně nebo záporně překvapilo?

Do nové role, respektive funkce jsem společně s kolegy, členy rady, vstoupil takříkajíc po hlavě. Nebyl čas hájení, čas na rozkoukání se. Pár dnů po zvolení se schvaloval rozpočet na nový rok a to už bylo na nás. Nejdůležitější a v prvních dnech nejtěžší bylo sladit se a „sžít“ se s úřadem a úředníky.  Svým způsobem mě překvapila časová náročnost této funkce. Oficialit a žádostí občanů o schůzku bylo a je hodně.

Jak byste hodnotil s odstupem času spolupráci uvnitř koalice, na níž jste se dohodli se zástupci ČSSD, TOP 09 a Koalice pro Pardubice, složené z nestraníků a Lidovců? Domníváte se, že vyjednaná koalice, vydrží celé volební období?

Jsem optimista, věřím, že vydrží. Samozřejmě, že uvnitř koalice nemáme vždy stejný názor, ale máme nastaveny mechanismy a pravidla, abychom nalezli a definovali nejlepší možné, kompromisní, řešení. V téměř stotisícovém městě je politika jednodušší, než na celostátní úrovni. S nadsázkou můžu říci, že cíle máme podobné, jen jde dohodnout se na cestách, způsobech, kterými se k cílům dostaneme.

Podle koaliční smlouvy by město mělo mít příští čtyři roky vyrovnaný, nebo přebytkový rozpočet a nemělo by se zadlužovat. Jaký vliv to bude mít na rozvoj města? Jaké nejzásadnější investice plánujete?

Je to projekt pardubického „Přednádraží“, záchrana Automatických mlýnů, výstavba některých místních komunikací tak, aby se ulehčilo přetíženému centru

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro letošní rok?

Jedna z nich vrcholí v těchto dnech. Je to ukončení rekonstrukce třídy Míru a její převzetí od zhotovitele. Ještě v říjnu měla stavba zpoždění přes čtyřicet dnů. Těší mě, že se zdržení podařilo vyrovnat. Nyní jde o to, abychom dílo převzali v opravdu stoprocentním stavu. Další prioritou jsou Tyršovy sady, jejichž revitalizace by měla být ukončena 30. června. Rok 2015 bude velmi důležitý pro pardubické přednádraží. Musíme letos vše připravit tak, aby se v roce 2016 začalo stavět. Hodně práce nás čeká také v rámci ITI.

Již po Vašem zvolení jste se nechal slyšet, a teď cituji: „Doufám, že navážu na práci mých předchůdců“. Na druhou stranu musíte mít nějakou vlastní vizi, kterou byste se odlišil od svých předchůdců, a s níž jste kandidoval. Prozradíte nám ji? Nebo co pro Vás bylo impulsem kandidovat?

Samozřejmě mám vizi i představy, ale je přece samozřejmé, že na to, co se začalo a bylo dobré, navážeme. Moje vize, to je vlastně naše předvolební programové desatero. Obecně můžu říci, že mi jde o to, aby město získalo maximum možného ve všech oblastech. Vadí mi, když se jen slibuje a skutečná práce nepřichází. Vadí mi, když se věci nedotahují do konce. Nechápu, kolik času a námahy někdo věnuje tomu, aby zdůvodnil, že to nejde místo toho, aby se snažil o to, aby to šlo. Chci, aby Pardubice byly moderní, přesto bezpečné město s dobrým systémem infrastruktury a dopravní obslužnosti.

A proč jste si vybral hnutí ANO? Čím Vás oslovilo?

Tím, že odmítá zavedené, často zprofanované, politické praktiky a zvyklosti. Vím, že řídit firmu, stát a město není stejné. Ale něco na tom je.

Dle očekávání se předsedou hnutí ANO stal Andrej Babiš. Vítáte to? Jak byste ho jako předsedu hodnotil?

Dokážete si v tuto chvíli představit hnutí ANO bez Andreje Babiše v jeho čele? Já ne. Tím, myslím, odpovídám na vše.

Jak budete chtít využít své zkušenosti ze soukromé sféry v politice?

Trochu jsem to naznačil před chvílí. Ve firmě uděláte maximum možného proto, abyste dosáhli vytčeného cíle. Chtěl bych takto naučit uvažovat kolegy v radě, zastupitelstvu i úředníky. A neskromně se domnívám, že se mi to už trochu začalo dařit.

Jak to vypadá s výstavbou nového dopravního terminálu na pardubickém letišti? A jak se město vypořádalo s požadavkem stavbařů navýšit rozpočet projektu?

To je opravdu oříšek. Tento problém budeme řešit s kolegy  - s vedením Pardubického kraje.

Co si myslíte o rozhodnutí minulého vedení, které podepsalo se stavební firmou BAK smlouvu na opravu Tyršových sadů, i když na ni před časem její věřitel podal návrh na insolvenci? Nemůžete to projekt? A v jaké fázi je aktuálně revitalizace?

Řadě rozhodnutí minulého vedení města nerozumím, nevím, co je k tomu vedlo. Nicméně co se týká Tyršových sadů, vše nasvědčuje tomu, že revitalizace bude hotova dle plánu a Tyršovy sady se tak stanou vyhledávaným místem k aktivní relaxaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…