Připravme se: Splachování záchodu vodou po koupání, zachycování deště a limitovaný odběr vody...

12.08.2015 19:46

V souvislosti s probíhající klimatickou změnou se musíme připravit na častější povodně, ale také na častější a déle trvající období sucha. Do poloviny tohoto století vzroste na území naší republiky průměrná teplota asi o 1,5 stupně, srážky zůstanou na stejné úrovni nebo budou o něco menší. Kvůli zvýšenému odpařování vody to způsobí, že vody bude na našem území nedostatek. Tyto i mnohé další informace zazněly v dnešním speciálu Radiožurnálu, který byl věnován suchu, jež letos sužuje celé území Česka.

Připravme se: Splachování záchodu vodou po koupání, zachycování deště a limitovaný odběr vody...
Foto: Hans Štembera
Popisek: A prší a prší...

V pořadu s moderátorkou diskutovali ředitel Výzkumného ústavu meliorací Jiří Hladík, ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského Marek Rýdr a klimatolog z ČHMÚ Radim Tolasz. Ten upozornil, že dnes mohou místy přijít bouřky, které sice lokálně mohou přinést silné srážky, ale na suchu to nezmění nic. Když srážky dopadnou na vyschlou půdu, odtečou nebo se vypaří, ale nevsáknou se.

Aby se sucho zmírnilo, muselo by podle Tolasze tři týdny mírně pršet.

V souvislosti s probíhající klimatickou změnou je nutné v krajině obnovovat věci, které dávno zanikly, například mokřady, remízky, rybníčky atd. V půdě chybí organická hmota, ta by přitom mohla vázat velké množství vody.

Podle Tolasze má současné sucho původ mimo jiné i v tom, že poslední dvě zimy měly málo sněhu.

To se ale může stát normální situací, protože sněhových srážek má podle prognóz klimatologů i nadále ubývat. Má také ubývat počet letních dnů, během nichž prší. Protože celkové množství letních srážek má zůstat zhruba stejné, znamená to, že srážky budou prudší, a budou tak více hrozit povodně.

Může trvat roky, než se spodní vody dostanou na normální úroveň

V pořadu také zaznělo, že ke zmíněným nutným úpravám krajiny by bylo dobré, kdyby zemědělci byli motivováni ke změně hospodaření. Jenže zásadním problémem prý je, že většina půdy je stále pronajatá. A tak ten, kdo na ní hospodaří, musí nejprve k úpravám získat od vlastníka souhlas.

V sousedních zemích úpravy krajiny probíhají už 120 let, u nás prý teprve posledních 20 let.

Tolasz také podotkl, že sucho potrvá déle než do 20. srpna, kdy má začít pršet. Protože jak sucho nastává dlouhou dobu a postupně, stejným způsobem, tedy postupně a pomalu, končí. Zatím to prý ale vypadá, že ani po 20. srpnu moc pršet nebude.

Než se dostanou na normální úroveň hladiny podzemních vod, může prý trvat i několik let.

Pitnou vodou se asi splachovat nebude

Protože téměř čtvrtina obyvatel žije v obcích do dvou tisíc obyvatel, které jsou závislé na podzemních vodách, je možné, že do budoucna zde nebude možné používat pitnou vodu na mytí či na splachování. A tak se prý můžeme připravit na situaci, kdy ke splachování záchodu budeme používat vodu zbylou po koupání.

Nutné také asi bude zachycování dešťové vody. Celkově to bude pro jednotlivé domácnosti znamenat nemalé investice.

Uvažuje se také o pásmové ceně vody. Po spotřebování určitého množství by pak byla voda násobně dražší. Tento systém se musí na menším území pilotně odzkoušet. Pak by se mohl zavést plošně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…