Připosraný pokakánek Sobotka. Fico je frajer. Slovenský premiér se ostře vyjádřil o muslimech a toto nám řekli Babiš, Filip, Gazdík či Keller

26.05.2016 15:36

ANKETA Slovenský premiér Robert Fico řekl pro agenturu TASR, že „islám nemá na Slovensku prostor“ a že nechce, aby tam bylo několik desítek tisíc muslimů, kteří budou postupně prosazovat své věci a měnit charakter země. „Nechceme měnit tradice země, která je postavená na cyrilometodějských hodnotách,“ řekl Fico, který též odmítl multikulturalismus a kvóty na imigranty.

Připosraný pokakánek Sobotka. Fico je frajer. Slovenský premiér se ostře vyjádřil o muslimech a toto nám řekli Babiš, Filip, Gazdík či Keller
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Druhý den sjezdu ČSSD. Promluvil zde také slovenský premiér Robert Fico

„Islám nemá na Slovensku prostor. Řekl jsem, že nechci, aby na Slovensku vznikla ucelená muslimská komunita, a říkám to znova. Nechci, aby zde bylo několik desítek tisíc muslimů, kteří budou postupně prosazovat své věci. Mluvil jsem opakovaně s premiérem Malty, který mi řekl, že problémem není to, že přicházejí, ale že mění charakter země. My nechceme měnit tradice země, která je postavena na cyrilometodějských hodnotách,“ řekl předseda slovenské vlády.

„Pokud mi někdo chce říct, že Slovensko chce být multikulturní, že si tady každý bude dělat, co chce, že se zde budou měnit tradice a že se Slovensko změní, tak jde proti podstatě této země,“ řekl Fico. Robert Fico zároveň znovu odmítl rozdělování migrantů na základě povinných kvót. „Od začátku jsme řekli, že kvóty jsou nesmysl a nebudeme je realizovat,“ uvedl.

Logické vyjádření premiéra suverénního státu. Ex-soudruh Fico...

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o uvedených slovech Roberta Fica myslí. Velká část se slovy Fica souhlasí a někteří litují, že Fico není českým premiérem namísto Bohuslava Sobotky.

„Souhlasím s názorem premiéra Fica,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO a první vicepremiér Andrej Babiš.

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek na dotaz nereagoval, ani místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. A též neodpověděl kupříkladu předseda poslaneckého klubu strany a její místopředseda Jiří Mihola.

„Považuji to za logické vyjádření premiéra suverénního státu,“ odpověděl na dotaz redakce předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Pan Fico nejspíš netuší, že Cyril a Metoděj také nebyli zdejší...,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Ex-soudruh Robert Fico vstoupil do KSS 14. dubna 1987, do níž byl vybrán na základě výborných studijních výsledků. Je nehorázné, když bývalý komunista, který vstoupil do strany v době, kdy už bylo vše jasné a Československo bylo okupované sovětskými soudruhy, dnes káže o cyrilometodějských hodnotách. Právě komunisti vykořenili tradiční křesťanské hodnoty, které dnes tolik chybějí v obraně před příchodem jiných kultur a náboženství. Ale česká společnost jde snad ještě horší cestou. Oni mají alespoň důstojného pana prezidenta,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Předseda ODS a poslanec Petr Fiala na dotaz nereagoval.

Blouznivci Dienstbier, Pelikán, Šabatová či Halík. Patriotismus a pozitivní nacionalismus

„Říkám to samé od počátku a jsem rád, že je v Evropě další politik, který mi dává za pravdu. Ano, nechceme tu muslimská ghetta, která jsou semeništěm kriminality a terorismu. Islám do Evropy nepatří, a tak jako my nemáme ambici kolonizovat Saúdskou Arábii, tak i Arabové nebo Afričané se musí vzdát myšlenky, že obsadí naše země. A co se týče multikulturalismu – tato myšlenka zcela selhala, to snad vidí při pohledu na západní Evropu každý – a jen blouznivci či blázni jako například premiér Sobotka, ministři Dienstbier (oba ČSSD), ministr Pelikán (hnutí ANO), ombudsmanka Šabatová či Halík to nevidí,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Ty cyrilometodějské tradice Slovákům závidím. To jim dává šanci, že své hodnoty ubrání,“ odpověděl první místopředseda senátorského klubu KDU-ČSL a náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek.

