Primátor Zlína: Jsem rád, že jsem se nespletl a volil knížepána

29.01.2014 15:38

Je to již více než rok, kdy Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby, a téměř sto dní od předčasných voleb do sněmovny. S primátorem a bývalým lékařem Miroslavem Adámkem (TOP 09/STAN) jsme hovořili nejen o prvním přímo zvoleném prezidentovi, nové vládě, ale také o stavu českého zdravotnictví a blížících se komunálních volbách. Ve Zlíně se nepodařilo ještě žádnému primátorovi obhájit mandát a on by chtěl být první, komu se to podaří.

Primátor Zlína: Jsem rád, že jsem se nespletl a volil knížepána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zlínský primátor Miroslav Adámek

TOP 09 s podporou starostů se stala nejsilnější pravicovou opoziční stranou. Souhlasíte vy osobně s kritickými vyjádřeními Miroslava Kalouska o nereálnosti předvolebních slibů a podobně?

Obecně s tím lze souhlasit. Před volbami se hodně slibuje a často jde opravdu o nesplnitelné věci. Nelíbí se mi to. Vede to pouze k tomu, že řada lidí je dříve nebo později z nesplněných slibů rozčarovaná a cítí se podvedená. Pokud já něco slíbím, musím vědět, že to uskutečnit lze. Ostatně, ve Zlíně, kde se skoro všichni známe, by mě každý takový planý slib vyšel draho.

Podle Miroslava Kalouska také spolu s Andrejem Babišem vstupuje do politiky nová dimenze korupčního prostředí bez prostředníků". Vzniká tak prý model sám sobě kmotrem, sám sobě klientem". Kalousek také varoval před propojením Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Použil termíny „oligarcha” a „monarcha”. Souhlasíte? Co si myslíte o vstupu Andreje Babiše do sněmovny?

Abyste mohli působit v politice, musíte získat na svou stranu voliče a být zvoleni. To se panu Babišovi povedlo. Jeho působení v politice je zcela legitimní. Uvidíme, jaké budou jeho další kroky. Určitě ho čeká do jisté míry bolestné poznávání prostředí a lidí, kteří se v politice pohybují. Mluvím z vlastní zkušenosti. Jeho mediální přestřelky s Miroslavem Kalouskem hodnotit nechci. Jen podotknu, že politika má blízko k divadlu.

Původním povoláním jste chirurg. Co tak říkáte na stav našeho zdravotnictví a jaký vliv na to podle vás budou mít změny, ke kterým od nového roku došlo?

Změn je opravdu více, ale pořád jde o změny dílčí. Zdravotnictví potřebuje zásadní řez. K němu je potřeba čas a síla. Čas ani potřebnou sílu, myslím tím sílu politickou, zatím žádný ministr zdravotnictví neměl. Nechme se tedy překvapit, jak se nová vláda v této oblasti povede.

Netajíte se také tím, že jste na prezidenta podporoval Schwarzenberga. Jak byste ale Miloše Zemana v roli hlavy státu, především s jeho vystupováním v souvislosti s pádem Nečasovy vlády a zrodem nové, hodnotil? Má vaši důvěru?

Jsem dnes ještě více rád, že jsem se nespletl a volil knížepána. Miloše Zemana respektuji, je to prezident. Jde ale o respekt, ne důvěru.

Ve Zlíně se ještě žádnému primátorovi nepodařilo obhájit mandát, vy osobně byste se však chtěl pokusit tuto tradici změnit. Prozradíte nám, jak bude probíhat vaše kampaň? A především jaké je vaše vize Zlína za 4 roky?

Moje kampaň vlastně probíhá už čtvrtým rokem. Snažím se svou práci dělat co nejlépe a rovnou přiznávám, že ne všechno se mi podařilo. Viz třeba neudržení pošty v centru města. Lidé mě tedy už  snad měli možnost poznat a ve volbách se ukáže, zda jsem je zklamal či zda jsou se mnou spokojení. A samozřejmě s mými nejbližšími kolegy, bez kterých se ta kára táhnout nedá.

Moje vize Zlína za čtyři roky je jasná. Chci pomoci tomu, aby se tu lidem žilo dobře, aby se nenaštvali hned před svým domem kvůli vyviklaným dlaždičkám v chodníku, aby jim přijelo včas MHD, aby se jim líbily zlínské parky nebo aby u nás neplatili ani o korunu více, než je nutné. A aby je radnice moc neotravovala. O to se ostatně snažím po celou dobu, co na radnici pracuji.

Neobáváte se v rámci blížících se voleb negativní kampaně? Objevují se již nějaké náznaky?

Počítám s tím, že kampaň negativní bude, že si o sobě vyslechnu, jaký jsem škůdce Zlína. Ale beru to. Oproti předchozím volbám je moje pozice jiná. Teď je ze mě kořist, která musí skládat účty. Je to tak v pořádku, účty musím opravdu složit. A lidé vyhodnotí, zda jsem tu seděl zbytečně, nebo ne. Za sebe mohu říci, že doba mého působení na radnici není spojena s žádnou korupční aférou, podezřelou zakázkou nebo skandálem.  A něco se snad také udělalo.

Jaké jsou nyní vaše priority a plány do konce volebního období?

Sama určitě víte, jak takové poslední měsíce do konce volebního období probíhají. Koalice se rozpadají, dřívější partneři se začínají vůči sobě vymezovat, opozice začíná být aktivní. Moc zásadního se už prosadit nedá. Je to běžný jev. Ostatně, proč by nám také měli soupeři dovolit udělat ještě něco dobrého, co by mohlo přinést u voličů body? Takže budu hlavně rád, když dokončíme to, co máme rozdělané. A toho není málo. Park Komenského, bývalou knihovnu, podchod na náměstí Práce, pětadvacetimetrový bazén, segmenty, chodníky, lávky. A také „torzo“ na Jižních Svazích. To ale chceme zbourat, ne dokončit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…