Přímo z místa: Naštvaný Andrej Babiš se právě dozvěděl, jak je to se Šlachtou a rozjel se před lidmi. Pak řekl, kdo řídí ČT a pálil do vlastních řad

10.06.2016 11:48

REPORTÁŽ „Dneska řeším, jestli naše hnutí zůstane ve vládě, nebo nezůstane. Pan Chovanec se rozhodl ovládnout českou policii a destabilizovat nejelitnější policejní útvar. Před chvílí po rozhovoru pana Šlachty s policejním prezidentem Tuhým celé vedení tohoto útvaru požádalo o odchod ze služby. Náš ministr spravedlnosti uvažuje o demisi,“ načal dramaticky debatu v Liberci Andrej Babiš. V ní se navážel do ministra zdravotnictví: „Svůj resort neřídí, nejsou tam zavedené základní manažerské přístupy. Nechal si tam partu pana Šnajdra.“ Mluvilo se i o předražených nákupech přístrojů či nesmyslném požadavku na vysokoškolské vzdělání zdravotních sestřiček. Babiš kritizoval i vlastní řady. „Nalezlo k nám plno lidí, kteří nám udělali ostudu.“

Přímo z místa: Naštvaný Andrej Babiš se právě dozvěděl, jak je to se Šlachtou a rozjel se před lidmi. Pak řekl, kdo řídí ČT a pálil do vlastních řad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Litujete, že plukovník Robert Šlachta odchází od policie?

77%
18%
hlasovalo: 13487 lidí

„Vítám tady kandidáty, pana ministra a předsedu hnutí,“ říká krajská předsedkyně ANO Daniela Kysilková na úvod setkání s Andrejem Babišem v libereckém Babylonu. Babiš jí skáče do řeči. „Já nejsem kandidát,“ rozesměje asi padesátku přítomných. Moderátorka se omlouvá. „Vítám předsedu hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše.“ Tentokrát Babiš spokojeně přikyvuje a říká: „Ano, to jsem.“ A bere si hned mikrofon k sobě. „Já si to vezmu. Dobrý den, zdravím vás všechny. No, vypadá to s námi blbě, když se koukám na tu účast. Preference nám jdou dolů, asi na to lidi kašlou,“ ohodnotil a pokračoval zostra. „Dneska řeším, jestli naše hnutí zůstane ve vládě, nebo nezůstane. Pan Chovanec se rozhodl ovládnout českou policii a destabilizovat nejelitnější policejní útvar. Před chvílí po rozhovoru pana Šlachty s policejním prezidentem Tuhým celé vedení tohoto útvaru požádalo o odchod ze služby,“ šokoval přítomné. Celou situaci vnímá velmi špatně a 15. června bude koalice řešit co dál. „Náš ministr spravedlnosti uvažuje o demisi. Šli jsme do politiky bojovat proti korupci, takže je to pro nás velký problém,“ uvedl Babiš.

Jsme jediná země v Evropě, která nemá žádnou evidenci tržeb

Poté mluvil mimo jiné o velmi diskutované elektronické evidenci tržeb. „Jsou na ni různé kontroverzní názory. Jsme ale poslední země v Evropě, která nemá žádnou evidenci tržeb. Model, který jsme tady aplikovali, je velice vstřícný. Není to žádná registrační pokladna. Je to pokladna, která se dá elektronicky napojit na finanční správu. Šedá ekonomika je u nás 160 miliard. Kdo nedává účtenky, znamená to, že neplatí DPH, ani sociální a zdravotní a často ještě zaměstnává lidi s podporou v nezaměstnanosti. Takže krade čtyřikrát. Je to tedy narovnání podnikatelského prostředí, protože většina podnikatelů podniká korektně a jsou vystaveni nekalé soutěži těch, kteří podnikají, a neplatí daně,“ vysvětlil. EET by podle něj měla přinést perspektivně do rozpočtu 18 miliard. „V rámci toho snižujeme DPH u restaurací u jídla a nealko z 22 na 15 procent. Přišel jsem i s návrhem – prý populistickým – na snížení DPH u točeného piva, aby se kompenzovaly ztráty u těch, kteří neprodávají jídlo,“ upozornil. Připomněl i novelu o hazardu. „Prosadili jsme ji, poprvé v historii naší země máme takový zákon,“ konstatoval a vyjmenoval další – zákon o prokazování majetku, centrální registr účtů, zákon o spotřebitelských úvěrech. „Ochrání vás před lichváři,“ sdělil ministr financí.