„Rád bych věděl co, jak doufám, bývalý komunista rozumí pod pojmem cyrilometodějské hodnoty?“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Souhlasím s Ficovým odporem proti kvótám a důrazem na uchování cyrilometodějských tradic, které máme, zejména u nás na Moravě, se Slováky společné. Chtěl bych ovšem zdůraznit, že uchování tradic nedosáhneme odmítáním multikulturalismu jako takového, ale naopak rozvíjením našich tradic každodenním a aktivním působením na mladou generaci. Patriotismus a pozitivní nacionalismus je možnou cestou, jak probudit zájem o kulturní dědictví a tradiční hodnoty v naší zemi. Já jako problém nevidím regulovanou migraci, ale globalizační trendy ve společnosti. Ty ovlivňují, a to především negativně, sociální soudržnost společnosti jako celku a snižují sociální cítění občanů. I tímhle směrem je nutno posuzovat měnící se charakter země i celé Evropy,“ soudí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Závidím Slovákům takového premiéra. Je to výstižné, stručné a jasné. Naprostý souhlas, nemám k tomu co dodat,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Premiér Fico má pravdu. Kvóty a ‚tresty‘ za jejich neplnění jsou nadutá nehoráznost. ‚Multikulturalismus‘ – odepsaný projekt, v němž stejně nešlo o nic víc než farizejskou pózu liberálních svatoušků, která veškerou péči o osudy lidí ze ‚třetího světa‘ nahradila okázalým ‚zájmem‘ o jejich kulturu. Země jako Slovensko či Česká republika ‚třetí svět‘ nevydrancovaly. Na jeho humanitárních pohromách mají svůj díl viny jen v míře, v níž se nedokázaly vzepřít ‚spojenecké věrnosti‘ agresívní politice, devastující severní Afriku a Střední východ v zájmu a režii cizích predátorů. Tím rychleji to musí udělat teď. Tím hodnověrnější bude i jejich stanovisko, požadující reparace za vyplundrování regionů, z nichž se teď do Evropy valí migrační vlna, od skutečných viníků jejich skandální devastace. Jen ty jsou skutečným řešením. Přenášet břemeno na Slovensko či nás je jen další nic neřešící maškarní, hrozící přitom i nám samým i jen těžko napravitelnými následky,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Jsem přesvědčen, že mluví z duše naprosté většiny národa,“ reagoval člen předsednictva senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

Nešlo by vyměnit Sobotku za Fica? EU prosazuje islamizaci

„Nešlo by vyměnit Sobotku za Fica? Nakonec, byť to může vypadat nepravděpodobně, oba jsou sociální demokraté, ne?“ reagoval místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Je frajer, že řekl, co si myslí, a hlavně, co si myslí občani Slovenské republiky,“ řekl o Ficovi místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

„Podobný názor naše hnutí prosazuje dlouhodobě a je součástí našeho programu. Pan Fico je pouze nedůsledný v tom, že si neuvědomuje, že tato politika není možná bez osvobození evropských států a národů z područí Evropské unie. Evropská unie prosazuje multikulturní a islamizovanou Evropu. Naše hnutí je jednoznačně proti,“ sdělil místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Robert Fico je v tomto směru moudrý politik. Má absolutní pravdu a je jen škoda, že u nás má z vrcholných politiků obdobné názory, které také dokáže vyslovit, pouze pan prezident Miloš Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka se bojí a svou připosraností nám v tomto jen škodí,“ míní poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Postoj pana premiéra Fica je v naprostém souladu se zásadou předběžné opatrnosti, která patří k základům racionálního jednání. Nenechejme si vzít možnost jednat racionálně,“ říká europoslanec ČSSD Jan Keller.

