Případ Fajád: Erik Best našel přirovnání

16.02.2016 12:44

O případu Libanonce Alího Fajáda už toho bylo napsáno bezpočet, ale většinou jen z několika málo, většinou stále stejných, úhlů pohledu. Americký novinář Erik Best dlouhodobě žijící v Praze ale celou kauzu pro lepší pochopení přirovnal k případu ukrajinského oligarchy Dmytra Firtaše. Best o celé věci píše na svém serveru fsfinalword.cz.

Případ Fajád: Erik Best našel přirovnání
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Ten prý má úzké vazby na Kreml a bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Firtaš jako spolumajitel společnosti RosUkrEnergo měl se svými partnery monopol na dovoz ruského zemního plynu na Ukrajinu.

Celý text je ZDE

„Podle všech dostupných informací je to v prostředí ukrajinského byznysu a politiky velké zvíře,“ poznamenává Best. A připomíná, že v ten samý den, kdy nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk navštívil v únoru 2014 Bílý dům, byl Firtaš na žádost Spojených států zadržen v Rakousku.

Američané prý Firtaše podezírali z úplatkářství a zločinného spiknutí, jichž se měl dopustit v Indii. Ukrajinský občan Firtaš byl v Rakousku zadržen na žádost Spojených států. A to kvůli trestnému činu, kterého se měl dopustit v Indii. „Tomu se říká extrateritoriální jurisdikce,“ vysvětlil Best.

Ovšem na rozdíl od Fajádova případu nemohl zasáhnout rakouský ministr spravedlnosti. Rakouský soud Firtaše odmítl vydat, protože považoval obvinění za politicky motivovaná.

„Podle některých zpráv se Spojené státy snažily přinutit Firtaše k tomu, aby nabonzoval Putina,“ dodal Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…