Primátor Prostějova: Sebereflexe ČSSD je velmi potřebná

20.02.2015 12:27

Pokud bude chtít být ČSSD nadále úspěšná, musí se dle slov Miroslava Pišťák (ČSSD) vypořádat s řadou problémů, včetně oslovení nových voličů. V komunálních volbách jako jeden z mála primátorů obhájil mandát a ačkoliv je radniční koalice křehká a vůbec poprvé v ní jsou i komunisté, věří, že vydří celé volební období. Jaké si předsevzali hlavní priority? Zajímalo nás také, co stojí za úspěchem radnice, jejíž hospodaření za uplynulý rok skončilo kladným saldem ve výši téměř 82 milionů Korun. A nejen to…

Primátor Prostějova: Sebereflexe ČSSD je velmi potřebná
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD)

Jste jeden z mála primátorů, kterému se v loňských komunálních volbách podařilo obhájit mandát. Čemu přičítáte svůj úspěch a především, co pro Vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout? 

Dobrý výsledek ve volbách na podzim r. 2014 byl bezesporu ovlivněn dobrými výsledky Prostějova zejména v ekonomické oblasti za celé minulé volební období, tedy za roky 2010 – 2014. Mým cílem je, aby dobré a rozumné hospodaření, které bude zajišťovat další rozvoj našeho města, pokračovalo i v dalších letech.

Radniční koalici v Prostějově vytvořila vítězná ČSSD s hnutím PéVéčko a KSČM, která ve vedení města zasedne vůbec poprvé od roku 1989. Proč došlo k obměně koaličních partnerů? A proč zrovna tato varianta? Přeci jen možností bylo více.

Možností, jak sestavit po volbách radniční koalici bylo několik. Původně jsem uvažoval o spojení ČSSD s volebním hnutím PéVéčko a ANO2011. Představitelé prostějovského ANO při dalším povolebním jednání odmítli být v koalici s PéVéčkem a mně pak nezbývalo než uvažovat o další alternativě, což bylo zapojení KSČM do stávající koalice.

A jak byste hodnotil s odstupem času spolupráci uvnitř koalice? Domníváte se, že vyjednaná koalice, vydrží celé volební období?

Věřím, že radniční koalice (byť křehká – má z 35 zastupitelů 18) vydrží celé volební období. Přesvědčuje mě o tom m.j. i schválení Programového prohlášení Rady města Prostějova.

Dle Vašich slov rozpočet města Prostějova skončil za rok 2014 přebytkem v řádech desítek milionů korun, což je obdivuhodné. Co stojí za tímto úspěchem? A co plánujete s penězi udělat? Připravujete například nějaké větší investice?

Finanční hospodaření Prostějova skončilo kladným saldem ve výši zhruba 82 mil. Kč. Je to výsledek dobrého a rozumného hospodaření, m.j. je to, do určité míry také obraz toho, jak primátor, který dlouhodobě má odpovědnost za rozpočet hlídá např. provozní výdaje. Jenom chci zdůraznit, že analýza tohoto výsledku nám říká, že zčásti je tento výsledek ovlivněn i nedočerpáním výdajů, zejména v oblasti stavebních investic. Tedy – jsem spokojen, ale nejásám. Kladný výsledek posílí náš Fond rezerv a rozvoje.

Nemáte trochu obavu, že vzhledem k přebytku rozpočtu bude větší prostor pro možnou korupci? A co se snažíte dělat proto, aby byl magistrát maximálně transparentní?

Obavu, že tento přebytek bude znamenat zvětšení prostoru pro možnou korupci, nemám a vylučuji něco takového.