Kéž bychom měli takového Fica i my! Raději než pokakánka Sobotku

„Kéž bychom měli takového Fica i my! Když končil na Slovensku prezident Gašparovič, doprovázel jsem předsedu našeho Senátu na jakési rozloučení se s ním. Byl u toho i premiér Fico. Když setkání prošlo do soukromější úrovně, řekl jsem premiérovi, že bych pro něho měl lukrativní nabídku. Zajímal se jakou. Řekl jsem mu, že ho vyměním za našeho Nečase. Rozesmál se a řekl: ‚To bysom svojmu Slovensku urobiť nemohol.‘ Škoda. Velmi bych si přál, aby i náš premiér a vláda, kterou vede, dokázal zaujmout a hlavně dodržet tak zásadní a kategorické stanovisko. Fico asi vidí podstatně dál než náš premiér. Vidí asi podstatně reálněji to nebezpečí, spíše již ohrožení evropské civilizace a snaží se zemi, kterou vede před tím chránit. Proto říkám, že bych takového Fica, nebo jeho obdobu, u nás moc rád měl! Raději než pokakánka Sobotku,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Pan premiér Fico má správný postoj,“ reagoval stručně senátor ODS Jaroslav Zeman.

„To si dělá Fico legraci? Vždyť největší bojovníci za multikulturalismus v Evropě jsou socialisté. Je směšné, jak Fico je najednou zastánce křesťanských hodnot,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Premiér Fico má naprostou pravdu. Evidentně vnímá realitu a nebezpečí, které našemu geografickému prostoru periodicky hrozí. Naposledy to tady bylo před 300 lety. Pomník na vídeňském Kahlenbergu je víc než výmluvný,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam. U vídeňského Kahlenbergu byla v roce 1683 poražena islámská osmanská armáda. Při předchozí obraně obléhané Vídně se vyznamenal český šlechtic Zdeněk Kašpar Kaplíř ze Sulevic.

„Nevím moc, jak chce Robert Fico těch ‚několik desítek tisíc‘ k odmítání na Slovensko vůbec dostat. Ale normalizační komouš ohánějící se tradicí dvou imigrantů příšedších z Řecka, to je samozřejmě hodně stylové!“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Slovenský premiér je opět zcela zdráv

„Předně je třeba jasně a zřetelně říci, že evropskou tradicí je sekulární stát, a ne cyrilometodějská tradice! Tato sekularita je jediná pojistka před průnikem jakéhokoliv náboženství se svými dogmaty a regulemi do života lidí. To samozřejmě vůbec nevylučuje individuální právo na víru kohokoliv. Premiér Fico měl také jasně říci, že odmítá jakýkoliv nátlak na charakter země od jakéhokoliv náboženství. Protože pouze silné sekulárním státy byly schopny udržet fanatiky víry na uzdě. Zeptal bych se také každého občana, co chápe pod slovem multikuturalismus? Jsou to tance jiných zemí, je to etno hudba, cizí kuchyň, stolovací zvyky, oslavy regionálních svátků, výuka cizích jazyků... a mohl bych pokračovat. Asi nikdo nechce tyto záležitosti zakazovat a určitě nás obohacují,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Co nám ale vadí není multikulturalismus, ale neústupné, někdy i nepřímo či přímo násilné prosazování svých zvyků v drtivé většině spojené s náboženstvím! A opět jsme u nutnosti bránit všemi ústavními prostředky jakýmkoliv snahám o pronikání náboženství do zákonodárství. Připomenu zde snahu katolické církve proniknout svým náboženským právem do práva světského formou konkordátu. Myslím, že všichni znají pohádku o jezinkách a Smolíčkovi.... K tomu vede i účelová zkratka a k té by se politici neměli uchylovat,“ dodal Luzar.