Dnes již legendární tisková konference z roku 2013, na které zástupci ÚOOZ a VSZ Olomouc vystoupili po zadržení Jany Nagyové:

Nákupy přístrojů slouží 25 let k tunelování nemocnic

Teprve poté došlo na oficiální úvod, v němž liberecký primátor Tibor Batthyány představil všechny politiky sedící za stolem vedle Babiše. Poslance ANO zastupovala Jana Pastuchová, mnozí poprvé uviděli na vlastní oči dámu vedoucí ANO do voleb v Libereckém kraji Jitku Volfovou a dozvěděli se také, že za ANO bude kandidovat do Senátu majitel frýdlantského minipivovaru Marek Vávra, kde vaří vynikající pivo Albrecht. Následná debata se nejvíce točila kolem zdravotnictví a daní. „Hodně se hovoří o tom, že nákupy přístrojů slouží 25 let k tunelování nemocnic. Sestřičky si stěžují, že mají malou mzdu, musí se dovzdělávat. Na druhé straně se plýtvá; ať už jsou to stavby nemocnic, nebo dodávky přístrojů. Myšlenka hlídání cen do zdravotnictví ohledně drahých přístrojů je velice důležitá. Peníze potom chybí na mzdy zdravotníků,“ řekl Marek Vávra.
Slovo si poté vzala Jana Pastuchová. „Mým cílem je zjednodušit vzdělávání zdravotních sester. Sama jí jsem. Udělala jsem si čtyřletou zdravotní školu a při své práci a po nějaké praxi jsem si dodělala vysokoškolské vzdělání. Je podle mě nesmyslem, aby sestra, která má namazat pacientovi záda kafrem nebo podat čaj musela mít vysokoškolské vzdělání. I to je plýtvání penězi ze státního rozpočtu. Chci, aby mohla holka po střední zdravotnické škole jít k pacientům pracovat. Tento zákon připravujeme, má mnoho odpůrců. Hlavně z lobby vysokých škol,“ objasnila Jana Pastuchová. Dále podle ní připravují zjednodušení vzdělávání lékařů.

Němeček si tam nechal partu pana Šnajdra

Přisadil si i Andrej Babiš. „Dlouhodobě kritizuji ministra zdravotnictví Němečka. Ten resort neřídí. Psal jsem mu řadu dopisů, aby udělal mapu přístrojů, aby se vidělo, kde jsou magnetické rezonance, jak jsou vytížené, kde jsou cétéčka. V roce 2014–2015 nateklo do zdravotnictví o 25,5 miliard navíc, letos 10 miliard, příští 13 miliard. Nejsou tam zavedené základní manažerské postupy. Jsou nemocnice, které vydělávají 400 milionů jako fakultní v Olomouci. Ale Vinohrady minus 117, krajská ve Zlíně minus 700. Máme tady nemocnice fakultní, krajské, městské, vojenské, privátní. Máme sedm pojišťoven, místo abychom měli jednu. A na vchodě by měla mít napsáno zákaz vstupu politikům. Protože ve VZP sedí politici. A to je vždy katastrofa,“ upozornil. „Pan Němeček si tam nechal partu pana Šnajdra. Problém je nesmyslný zákon o vzdělávání sester z roku 2004,“ konstatoval s tím, že Ministerstvo zdravotnictví by mělo sfúzovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí, neb se jejich problematika prolíná. „Nechceme nemocnice privatizovat, ale aby je někdo konečně začal řídit. Aby bylo jasné, kolik dostávají za jednotlivé úkony zdravotní péče a byly transparentní,“ doplnil. „Mám tady s sebou 57 stránek toho, co jsem udělal za dva roky. Pan Němeček nenapíše nic,“ zamával útlou publikací, která byla k mání pro návštěvníky besedy.

