Primitive, zaostalý šovinisto. Tenistovi Djokovičovi nadávají kvůli písničce o Kosovu

15.01.2020 9:10

Srbský tenista Novak Djokovič v posledních dnech schytává slova jako nacionalista nebo primitiv. Důvodem je jeho radost, které dal průchod po vítězství týmu Srbska na turnaji ATP Cup v Austrálii. Při oslavě v šatně došlo i na písně, které podle některých „urážejí Kosovo“. A právě jeho představitelé jdou v kritice slavného sportovce nejdále.

Primitive, zaostalý šovinisto. Tenistovi Djokovičovi nadávají kvůli písničce o Kosovu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Kosovo je Srbsko. Připomínka na Václavském náměstí

„Můžeš být vítězem ATP a přitom uvnitř zůstat primitivem, zaostalcem, obyčejným balkánským nacionalistou a šovinistou. Není náhoda, že je Novak Djokovič nejméně oblíbeným tenisovým šampionem historie,“ napsal na Twitter jistý Edon Cana, toho času velvyslanec státu Kosovo v Bulharsku.

Důvodem bylo uniklé video ze srbské šatny, kde se slavilo vítězství v turnaji národních týmů. Novak Djokovič s kolegy ze srbské reprezentace totiž zpívali srbské písně, z nichž některé byly prohlášeny za kontroverzní. Kritizoval je například český server Aktuálně.cz.

Nelíbila se například píseň Pochod na Drinu, pocházející z časů první světové války, kdy Srbsko osamoceně čelilo útoku habsburské monarchie. Dnes je odmítána proto, že si ji v devadesátých letech v časech jugoslávských válek měly zpívat srbské polovojenské oddíly, čímž měla být znevážena.

Ještě větší pozdvižení vyvolala píseň Vidovdan, vzniklá v osmdesátých letech, když stoupalo napětí v Kosovu. To je v textu velebeno jako „součást srbské duše“. I to je nyní považováno za primitivní nacionalismus.

Kromě oslav v šatně je také kritizováno bouřlivé chování srbských fanoušků během turnaje. Rafael Nadal, který se španělským týmem prohrál finálový duel, si stěžoval, že srbští fandové „nerozumí tenisu a fandí jako na fotbale“.

Novak Djokovič naopak podporu ocenil se slovy, že finálový zápas pro něj byl zážitkem, který si bude pamatovat celý život.

Před kritikou bránil Djokoviče jeho otec slovy, že v Srbsku je národní cítění normální. „Můj syn je nacionalista stejně jako já i většina lidí v Srbsku. Není to nic sprostého. Milujeme svůj národ a zemi,“ ujistil.

Láska k Srbsku podle něj neznamená nenávist k jiným národům. Jinou věcí ale je, že Srbsko musí čelit tomu, že mu část jeho země byla odebrána. „Vy jste vstoupili do naší země a víte, že je to naše svatá země, jako je pro Židy Jeruzalém. Proto budeme vždy stát při našem Kosovu. Nemyslete si, že se na tom něco změní, ať za dvacet, sto, nebo tisíc let. Kosovo bude vždy srdcem Srbska,“ zdůraznil Srdjan Djokovič.

Novak Djokovič je přitom paradoxně nejortodoxnějšími srbskými nacionalisty dost kritizován. V poslední době zejména za to, že si najal trenéra Gorana Ivaniševiče, který je Chorvat. Mezi oběma národy probíhaly v první polovině devadesátých let nejkrutější boje jugoslávských válek.

„Goran je z Chorvatska, já jsem Srb. Oba pocházíme ze země, která kdysi byla Jugoslávií. Goranovi kdysi v našem regionu fandil každý, tak nevím, proč bychom teď měli být nepřátelé,“ divil se Djokovič, který například během fotbalového MS 2018 otevřeně fandil Chorvatsku, což se u některých nesetkalo s pochopením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …