Prioritou nejsou dluhy, ale zaměstnanci, tvrdí Sobotka v případu OKD

29.04.2016 14:55

Vláda se nechystá řešit dluhy černouhelné společnosti OKD. Chce se soustředit na pomoc zaměstnancům. Kabinet má ale zájem na tom, aby se část těžby udržela. Novinářům to dnes po jednání tripartity řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Postup vlády podpořili odboráři i zaměstnavatelé, podle nich se ministři nemají nechat vydírat. Dnes má vypršet termín, do něhož vedení firmy žádá uzavření dohody se státem na restrukturalizaci, jinak prý zváží insolvenci a ukončení hornické činnosti.

Prioritou nejsou dluhy, ale zaměstnanci, tvrdí Sobotka v případu OKD
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) před skončením jednání tripartity novinářům řekl, že nevylučuje možnost dalšího jednání státu s černouhelnou firmou OKD, a to o odchodu vlastníků a manažerů. Variantu, že by se stát stal spolumajitelem společnosti, si neumí představit.

"Máme zájem na tom, aby se v části OKD těžba udržela. Domníváme se, že to lze, ale nebudeme řešit za vlastníky dluhy, které nasekali," uvedl Sobotka. Podotkl, že důlní společnosti kvůli nízkým cenám uhlí krachují i jinde a evropské země končí s hlubinnou těžbou, podstatné je proto pro pracovníky najít novou práci a perspektivu.

Mezi chystaná opatření na pomoc zaměstnancům patří třeba předčasné důchody pro horníky, příspěvky na pomoc při propuštění, dávky na dojíždění za prací, posílení úřadů práce v regionu, rekvalifikace i místa pro část lidí ve státní firmě. O postupu by měl kabinet jednat v pondělí, podle premiéra schválí už některé návrhy.

Rozhodnutí vlády podpořili na jednání tripartity odboroví předáci a zástupci zaměstnavatelů. Už dřív odmítli to, aby stát do společnosti naléval peníze. Postup firmy označili za vydírání. "Jestliže někdo postavil svůj podnikatelský záměr na tom, že vládu donutí k tomu, aby zaplatila jeho riziko, tak to je neakceptovatelné," uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj insolvence neznamená "konec firmy, ale zbavení se dluhů".

Společnost New World Resources (NWR), majitelka OKD, zveřejnila ultimátum k uzavření dohody se státem v pondělí. Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je od února vlastníkem NWR, totiž neprodloužila termín, do něhož se chtěla se státem dohodnout na podmínkách dalšího provozování společnosti.

"Jsou to jednostranné termíny, kterými nás AHG vydírá. Tripartita nám sdělila, že se nemáme nechat vydírat," řekl novinářům Mládek. Podle něj firma zneužívá toho, že jde o citlivé odvětví. "Pokud by to nebyl černouhelný důl, tak se vláda o předluženém podniku nebude s majiteli akcií bavit a dojdou podat návrh na insolvenci," podotkl ministr. Podle něj AHG sice firmu převzala, manažery ale nevyměnila. Vidí v tom "kontinuitu" s předchozími majiteli.

OKD má nyní asi 9800 kmenových pracovníků, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Uzavření společnosti by mělo dopad i na lidi v navazujících profesích. Podle premiéra je v Moravskoslezském kraji kolem 10.000 volných míst. "Problém je dostupnost a vyžadovaná kvalifikace. Nebude úplně jednoduché spárovat lidi, kteří opustí OKD, s poptávanými volnými místy," podotkl Sobotka.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák uvedl, že krajská tripartita už má přehled firem s údaji, kolik lidí v jakých profesích jsou schopny přijmout. "Dá se to zvládnout. Nebude to ideální, nedostane se na všechny, ale kdo bude chtít pracovat, tak šance je," řekl Hanák.

NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů o rok dříve. Analytici za tím vidí pokles cen uhlí i vysoké zadlužení firmy.

Tripartita dnes také krátce jednala o odměňování ve státní službě, stavební novele či chystaných změnách zákoníku práce. Dotkla se i podpory vědy a výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…