Případ zapáleného bezdomovce má pokračování. Nejstaršímu migrantovi hrozí...

30.12.2016 6:40

Zájem německých médií o sedmičku migrantů, kteří na Štědrý den zapálili v metru bezdomovce, neutichá ani po jejich identifikaci a následném zatčení. Společně jsou obviněni z pokusu o vraždu a nejstarší z nich čelí doživotnímu trestu.

Případ zapáleného bezdomovce má pokračování. Nejstaršímu migrantovi hrozí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanice metra v Berlíně

Brutalita počínání sedmi mladých migrantů zaskočila nejenom obyvatele Berlína, ale také samotné vyšetřovatele a soud. Právě to byl důvod, proč soudce schválil, že může policie záběry z bezpečnostních kamer zveřejnit jen několik hodin po jejich pořízení. Jak uvádí deník BerlinerZeitung, v mnoha případech soudce raději vyčká několik dní nebo týdnů. Tak se stalo mimo jiné v případě skopnuté ženy ze schodů v berlínském metru.

Bulvární deník Bild zase rozebírá podrobně výši trestu u obviněných z pokusu o vraždu a ptá se odborníků, jestli může být skupina syrských a libyjských migrantů deportována do svých mateřských zemí. „Po případném odsouzení pachatelů by jejich deportace mohla být možná. V tomto případě to však bude obtížné, protože všeichni do Německa přišli z válečné zóny,“ cituje deník experta na trestní právo Holger Wirthweina

V případě ohrožení zdraví či života pachatelů je není možné dle mezinárodních dohod vyhostit. V úvahu tak podle Wirthweina připadá, že si svůj trest odsedí přímo v Německu. „K případné deportaci potom může dojít jedině tehdy, pokud se situace v jejich mateřských zemích změní k lepšímu,“ píše Bild s tím, že někteří z podezřelých ještě nedosáhli plnoletosti a od této skutečnosti se také bude odvíjet výše trestu.

„Hlavnímu podezřelému je 21 let, dalšímu o tři roky méně. Ovšem věk u zbylé pětice se pohybuje pouze mezi patnácti až sedmnácti lety. Nejstaršímu z nich hrozí až doživotí. Ostatní mohou strávit ve vězení maximálně deset let, ale stejně tak mohou od soudu odejít s podstatně mírnějším trestem,“ uvádí Bild a dodává, že obžaloba by měla do maximálně šesti měsíců shromáždit vše potřebné k usvědčení pachatelů.

Podle jednoho z oslovených právníků by se však vzhledem k usvědčujícím záběrům bezpečnostních kamer mohla tato doba podstatně zkrátit. Útoky mladistvých migrantů se v poslední době množí, ale deník Berliner Zeitung přináší „uklidňující“ statistiky za loňský rok, podle kterých trestná činnost páchaná migranty nijak nepřevyšuje kriminální jednání rodilých Němců. „Celkem žadatelé o azyl spáchali 13 400 přestupků, z nichž 80 se vztahuje k sexuálním deliktům, 5400 k drobným krádežím a 2000 k padělání dokumentů,“ píše berlínský deník.

Berliner Zeitung v rámci příkladné politické korektnosti dále konstatuje, že útoky v dopravních prostředcích v Berlíně v posledních sedmi letech poklesly o 12%. Tyto statistiky však poněkud zkresluje fakt, že za letošní rok ještě nejsou tyto statistiky k dispozici. Pokud migranti páchají v průměru více trestných činů, projeví se to přitom právě až v letošních číslech, protože kancléřka Merkelová otevřela hranice až loni na podzim.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…