Primátor Prostějova Miroslav Pišťák oznámil rezignaci na funkci

14.09.2015 10:16

Dlouholetý primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD) dnes nečekaně rezignoval. Učinil tak poté, co média informovala o tom, že Pišťák společně s náměstkem olomouckého hejtmana Aloisem Mačákem (ČSSD) dostali na své účty finanční dary od několika firem v celkové hodnotě 1,6 milionu korun. Šestasedmdesátiletý Pišťák stál v čele prostějovské radnice od roku 2010.

Primátor Prostějova Miroslav Pišťák oznámil rezignaci na funkci
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD)

„K dnešnímu dni rezignuji na funkci primátora Prostějova. Jediný důvod je ten, že v souvislosti s tím, co se objevuje v souvislosti s mým jménem, nechci, aby bylo jakýmkoli způsobem zmiňováno město Prostějov. Je to záležitost Miroslava Pišťáka,“ řekl dnes ČTK Pišťák, který tvrdí, že se ničeho nečestného či protiprávního nedopustil. Mluvčí olomouckého kraje Kamila Navrátilová ČTK řekla, že hejtmanův náměstek Mačák zatím úmysl rezignovat neoznámil.

Mladá fronta Dnes v dnešním vydání napsala, že Pišťák a hejtmanův náměstek Mačák, který pochází z Prostějova, v posledních třech letech dostali od soukromých firem na své soukromé účty celkem 1,6 milionu korun. ČSSD věnovali jen několik tisíc korun. Na Mačákův účet v letech 2012 a 2013 několik regionálních firem poslalo 1,35 milionu korun a Pišťák loni od firmy DT výhybkárna a strojírna Prostějov dostal 250.000 korun.

Pišťák a Mačák listu řekli, že peníze použili na financování volební kampaně. Vedení ČSSD ale o darech pro Mačáka a Pišťáka nic neví a už se začalo o okolnosti finančních transakcí zajímat. „O tom, jak oba jmenovaní s uvedeným soukromými dary v minulosti naložili či aktuálně nakládají, ČSSD nemá žádné informace. Jedná se výhradně o jejich soukromé aktivity a jakékoli spojování s ČSSD vylučujeme,“ uvedla mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

Pišťák dnes své dřívější vyjádření pro MfD poopravil. „Možná jsem se uřekl. Tvrdím, že peníze byly použity v podobě, o jaké hovoří darovací smlouva. Na moji prezentaci a moje PR. To je vše. V žádném případě nebyly použity na volební kampaň sociální demokracie,“ řekl ČTK Pišták. Na opakovaný dotaz, zda peníze posloužily k prezentaci jeho osoby před volbami, odpověděl: „Použity byly v souvislosti s mým působením ve veřejné funkci, nikoliv v souvislosti s volbami.“

Pišťák tvrdí, že firma DT výhybkárna a strojírna Prostějov, která mu finanční dar poskytla, žádnou zakázku od města nedostala. Předsedou představenstva společnosti DT výhybkárna a strojírna je Bedřich Grulich, který je členem ČSSD a od loňska zastává funkci prostějovského radního.

Situací po Pišťákově odstoupení se dnes bude zabývat městský výbor ČSSD v Prostějově, který bude spojen s jednáním klubu zastupitelů ČSSD. „Předpokládám, že (Pišťákův) nástupce bude z naší strany, takže se asi budeme bavit o tom, kdo by to měl být,“ řekla ČTK šéfka prostějovské ČSSD Zuzana Bratterová. O Pišťákově nástupci by poté měla jednat koalice, kterou loni po volbách v Prostějově vytvořila vítězná ČSSD s hnutím PéVéčko a KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…