Přímo pod nosem USA se děje něco, z čeho by Washington měl být nervózní

23.08.2016 14:02

„Tato cesta je začátkem nové etapy vzájemných vztahů mezi Íránem a Latinskou Amerikou,“ prohlásil o návštěvě hned několika zemí v Jižní Americe íránský ministr zahraničí Javad Zarif. Jako první se rozhodl navštívit Kubu, kde se setkal s prezidentem Raulem Castrem, informuje panamerický server TeleSur.

Přímo pod nosem USA se děje něco, z čeho by Washington měl být nervózní
Foto: Archiv
Popisek: Raúl Castro

Íránský ministr zahraničí započal svou návštěvu Latinské Ameriky, kam se vydal s úmyslem „upevnit politické a ekonomické vztahy“. Během své návštěvy Zarif hodlá navštívit celkem šest zemí: Kubu, Chile, Bolívii, Nikaraguu, Ekvádor a Venezuelu. Podle Teheránu jsou všechny tyto země „přáteli a obchodními partnery“.

Zarif Írán opustil v neděli a nejprve se vydal na Kubu. Již v pondělí se íránský ministr zahraničí setkal se samotným prezidentem Kuby Raulem Castrem. Státníci hovořili o vývoji bilaterálních vztahů, mezinárodních a zejména blízkovýchodních sporech a v neposlední řadě o blížícím se summitu Hnutí nezúčastněných zemí, který se uskuteční letos ve Venezuele.

Zarif na Kubě prohlásil, že bude usilovat o „otevření nové kapitoly v historii bilaterálních vztahů mezi Kubou a Íránem“.

Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodriguez zase Zarifovi pogratuloval k jeho „zahraničněpolitickému vítězství“ s ohledem na jadernou dohodu, která byla dosažena mezi Íránem a světovými mocnostmi.

Zarif do Latinské Ameriky nepřijel ani zdaleka sám; všude jej následuje tým 120 podnikatelů a ředitelů státních i soukromých finančních institucí. Oblasti, ve kterých by Íránci rádi prohloubili spolupráci, jsou zejména zemědělství, potravinářství a farmaceutický, petrochemický a důlní průmysl.

V úterý již celá skupina dorazila do Nikaraguy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…