Primátorka Liberce: Sociální politiku jsme dělali navzdory politice Nečasovy vlády

11.02.2014 9:08

Martina Rosenbergová (ČSSD) do politiky vstoupila z důvodu nesouhlasu se státní politikou v sociální sféře. Co se za jejího působení v Liberci změnilo a jaké změny očekává v souvislosti s novou vládou? Liberec patří mezi nejzadluženější města v ČR, a byť zadluženost podle jejích slov dlouhodobě klesá a trend je příznivý, čelí kritice opozice. Proč a co na ni říká? Nejen s tím se svěřila našim stránkám.

Primátorka Liberce: Sociální politiku jsme dělali navzdory politice Nečasovy vlády
Foto: liberec.cz
Popisek: Zastupitelka Liberce Mgr. Martina Rosenbergová, bývalá primátorka

Jak jste se vyjádřila pro naše stránky, do politiky jste vstoupila z důvodu nesouhlasu se státní politikou v sociální sféře. Co konkrétně se tak jako primátorka snažíte dělat pro změnu? Jak byste hodnotila úroveň sociálních služeb v Liberci?

Změna jako taková musí vycházet z nás, z našeho přístupu k tomu, co děláme a k druhým. Myslím, že právě s touto změnou jsem začala a po třech letech v politice se mi v dobrém vrací. Lidé vnímají to, že je posloucháte, vedete s nimi dialog, na nic si nehrajete, neschováváte se za „politiku“, ale říkáte, co si myslíte, i když s tím třeba někdy nesouhlasí. A to oceňují. Jsem ráda, že se nám (nejen mně) podařilo otevřít liberecký magistrát a vlastně celé město tak, jak dosud nikdy nebyly. Ohledně sociální politiky je to složitější – první část mého funkčního období jsem de facto jen zachraňovala pohromy, které se na nás sypaly kvůli politice Nečasovy vlády. Chtělo by se říci, že jsme sociální politiku dělali vládě navzdory, protože ta se ji pokoušela spíše zlikvidovat.

Kritizovala jste Nečasovu vládu a její sociální politiku. Co tak očekáváte od budoucí vlády a především nové ministryně, kterou je Michaela Marksová?

Ještě nyní řešíme mnoho problémů, které po této vládě zůstaly. A s nadějí čekáme na výsledky nové vlády – první přísliby v sociální oblasti vypadají nadějně, tedy věřím, že se politika opět více zaměří na člověka. Protože sociální politika – to je politika zaměřená na člověka, nikoli politika, ve které se jen přerozdělují finanční prostředky. Věřím, že takto chápe sociální politiku více lidí v ČSSD.

V minulosti jsme spolu hovořili také o korupci. Věříte, že čerstvý nováček na politické scéně s raketovým startem Andrej Babiš splní, co sliboval před volbami od korupce až po snížení nezaměstnanosti?

Ve své odpovědi budu opatrná, nikoli snad proto, že bych se bála, ale proto, že nerada rychle soudím, ono se to nevyplácí. Mám mnoho obav a otázek k fungování pana Babiše ve státní správě, ale také mnoho očekávání, zda splní to, co slíbil, a zda je to druh úspěšného podnikatele, který šel do politiky skutečně proto, aby se sám realizoval a společnosti něco vrátil, nebo zda je to druh podnikatele, který šel do politiky proto, aby byl ještě úspěšnější. První jeho kroky a týdny ve funkci mnohé ukáží.

Byť se do sněmovny dostala dvě nová hnutí, zastoupení žen je zde nejmenší od vzniku ČR. Čím si to vysvětlujete, že žen v politice ubývá? A jaké jsou vaše politické priority do budoucna?

Mě především mrzí, že je málo žen v komunální politice. Měli bychom se snažit, aby se do ní dostalo více žen, z nich se pak budou etablovat ty, které se zkušenostmi půjdou výš. Podle mého názoru bylo například chybou, že ČSSD nominovala tak málo žen do ministerských funkcí, tím spíš, že máme mnoho kvalitních adeptek. Věřím nicméně, že ženský element dostane příležitost.

Změna pro Liberec dlouhodobě upozorňuje na to, že jako primátorka města řídíte jednání zastupitelstva v rozporu s jednacím řádem a máte mezery i ve znalosti zákona o obcích. Co na tuto kritiku říkáte?

Změna dlouhodobě kritizuje vše, je to její opoziční práce, byť jejich destruktivní formu považuji za nešťastnou, chápu, proč to dělají. Chtějí být vidět. Ráda bych připomněla, že Jan Korytář se u moci udržel jen a pouze díky jasnému porušení zákona, když nenechal hlasovat o svém odvolání. Ale myslím, že o tom to celé není. Je to nesmyslné, a především zástupné. Odmítám, že bych neznala zákon o obcích a neznala jednací řád našeho zastupitelstva, nebo jednala v rozporu s nimi. Nesouhlasím ale se samovýklady, které si Změna ke všemu dělá. Jsou to výkřiky pro média a kameru v sále.

Liberec patří mezi nejzadluženější města České republiky. Co je podle vás příčinou? A podařilo se vám dluh města za vašeho působení snížit? Jaká je tak aktuálně zadluženost města?

Liberec si „nadělal“ dluhy, ale něco za ně má, to je potřeba si přiznat. Nelze se na historii dívat jednobarevně a tvářit se, že se vše takzvaně projedlo. Díky dluhům máme například byty pro naše seniory, máme novou tramvajovou trať, sportoviště na evropské úrovni a mnohé jiné. Bohužel po tom všem zůstaly nemalé závazky, které by bylo možné splácet, a nečinily by problémy, kdyby v roce 2008 nepřišla krize. Já jsem ale ráda, že jsme se zodpovědným přístupem k rozpočtu dostali do situace, kdy dluh města dlouhodobě klesá. Trend je příznivý a ať již vyhraje nadcházející komunální volby kdokoli, dostane město v lepším ekonomickém stavu, než jsme jej přebírali my.

Jaké jsou vaše osobní priority a plány pro letošní rok?

Dokončit projekty, které jsou „rozjeté“ a získat důvěru – nejprve v rámci ČSSD pro nominaci na lídra liberecké kandidátky, a poté důvěru voličů, pro to obhájit mandát. Vím, že to bude obtížné, jsem si vědoma situace, za které do této bitvy jdu, ale já jsem bojovník a věřím, že se mi podaří dosáhnout možného.

Průměrná naplněnost libereckých škol už převyšuje devadesátiprocentní hranici a demografický vývoj počítá v nejbližších letech s výrazným nárůstem populace. Statutární město Liberec na tento trend reagovalo aktualizací tzv. spádové vyhlášky, která vstoupila v platnost 1. ledna 2014. Neuvažujete ale také v nejbližší době investovat do nových škol? Má na to město prostředky?

To by byla otázka spíše na mého kolegu Kamila Jana Svobodu, který má školství ve své gesci a já bych jen nerada komentovala jeho plány, ale vím, že se pracuje na několika variantách. Nechceme zde zaspat stejně, jako se kdysi zaspalo se školkami a pak se narychlo vymýšlela nejrůznější řešení. Musíme zároveň myslet dlouhodobě a v širším kontextu – například co se stane, až silné ročníky ze škol odejdou? Co potom s budovami? A jak se bude vyvíjet demografická křivka v Liberci v dalších letech? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…