„Jak je vidět, pan slovenský premiér je opět zcela zdráv. A jeho zdravý rozum zůstal plně zachován,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Pan premiér Fico má právo se vyjadřovat k záležitostem Slovenska. V řadě věcí však rozhoduje Národní rada Slovenské republiky, která rozhoduje o zákonech. Řada států EU se již začíná vymezovat proti militantním skupinám přijímáním právních norem omezujících například státní občanství. Náš stát plnohodnotné otevření diskuse na toto téma teprve čeká,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Souhlasím s názorem Roberta Fica, neboť český a slovenský národ si musel historicky vybojovat právo na existenci, na svůj životní prostor a ten nelze nikomu jen tak předat. Je třeba v arabských zemích udělat vše pro mír a zabránit emigraci lidí před válkou, i když do Evropy prokazatelně míří ekonomičtí migranti, kteří jsou nespokojeni například s podmínkami, které jim nabízí ČR,“ míní senátor ČSSD Jan Hajda.  

Premiér Fico vnímá obavy občanů a je patriot

„Premiér Fico je politik, který vnímá obavy občanů, je patriot a svá slova může opřít o zkušenosti mnoha evropských zemí,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Nezbývá mi než ocenit přístup slovenského premiéra, který je podle mého názoru nejen inteligentním, nýbrž i nutně pragmaticky sebezáchovným,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Myslím si, že Robert Fico to řekl správně,“ reagoval senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Fico jedná správně v kontextu dnešní doby. Multikulturalismus se nemá nijak vnucovat, tedy ani kvótami. Společnost by se měla vyvíjet přirozenou cestou, bez násilí a nátlaku,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

„Není co dodat. Absolutní souhlas s jeho názorem,“ reagoval poslanec ČSSD Ladislav Velebný.

„Nemíním měnit tradice naší země založené na křesťanských základech. Mezi ně patří i pomoc potřebným,“ reagoval senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

„Myslím si, že Fico má odvahu a většina občanů Slovenska je s touto jeho reakcí spokojená,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Budu panu Ficovi držet palce a doufat, že to, co řekl, dodrží,“ uvedl senátor Jozef Regec.

„Co řekl Robert Fico, podepisuji. K tomu není co dodat,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Konzistentní názor,“ reagoval stručně poslanec ANO Pavel Plzák.

Když migranty vpustíte do země, mohou vás čekat takové problémy...

Robert Fico v rozhovoru také kritizoval země, které kvóty prosazují, ale samy je neuplatňují. „Když se podíváte, kolik lidí přemístily na základě kvót, vidíte tam dvě velké nuly,“ řekl Fico. Slovenský premiér Robert Fico také před časem řekl, že absolutní většina běženců jdoucích do Evropské unie z Turecka jsou ekonomičtí migranti.

„Trvám na svém postoji, že absolutní většina těchto lidí jsou ekonomičtí migranti (hovořil o migrantech jdoucích do Evropy z Turecka – pozn. redakce). Kdo má věřit člověku, který se necítil bezpečně v Srbsku, v Maďarsku, ani v Rakousku – a tak šel až do Německa? Evidentně mu šlo o ekonomické zájmy,“ řekl Fico Právu.

Bratislava nebude přijímat migranty ani na dobrovolném základě, oznámil Fico již v lednu. „Ani na dobrovolném základě neuděláme žádné rozhodnutí, které by vedlo k možnosti vzniku ucelené muslimské komunity na Slovensku,“ řekl Fico na tiskové konferenci.

Slovenský premiér svá vyjádření spojil s nedávnými událostmi v Kolíně nad Rýnem, kde byly na silvestra sexuálně napadeny desítky žen. Podle svědků to byli muži afrického a arabského vzhledu. Podle Fica je zde ale jasné naznačení původu útočníků. „Je zřejmé, že šlo o přistěhovalce a migranty. Když migranty vpustíte do země, mohou vás čekat takové problémy. To my prostě nechceme. Nechceme, aby se i na Slovensku stalo něco jako v Německu, aby někdo obtěžoval naše ženy na veřejných prostranstvích,“ řekl Fico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…