Primátor Zlína: Koaliční jednání byla korektní, věcná a vstřícná

16.11.2014 12:26

Miroslav Adámek (STAN) je historicky prvním primátorem, který ve Zlíně obhájil mandát. Čemu přičítá nejen svůj úspěch, ale i rostoucí popularitu hnutí STAN? Své priority shrnul v rámci desatera problémů. A nejen o nich byla řeč. Prozradil nám také, jaký pocit má z povolebních vyjednávání a proč došlo k výměně koaličních partnerů. Neopomněli jsme ani referendum proti hazardu, které se ve Zlíně uskuteční v lednu.

Primátor Zlína: Koaliční jednání byla korektní, věcná a vstřícná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zlínský primátor Miroslav Adámek

Jste historicky prvním primátorem Zlína, kterému se zde podařilo obhájit mandát. Čemu přičítáte svůj úspěch a jaký z toho máte pocit?

Musím přiznat, že jsem velice potěšen, lidem a kolegům ze zastupitelstva děkuji za důvěru. Udělám maximum pro to, abych byl pro Zlín dobrým primátorem.

Důvodů, proč Starostové a nezávislí uspěli, je několik. Podle mě lidé hlavně ocenili, že jsme po uplynulé čtyři roky pracovali naplno a že naším prvořadým zájem byli oni a naše město.

Nedávno jste představil desatero problémů, kterými byste se chtěl v následujícím volebním období zabývat. Vaší prioritou číslo jedna je realizace památníku T. Bati. Jaké konkrétní kroky proto plánujete v nejbližší době podniknout?

V krátké době vypíšeme výběrové řízení na projekční práce. Stále se také snažím řešit financování celé rekonstrukce, aby všechny náklady nešly za městem či za případnými dárci v rámci sbírky Zlíňané sobě.

Současně jste se zaručil za stavbu zlínského nádraží. V jaké fázi je nyní vyjednávání a co by mohlo zkomplikovat předpokládaný začátek stavby, jenž je plánován na rok 2018?

Vše jde dobře, všechny zúčastněné strany postupují ve vzájemné shodě. Jsme ujišťování, že na realizaci peníze budou, takže snad žádná velká komplikace nenastane. Ještě je ale potřeba dořešit spousta věcí - a na tom pracujeme.

Koalici jste uzavřeli s hnutím ANO. Jaký máte pocit z povolebních vyjednávání? Byla složitá?

Nebyla, označil bych je za korektní, věcná a vstřícná. Plusem bylo to, že se s lídrem ANO Patrikem Kamasem dlouho známe a spolupracovali jsme už v rámci zlínského hokejového klubu. Máme společný zájem, s ním i jeho týmem: posunout naše město zase o kousek dopředu.

I v průběhu vládnutí může však uvnitř koalice dojít k neshodám. Nemáte v tomto směru obavu ze spolupráce s novým subjektem? Kde podle vás budou největší třecí plochy?

Stranických třenic jsme si užili dost v minulém volebním období. Takže v tomto směru mám už dost zkušeností, s nadsázkou tvrdím, že jsem ve věci urovnávání koaličních půtek vystudoval v minulých čtyřech letech další vysokou školu. Důležité bude, aby se do naší společné práce nevnášely případné osobní antipatie. Jak už jsem ale řekl, jsem teď zkušenější a věřím, že bych případné neshody dokázal řešit rychleji a efektivněji než v minulých letech.

Proč vlastně oproti minulému volebnímu období došlo k výměně koaličních partnerů?

Voliči dali nejvíce hlasů nám a hnutí ANO. Chtějí tedy, aby vládla právě tato hnutí. My jsme jejich přání poslechli, a to považuji za správné.

Již v lednu proběhne ve Zlíně referendum o zákazu hazardu. Jste vy osobně jeho příznivcem? Přeci jen již v minulém volebním období jste se v rámci ankety na toto téma nesetkali s příliš velkou odezvou od občanů. Domníváte se, že se tak vůbec podaří naplnit potřebné kvorum pro platnost referenda? Právě kvůli nízké účasti jsou totiž mnohá referenda napříč republikou neplatná.

V žádném případě nejsem příznivcem jakéhokoliv absolutního zákazu nebo prohibice, protože nefungují. Referendum jsme vypsat museli. Pochybuji však, že se k hlasování dostaví potřebný počet lidí. I naše anketa ukázala, že téma hazardu naše obyvatele příliš netrápí a že jde hlavně o téma některých politických subjektů. Referendum tak bude nakonec nejspíš jen o vyhozených penězích, které šlo utratit smysluplněji.

Miroslav Kalousek před volbami řekl, že TOP 09 by se bez Starostů obešla, ale Starostové bez ní ne. Nemyslíte si ale, že je to spíš naopak? Přeci jen na rozdíl od STAN, kteří ve volbách posílili, TOP 09 ztratila. A čemu to připisujete?

V každém regionu je to různé. Rozhodně bych nechtěl kritizovat naši dosavadní spolupráci s TOP 09. To, že jsme ve Zlíně šli do voleb odděleně, mělo řadu důvodů. Proč jsme my uspěli, jsem už uvedl v předchozí odpovědi. TOP 09 neměla na konci volebního období v zastupitelstvu jediného člověka, což se také zřejmě projevilo, představovala neznámé tváře. Ale jejich výsledek si musí zanalyzovat především oni sami.

Jste nejen politik, ale především úspěšný chirurg. Jak jste se nechal slyšet již před volbami, v případě úspěchu zřejmě natrvalo dveře do operačních sálů zavřete. Nezměnil jste názor? Co vás k němu vedlo?

Medicíně se budu věnovat stále, mám ji rád. Začnu zase každou středu jezdit sloužit do nemocnice ve Vsetíně. Už jsme se na tom domluvili. Je ale jasné, že moje hlavní práce bude znovu na radnici, což nějaké velké angažování na operačních sálech vylučuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…