Česká televize je pod vlivem ČSSD

„Stěžujete si pane ministře, že je vás ve vládě jen šest a ostatní vás přehlasují. Zveřejněte to, co se na vládě děje,“ nabádal Babiše jeden z návštěvníků. „Já to zveřejňuju,“ oponoval ministr financí. „Ale málo. Musíte víc,“ nabádal ho muž. „To by ale nesměla být Česká televize pod vlivem ČSSD,“ informoval Babiš. Což je novinka. Zatím se totiž tradovalo tvrzení prezidenta Zemana, že je pod vlivem TOP 09. „Byl jsem první ministr, který zveřejnil všechny smlouvy,“ konstatoval předseda hnutí ANO. „Ve funkci jsem tři roky a na rozdíl od svých předchůdců jsem nenavýšil dluh ani o korunu. Máme jednu z nejnižších zadlužeností v Evropě,“ pochválil se. Sympatizant hnutí ANO jménem Šíma se otázal, zda v současné situaci, „kdy nám koaliční partneři okopávají nohy, by nestálo za úvahu iniciovat hlasování o důvěře. Předčasné volby bychom museli vyhrát a tento paskvil odstranit,“ domníval se amatérský politolog. Babiš se na tuto myšlenku příliš nadšeně netvářil. „Naše preference klesají kvůli elektronické evidenci tržeb. Uvidíme, jak to bude v krajských volbách. Otázka ale je, jak to dopadne ohledně sporu kolem policejních složek. Kde chtějí rozpustit jediný útvar, který bojoval proti korupci. Nemyslím ale, že by to byl dobrý nápad,“ sdělil.

Do vlády jen se dvěma koaličními partnery

Petr Vančík položil dotaz, co udělá Andrej Babiš jako první věc, až se stane premiérem, a jestli by znovu šel do koalice s ČSSD. „Nevím, jestli se stanu premiérem. Není to můj životní cíl. Je to pro mě složitá situace. Nejsem nejmladší. Celkově mám z toho velkou újmu, rodinnou i firemní. Kostelec má 100 let, 99 let nebyla žádná jehla v klobáse, teď jsou tři... Pokud bych se stal ve vládě premiérem, tak jedině, kdyby byli jen dva koaliční partneři. ČSSD, proč ne? Je to jenom o lidech. Jsou tam i slušní lidé. Určitě bych ale měřil všem stejně. Což, bohužel, pan premiér dělá, že má jiný metr na své a ostatní ministry. Určitě bych chtěl vládu řídit efektivně. Potřebujeme hlavně novou politickou garnituru, novou generaci. Do politiky by měli jít lidé ne proto, aby se v ní uživili, ale aby něco dokázali,“ domníval se.

Nalezlo k nám plno lidí, kteří nám udělali ostudu

Pronájem sálu už vypršel, a tak zazněl poslední dotaz. Mířil na odpadlíky z ANO, kteří si založili hnutí PRO. Od Andreje Babiše zde zazněla i kritika do vlastních řad. „Je to složité. Ani já nejsem nadšený třeba z naší organizace tady v Libereckém kraji. Máme tu také problémy, přijel jsem, abych je dořešil. Nejsem schopen dohlídnout na 2950 členů, 400 organizací. Nalezlo k nám plno lidí, kteří nám udělali ostudu. Problémy v hnutí jsou dané i tím, že někteří funkcionáři si organizace zprivatizovali. Nechtěli brát další členy. Proto jsem chtěl, aby každý, kdo se do ANO hlásí, to poslal elektronicky na centrálu, kde se zaeviduje. A teprve pak to dáme dolů, abychom si odsledovali, jak jednotlivé organizace berou členy. Stávalo se, že žádné nebrali,“ upozornil Babiš. O hnutí PRO řekl: „Paradoxně šéfka tohoto hnutí je ředitelka odboru na Ministerstvu spravedlnosti, má dobrou pověst a je schopná. Je to škoda. Kdo má na tom vinu? Určitě ne centrála.“ Připustil, že není všechno ideální. „Snažíme se to napravovat. Musíme se soustředit na příští parlamentní volby, abychom skutečně vybrali ty, kteří nebudou dělat ostudu a budou přínosem,“ zadoufal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …