Primě hrozí flastr 2,5 milionu za reportáž o burkinách

16.08.2017 13:27

Televizi Prima hrozí za zpravodajství o burkinách pokuta až 2,5 milionu korun. Informovala totiž prý neobjektivně, uvádí server Echo24.cz.

Primě hrozí flastr 2,5 milionu za reportáž o burkinách
Foto: Archiv
Popisek: Ženy v burkinách

O neobjektivitě zpravodajství FTV Prima píše ve své tiskové zprávě Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta se domnívá, že televize v červencové reportáži o burkinách podsouvala divákům neobjektivní zpravodajství a předdefinovaný názor. Televizi tak hrozí pokuta až 2,5 milionu korun. 

Diskuse o burkinách se rozpoutala poté, co v čestlickém aquaparku se vykoupaly ženy v tomto oděvu. Dne 10. července pak Prima odvysílala reportáž, kdy se redaktor vydal do bazénu v „náboženském hábitu“ a čekal, jak se plavčíci zachovají. Vedení čestlického aquaparku přitom upozorňovalo na skutečnost, že ženy se koupaly v burkinách, což jsou plavky, a vše tedy bylo v pořádku.

Původní text ZDE.

Server Echo24.cz tak zmiňuje rozhodnutí Rady, která uvádí, že Prima svým počínáním podsouvala divákům předdefinovaný názor na danou událost, že se ženy nekoupaly v burkinách, ale v běžném oblečení. „Takovýto závěr je zřejmý jak z celkového rámování reportáže, tak její výstavby i oslovených, jednostranně vypovídajících zdrojů informací,“ píše se ve zprávě. Reportáž pak podle rady vyvolává konstrukci potenciální hygienické nebezpečnosti koupajících se zahalených žen.

Objektivita zpravodajství na FTV Prima se neřeší poprvé, v minulosti se tak stalo před rokem ohledně reportáží o uprchlících z Iráku. V současné době odmítá Prima celou událost komentovat, jak uvedla mluvčí televize Jana Mrákotová, počká si na písemné doručení stanoviska Rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…