Příměří na východě Ukrajiny trvá, narušily ho ale dílčí incidenty

07.09.2014 20:19

Křehké příměří mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou na východě Ukrajiny trvá již dva dny, ale přesto ho v sobotu i neděli narušily jednotlivé incidenty. Podle dostupných zpráv se během víkendu bojovalo na dvou místech, nejméně jedna civilistka přišla o život. Z odpovědnosti za střelbu se vzájemně obviňují obě strany.

Příměří na východě Ukrajiny trvá, narušily ho ale dílčí incidenty
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Na situaci v zemi přitom může podle představitelů Evropské unie záviset míra uplatnění ekonomických sankcí proti Rusku, na jejichž zpřísnění se tento týden dohodli zástupci členských zemí. Kyjev také zveřejnil informaci, že má od pěti států Severoatlantické aliance přislíbenu dodávku zbraní a vojenských poradců. Zástupci čtyř států však tuto informaci nedlouho po jejím zveřejnění popřeli.

Kyjev prý na podporu dalšího možného boje proti proruským separatistům získá zbraně a vojenské poradce od pěti zemí NATO

Zprávy o obnovených bojích přišly v sobotu večer z přístavního města Mariupol u Azovského moře. Podle oficiálních údajů během přestřelek zemřela třiatřicetiletá žena a tři další lidé byli zraněni. Další střelba podle svědků přicházela od letiště v Doněcku, které je v rukou ukrajinské armády, i když separatisté mají jinak pod svou kontrolou celé toto město. Povstalci z Donbasu hlásili čtyři mrtvé civilisty, z nezávislých zdrojů se však toto tvrzení nepodařilo ověřit.

Nicméně ještě v sobotu se prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko v telefonickém rozhovoru shodli, že příměří na východě Ukrajiny se v podstatě daří dodržovat.

Kyjev prý na podporu dalšího možného boje proti proruským separatistům získá zbraně a vojenské poradce od pěti zemí NATO - Spojených států, Francie, Itálie, Polska a Norska. Jednotlivé státy se na tom prý dohodly během dvoudenního summitu Severoatlantické aliance ve Walesu, který trval do pátku. Oznámil to poradce ukrajinského prezidenta Jurij Lucenko.

„Na summitu NATO jsme dosáhli dohody, že získáme vojenské poradce a podporu v podobě moderní výzbroje ze Spojených států, Francie, Itálie, Polska a Norska," oznámil Lucenko na své facebookové stránce, aniž připojil další informace.

Prý to není bouřka, ale spíš klimatická změna

S těmi však vzápětí přišli zástupci USA, Itálie, Norska a Polska, jejichž země měly být spolu s Francií zmíněnými dodavateli. „Tato zpráva je nepravdivá. Itálie spolu s dalšími zeměmi EU a NATO připravuje pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci, který není určen k zabíjení, do něhož patří neprůstřelné vesty či helmy," řekl dnes Reuters nejmenovaný činitel italského ministerstva obrany. Podle nejmenovaného amerického představitele neučinily USA Kyjevu žádnou nabídku „pomoci určené k zabíjení". Podobně se vyjádřili také zástupci Varšavy a Osla.   

Na summitu NATO navíc podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zaznělo, že to, co se děje na východě Ukrajiny, není bouřka, ale je to spíš klimatická změna, která bude mít střednědobý nebo dlouhodobý charakter.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která je součástí třístranné kontaktní skupiny, jež vyjednala klid zbraní v pátek v běloruské metropoli Minsku, dnes zveřejnila protokol s 12 body o příměří na Ukrajině. Dokument počítá s decentralizací země a udělením prozatímního statusu v části Doněcké a Luhanské oblasti. Minských jednání se kromě OBSE zúčastnili dále zástupci Kyjeva, Ruska i obou mezinárodně neuznaných povstaleckých území Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, jež vyhlásili separatisté v dubnu. Příměří platí od pátku 17:00 SELČ a trvá tak již 48 hodin.

Nové sankce proti Rusku

Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI) dnes obvinila ukrajinské dobrovolnické milice, ukrajinskou armádu a proruské separatisty z válečných zločinů na východní Ukrajině. Zároveň obvinila Rusko z podněcování stávajícího konfliktu a jeho přímé podpory. Svá tvrzení opírá o soubor satelitních snímků a množství svědeckých výpovědí očitých svědků z oblastí, kde k bojům dochází.

Nové sankce proti Rusku, na jejichž znění se zástupci členských zemí dohodli v pátek, by podle agentury Reuters měly mimo jiné ruským státním firmám ztížit přístup k financím a zasáhnout více než dvě desítky vysoce postavených jednotlivců. Premiér Bohuslav Sobotka v sobotu uvedl, že se Česku podařilo prosadit své hlavní připomínky k nim a předejít tak hlavně možným dopadům sankcí na český strojírenský export, který prý původní návrh ohrožoval. Rovněž Slovensko dosáhlo podle prohlášení premiéra Roberta Fica při jednání o sankcích svého.

Někteří čelní evropští představitelé dali v pátek najevo, že Rusko se novým sankcím může vyhnout, pokud se viditelně zapojí do řešení krize na východní Ukrajině. Nyní se to týká hlavně dodržování příměří. Dosavadní záměr podle diplomatů předpokládá, že konkrétní znění sankcí EU by mělo být zveřejněno v úředním věstníku v pondělí či v úterý, čímž by opatření vstoupilo v platnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…