Primátor Přerova: Rád bych viděl v čele státu ženu

11.09.2015 12:47

V rozhovoru, který poskytl naší redakci Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov), se zamyslel nejen nad možnými nástupci současného prezidenta. Zevrubně jsme ale hovořili především o plánovaném vzniku nové průmyslové zóny či o dopravě, která patří mezi nejpalčivější problémy města. Zamyslel se také nad změnami, které způsobilo v Přerově vystřídání koalice s opozicí, a prozradil nám, na co nového se mohou občané v nejbližší době těšit.

Primátor Přerova: Rád bych viděl v čele státu ženu
Foto: archiv starosty
Popisek: primátor Přerova Mgr. Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov)

Svůj první rok ve funkci máte téměř za sebou. Jaký z něj máte pocit? V minulosti jste jako opoziční politik nenechal na vládní koalici nit suchou. Vnímáte vystřídání koalice s opozicí jako velkou změnu? V čem konkrétně?

Každá změna je za určitých okolností „velká“. Myslím, že současná koalice v Přerově přináší zásadní obrat v tom, co je pro město dobré a co chceme rozvíjet. Především jde o strategické věci – dopravní infrastrukturu a průmyslovou zónu. Naším zájmem je především zájem veřejný, rozvoj a prosperita města. Změna vyžaduje čas, její hmotná viditelnost je pomalá. Chápu, že jsou občané netrpěliví, ale jinak to nejde, nemáme kouzelné proutky.

Musíme překonat městskou zadluženost, vyrovnat se s možnou druhou koupí hotelového domu Strojař, abychom zabránili vzniku sociální ubytovny, odstranit ruiny ve Škodově ulici, vyrovnat se s více než 20milionovou ztrátou vloženou do letiště Přerov, čelit tlaku ubytoven – to jsou politické zátěže zděděné od minulých koalic, které nás brzdí, ale neubrzdí. To je kontinuita vývoje. S tím souvisí i odpovědnost nové koalice dívat se dopředu. V tom jsem optimista a věřím, že postupně budeme – ve spolupráci s vládou a krajem – vytvářet dobré podmínky pro strategické investování. A to minimálně na dvacet třicet let. A přeji si, aby se v tomto smyslu situace v Přerově, postupně k rokům 2018 až 2019 začala viditelně zlepšovat.

Jaký vliv má na město dostavba předposledního chybějícího úseku dálnice D1 Přerov – Lipník nad Bečvou?

Dostavba páteřní dálnice D1 nejen v úseku Lipník nad Bečvou, ale i v úseku Říkovice – Přerov, pokud možno v dostupné časové návaznosti, je pro další rozvoj města klíčová a zásadní. Po dohodě s Ředitelstvím silnic a dálnic jsme zřídili v Přerově kontaktní centrum, kde s dotčenými vlastníky pozemků projednáváme návrhy kupních smluv, případně poskytujeme další informace. V současné době je vykoupeno 304 parcel v úseku Říkovice – Přerov, tedy 78 %. S Ředitelstvím silnic a dálnic a Olomouckým krajem spolupracujeme na dalších nutných dopravních realizacích ve městě.

V červenci jste se obrátil na Ředitelství silnic a dálnic ČR s dopisem, kde vysvětlujete, proč je třeba rozšířit Palackého ulici. S jakou zpětnou vazbou jste se setkal? A jste optimista?

Ředitelství s rozšířením souhlasí. A je na nás, jak provozně rozšířenou komunikaci využijeme – samozřejmě při respektování všech právních předpisů. Vždyť je to stále nosná městská komunikace, která v celém dopravním skeletu musí sloužit obsluze města jako každá jiná. To je naprosto racionální a logické – zejména s přihlédnutím k zátěži v Kratochvílově ulici a ve středu města –, že směřujeme k dvojsměrnému provozu. Věřím, že to občané pochopí.

Bezpečnostní informační služba loni zaznamenala rozsáhlé zneužívání veřejných financí v krajích a obcích. Zpravodajci ve výroční zprávě za rok 2014 napsali, že kvůli zákonům zůstává zneužívání peněz většinou skryté a nepostižené. Předpokládám, že souhlasíte s prohlášením Asociace krajů ČR a Svazu obcí a měst, které se od tvrzení distancovaly. Jste tak přesvědčen, že je magistrát v tomto směru maximálně otevřený a transparentní, nebo plánujete určité změny?

