Primitivní, otřesné... Černochová z ODS srovnala europoslance Macha s komunisty

08.07.2014 22:04

Poslankyně ODS Jana Černochová se rázně vypořádala se slovy europoslance Petra Macha (Svobodní), který hovořil o českých vojácích jako o žoldácích NATO. Členka dolní komory Parlamentu to ale vidí zcela jinak. A pokud má někdo české vojáky za žoldáky, má si ji prý dokonce odebrat z přátel na sociální síti Facebook, protože zřejmě žije v jiném světě.

Primitivní, otřesné... Černochová z ODS srovnala europoslance Macha s komunisty
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová, ODS

„Jestli si někdo myslíte, že naši vojáci jsou žoldáci, prosím, odeberte si mě z přátel, protože žijete v jiném světě než já a je zbytečné, abychom se uráželi. Děkuji,“ napsala na sociální síti Černochová. Doplnila tím svá slova z rozhovoru pro server Týden.cz, kde se rozčílila nad tím, jak někteří lidé stále ještě kladně reagují na sovětskou, potažmo ruskou propagandu. Rusko totiž vždy usilovalo o určité oslabení NATO. Česko je přitom plnohodnotnou součástí této Aliance a plní v jejím rámci své závazky.

Černochová si všímá i možná poněkud zvláštní skutečnosti. Petr Mach se totiž podle jejího názoru až podivuhodně přibližuje názorům komunistů. Ti NATO kritizují soustavně. „Nazývat je žoldáky považuji za primitivní a ubohé a pan europoslanec by se jim měl za svůj výrok okamžitě omluvit. Ranní zpráva o smrti čtyř českých vojáků v Afghánistánu mě velmi zasáhla a chtěla bych vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast rodinám vojáků. Nehorázný výrok pana Macha o žoldácích tak dostal ještě otřesnější význam. Nikdy to nebyli žoldáci, jsou to hrdinové, kteří brání naše svobody a civilizaci proti těm, co chtějí nastolit celosvětový chalífát,“ říká poslankyně.

Své poslankyně řekla i k údajně plánovanému obnovení povinné vojny. Nic takového se podle Černochové neplánuje, ale je třeba nastavit mechanismus, díky němuž by bylo možné v případě akutního ohrožení země povolat potřebné zálohy. Na konceptu profesionální armády to však prý nic nemění. Problémem aktivních záloh je podle členky ODS i exministr obrany z této strany Alexandr Vondra. Kdyby nepadla vláda, mělo by prý Česko potřebné zákony již od prvního ledna 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…