Připlouvají, připlouvají, připlouvají... Rodí se plán, co s Afričany valícími se do Evropy

20.10.2016 6:44

Do Evropy míří další a další uprchlíci. Balkánská cesta je sice zavřená, ale z Afriky přes Středozemní moře připlouvají stovky až tisíce migrantů denně. V roce 2016 připlulo do Itálie asi o 6 procent víc migrantů než ve stejném období v loňském roce. Agentura Reuters však přináší informace o tom, že Evropané bouchli do stolu a řekli dost. Už na vás nebudeme hodní, varuje EU Afričany.

Připlouvají, připlouvají, připlouvají... Rodí se plán, co s Afričany valícími se do Evropy
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

V roce 2015 z Afriky do Itálie přijelo přes 150 tisíc migrantů, v letošním roce to bude víc než 160 tisíc. Italský premiér bije na poplach a žádá ostatní evropské státy o pomoc. Když se neujal nápad s povinnými kvótami na přerozdělování uprchlíků, chtějí politici v Bruselu zkusit jiný plán. Posílají do Afriky jasný vzkaz, jenž lze v kostce vyjádřit slovy: „Už na vás nebudeme hodní.“ Začal se rýsovat přesnější plán.

Africkým státům by mělo být řečeno, že se jim mezinárodní finanční pomoci dostane jen v případě, že významně omezí exodus svých lidí z domovských států do Evropy. „Do konce roku musí být vidět nějaké výsledky,“ sdělil agentuře jeden ze starších evropských diplomatů. Pokud by snad africké státy nebyly ochotné naslouchat EU, Evropané mají v ruce relativně silnou zbraň. Jsou totiž největšími poskytovali finanční pomoci černému kontinentu a Evropa s Afrikou udržuje také četné obchodní svazky. Tohle všechno však může skončit – pokud se příliv afrických migrantů na italské břehy významně nezpomalí.

Celý text najdete zde

Reuters však také připomíná, že především severoafrické státy musí projevit ochotu přijímat Afričany zpět na své území. Prozatím byla vůle ke zpětnému přijímání migrantů mizivá. EU si klade za cíl uzavřít příslušné dohody do jara příštího roku, než nastane počasí vhodné na další cesty migrantů. Pokud k tomu nebudou evropské státy svolné, rozvojová pomoc ze strany Evropy skutečně může být omezena. Celý plán má ale jeden velký háček. Libye nemá stabilní vládu. Jde o rozvrácenou zemi, která se stala rájem pašeráků A Evropská unie prakticky nemá s kým vyjednávat o navrácení běženců. Nemá dokonce ani komu hrozit, že mu přestane posílat peníze.

Charitativní organizace Oxfam navíc evropské politiky žádá, aby přestali spřádat přísné plány proti migrantům a namísto toho pomohli lidem v nouzi. Poradce této organizace Raphael Shilhav žádá bruselské lídry, aby se raději zaměřili na odstranění příčin migrace a nesnažili se z Evropy udělat nedobytnou pevnost.

Zdá se však, že se svými apely na ono ‚lepší já‘ v politicích už nemá šanci uspět. Kupříkladu německá kancléřka Angela Merkelová se před několika dny vrátila z cesty po africkém kontinentu a její vzkaz tamním vládám zněl jasně: Jsme ochotni vám pomoci, ale vaše lidi budeme z Evropy deportovat zpět do Afriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…