Připadal jsem si jako u kůlu v plotě Jakeše. Celou zemi proměníte ve velké Čapí hnízdo. Fiala tepal Babiše, když po dvou hodinách skončil

23.03.2016 18:35

Předseda ODS Petr Fiala se nestačil divit, co tu v poslední hodině a půl od Andreje Babiše (ANO) slyšel. Koaličním partnerům hnutí ANO vzkázal, že budou v podstatě na ráně jako první, až se bude lámat chleba. Konstatoval, že děti Andreje Babiše, které teď firmu vlastní, nepochybně jednaly ve prospěch svého otce. Za Čapím hnízdem je zkrátka třeba hledat jeho Agrofert, a to už od roku 2007. Vzpomněl také na slavnou facku Miroslava Kalouska.

Připadal jsem si jako u kůlu v plotě Jakeše. Celou zemi proměníte ve velké Čapí hnízdo. Fiala tepal Babiše, když po dvou hodinách skončil
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Staronový předseda ODS Petr Fiala

Po hodinu a půl dlouhé kanonádě Andreje Babiše (ANO) se za řečnický pultík dostal s přednostním právem k diskusi předseda ODS Petr Fiala. „Já jsem se nedobrovolně ocitl na předvolebním mítinku hnutí ANO, považuji to za násilí vůči své osobě a uvidím, co s tím budu dělat,“ zahájil Fiala. To, že koaliční strany umožnily takovéto předvolební vystoupení, se jednoho dne koaličním partnerům vrátí.

Následně si posteskl nad tím, že Andrej Babiš opakovaně zve občany k návštěvě Čapího hnízda. Možná nebude nutné, aby lidé na farmu jezdili. „Jestli to takhle bude pokračovat dál, tak v Čapí hnízdo proměníte celou Českou republiku,“ zaznělo z úst Fialy.

Posléze připomněl slova někdejšího lídra opozice z března 2011, kdy řekl, že poslanecká sněmovna musí uplatňovat svou kontrolní roli. Fiala mu v tom s odstupem pěti let dal za pravdu. To je také důvod, proč je mimořádná schůze svolána. Kdyby Fiala dostal slovo jako první, jasně by to řekl a Andrej Babiš by se tu hodinu a půl nemusel ptát, proč toto mimořádné jednání sněmovny vlastně svoláváme.

Projev, jenž má sněmovna za sebou, nepřinesl některá vysvětlení. „A pokud Andrej Babiš v příštích několika hodinách vysvětlení nedodá, je na předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, aby konal,“ obrátil se jasně na předsedu vlády Sobotku a vyzval ho, aby v takovém případě Babiše z vlády odvolal.  

V čí prospěch jednaly děti Andreje Babiše?

„Všechny ty indicie ukázaly, že Andrej Babiš po celou dobu firmu Čapí hnízdo ovládal a měl na ni podstatný vliv,“ poznamenal šéf ODS s odkazem na to, že firmu koupil Babiš pro své děti. To sám přiznal před Poslaneckou sněmovnou. Fiala ovšem doplnil, že za Čapím hnízdem je třeba hledat Agrofert z mnoha důvodů. Např. proto, že doménu www.CapiHnizdo.cz od roku 2007 vlastnila firma Agrofert. Zásadní jednání o společnosti se konala na půdě Agrofertu a tak dále. V čí prospěch jednaly děti Andreje Babiše, když ne ve prospěch svého otce,“ konstatoval dále předseda ODS.

Vzpomněl také na slova Andreje Babiše, že je Čapí hnízdo jeho, a to v čase, kdy s ním oficiálně neměl nic společného. Tak proč se kauzou začal zabývat Evropský úřad boje proti podvodům OLAF. Ten vyšetřování spouští na základě vlastních zjištění. A pan ministr si snad nemůže myslet, že pravicová opozice řídí OLAF nebo ona zlá média.

„Mně to připomnělo dobře známý projev z Červeného hrádku. Jen mi tam chyběl ještě ten kůl v plotě,“ vysmál se majiteli Agrofertu Fiala. Pan Babiš podle jeho názoru udělal jen to, že ukázal prstem na všechny okolo sebe včetně Evropské unie a pospojoval mnohdy nespojitelné.

Ve druhé polovině se znovu obrátil na premiéra Bohuslava Sobotku a vyzval ho, aby jednal, neboť by měl mít na paměti obraz celé vlády. Premiér za celou vládu odpovídá. Na to ostatně sám poukazoval Bohuslav Sobotka ještě v roli opozičního politika v roce 2011. Tehdy vyzýval expremiéra Petra Nečase (ODS), aby se vypořádal se svým ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Sluší se připomenout, že Kalousek v té době vlepil facku jednomu mladému muži a Sobotka volal po Kalouskově hlavě.

Nakonec vzpomněl také případ někdejšího ministra pro životní prostředí Pavla Drobila (ODS), který odstoupil kvůli podezření, že se jeden z jeho podřízených údajně dopustil korupčního jednání. Pan Drobil odstoupil, následně byl očištěn, ale to nic nemění na tom, že učinil odpovědný politický krok.

V samém závěru položil zásadní otázky, na které by sněmovna měla znát odpověď. „Kdo podepsal žádost o dotaci a čestné prohlášení, že firma spadá do kategorie malých a středních podniků?“ ptal se v úplném závěru Fiala.

Pravicová opozice chce také slyšet, proč Babiš veřejně odmítá anonymní akcie, když se za ně jinak sám schovává. Fiala chce také slyšet, proč v dozorčí radě firmy seděli příslušníci jeho rodiny. „Pane ministře, nemůžete se vyhnout odpovědnosti. Nemůžete to řešit tím, že obviníte všechny kolem sebe. Já vás vyzývám, abyste se ke kauze postavil čelem a vysvětlil veřejnosti všechny okolnosti,“ udeřil Fiala. Pokud toho snad Andrej Babiš nebude schopný, musí nastoupit premiér Sobotka a v duchu svých vlastních slov z roku 2011 konat. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…