Osobně se domnívám, že ano. Již jsme nastavili systém zveřejňování magistrátních smluv, v současné době projednáváme smluvní otevřenost v městských společnostech a příspěvkových organizacích. Postupně otevřeme přijaté fakturační toky.  

Již zanedlouho vás také čeká schvalování rozpočtu. Máte představu, jaký bude?

Bude vyrovnaný, ale veliký investiční rozmach nám nedovolí. Neustále nás brzdí dluh více než 250 milionů korun.

Přerov není v dobré finanční kondici. Máte nějaký recept, jak uzdravit finance města? 

Jednoduchá, a přitom zásadní odpověď. Být projektově připraveni, tak abychom se úspěšně mohli ucházet o dotační zdroje na všech úrovních – jak z Evropské unie, tak z národních zdrojů.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, sám se řídíte v politice Masarykovým „Nebát se a nekrást“. Je pro vás osobně náš první prezident vzorem? Nebo kterého z politiků, ať již ze současnosti či minulosti, si nejvíce vážíte?

Nelze říci, že vzorem, ale rozhodně je pro mě modelovou osobností, na kterou má smysl navázat.

Prezident vstoupil do druhé poloviny svého volebního období. Vy sám se netajíte tím, že jste Miloše Zemana nevolil. Podle průzkumu agentury ppm factum by ale Miloše Zemana prezidentem zvolila znovu třetina voličů stejně jako ve druhém kole prezidentské volby v roce 2013. Šanci by podle průzkumu měl také ministr financí Andrej Babiš. Co vy na to? Máte představu, kdo by měl šanci proti Miloši Zemanovi v případě, že bude kandidovat znovu, uspět?

Ano, myslím, že to mají být osobnosti jako například pánové Robejšek nebo Švejnar. Koneckonců, proč ne Andrej Babiš, snad i pan Rychetský. Rád bych viděl v čele státu ženu.

Okres Přerov má se svými osmi procenty nejvyšší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. Proč má podle vás Přerov tolik nezaměstnaných?

Město Přerov má dokonce nezaměstnanost 8,1 % – a jeví se jako nejvyšší v kraji. Analýza stavu, proč tomu tak je, neexistuje. Ale už na první pohled je jasné, že hlavní příčinou je absence dálnice, pak nedostatek atraktivních, dobře placených pracovních příležitostí, tedy míst s vysokou přidanou hodnotou. Vždyť průměrná mzda v Přerově je něco málo přes 21 tisíc korun. Pak stárnutí městské populace, odchody mladých lidí mimo Přerov a tak dále. Jasně řečeno, město bylo dlouhá léta rozvojově politickými reprezentacemi zanedbáváno. Minulé koalice vsadily na okamžitý volební úspěch: stavěly se maják u Bečvy, kašna na náměstí, nové mosty, autobusové nádraží a podobně. Nebo šly nesmyslné investice do přerovského letiště. Aby „to“ dobře vypadalo a bylo vidět. Ale hlavní osa, strategický rozvoj, trvale scházela – jako dálnice a průmyslová zóna.

Nezaměstnanosti v okrese by mohla výrazně pomoci plánovaná průmyslová zóna. Problémem je však prostor jejího vybudování. Vy byste preferovali, kdyby fungovala bez letiště v Bochoři. Rozdělení na severní a jižní část je ale údajně nezajímavé pro velké a strategické investory. Podařilo se vám najít řešení? Vidíte vůbec nějaké východisko?

Myslím, že nic nestojí absolutně. Území v prostoru Přerov-Bochoř, tedy v prostoru letiště, je jedno z mála míst strategického významu v České republice – ale za splnění určitých předpokladů. To vláda již ví stejně tak jednotlivá zainteresovaná ministerstva, ale také agentura CzechInvest. Z aktuálních závěrů pracovní skupiny při Ministerstvu průmyslu a obchodu je zřejmé, že do vlády půjdou tři varianty řešení – a to průmyslová zóna bez letiště, průmyslová zóna s letištěm a průmyslová zóna s letištěm v menším rozsahu. A než vláda rozhodne, strategická zóna bude nabízena zájemcům jak s letištěm, tak bez něj.  A co je velice pozitivní, je součinnost města a Olomouckého kraje, kde společně říkáme, že investiční rozvoj tohoto území je významný jak pro město, tak pro kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…