Transparentní radnice v Prostějově:

·         Rozklikávací rozpočet s rozpadem do prvotních dokladů, tedy přijatých a odeslaných faktur

·         Přehled poskytnuté veřejné finanční podpory

·         Závěrečný účet města Prostějova - výsledky hospodaření

·         Schválený rozpočet města Prostějova

·         Rating města Prostějova

·         Transparentní výdajový účet města Prostějova

·         Kompletní informace o veřejných zakázkách nad 400 tis. Kč, včetně smluv

·         Do hodnotících komisí u veřejných zakázek jsou jmenováni i zástupci radniční opozice

S jakým rozpočtem počítá radnice pro letošní rok?

Pro r. 2015 jsme 15. 12. 2014 schválili rozpočet s těmito ukazateli – příjmy ve výši 708 818 310,- Kč, výdaje ve výši 800 558 770,- Kč (neinvestiční výdaje 595 698 770,- Kč, investiční výdaje 204 860 000,- Kč – z toho stavební investice 189 460 000,- Kč) a vyrovnaného rozpočtu jsme dosáhli zapojením našich finančních rezerv ve výši 91 740 460,- Kč.

K 31. prosinci 2014 evidovala pobočka Úřadu práce v Prostějově celkem 5 508 osob bez zaměstnání. Podíl nezaměstnanosti zde činí 6,9 procenta, což je to nejméně v Olomouckém kraji. Máte to nějaký pozitivní vliv i na demografický vývoj ve městě?

Jestli má relativně nízká nezaměstnanost (necelých 7%) nějaký pozitivní vliv na demografický vývoj ve městě nedokážu ani odhadnout – je pro to příliš málo relevantních informací.

Opozice Vás kritizuje, že jí nedáváte stejný prostor v radničních listech, jako má koalice. Vy se sice bráníte tím, že jste žádný zákon neporušil, ale přesto, neuvažoval jste o změně? Přijde Vám současný stav spravedlivý?

Právem opozice je kritizovat v podstatě všechno, ale skutečnost je taková, že žádný článek opozice necenzurujeme, je otiskován celý. Snažíme se o vyváženost a dodržujeme jak Statut radničních listů, který byl zastupitelstvem schválen v r. 2014, tak i právní předpisy v této oblasti.

Již v březnu se uskuteční volení sjezd ČSSD, pro který má zatím nejvíce nominací Sobotka a Chovanec. Prozradíte nám Vaše favority?

Já sám nejsem delegátem volebního sjezdu, nemám žádné favority, ale troufám si odhadnout, že pánové Sobotka a Chovanec budou úspěšní.

Miloš Zeman, který shodou okolností na sjezd nebyl pozván, se nedávno nechal slyšet, že je ČSSD bez sebereflexe odsouzena k ustupování na okraj politického dění. Souhlasíte? A co se musí stát, aby k tomu nedošlo?

Souhlasím s Milošem Zemanem, že sebereflexe ČSSD je velmi potřebná. A mimochodem, neplatí to jen pro sociální demokracii. Věřím, že přední představitelé naší strany si to uvědomují, už m.j. i proto, že tato doba staví před ČSSD celou řadu otázek, na které je potřeba hledat a nalézat odpovědi. A připomenu jen dva problémy – zda se orientovat na klasické voliče, nebo si daleko více uvědomovat, co si máme představovat pod pojmem moderní levicová strana. A tím druhým problémem, který velmi souvisí s tím prvním – jak reagovat nejen slovy, ale i činy, na skutečnost, která velmi důrazně naznačuje, že doba velkých, klasických politických stran je možná do určité míry minulostí.

Ani prezident Zeman však není ušetřen kritiky, a to především se svým vystupováním. Jak byste výroky prezidenta hodnotil Vy sám? Měl by podle Vás jako hlava státu vhodněji vážit svá slova, nebo je podle Vás v pořádku, že mluví na rovinu?

Miloš Zeman je velmi silná osobnost a takovíto lidé jsou mnohdy vnímáni velmi kontroverzně. Možná by někdy bylo vhodné volit jiná slova, ale jsou okamžiky, kdy je potřebné tzv. „mluvit
na rovinu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…