Připravte se na výměnu kotlů. Brabcovo ministerstvo připravuje nový projekt

13.11.2014 18:08

Hostem Heleny Šulcové v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Ministr vysvětlil, že největším znečišťovatelem ovzduší je nákladní doprava a především lokální topeniště. Značná část peněz na řešení situace by podle něj mohla přijít z Evropské unie.

Připravte se na výměnu kotlů. Brabcovo ministerstvo připravuje nový projekt
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu odpovídal na otázky Heleny Šulcové ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Proč se v Česku nelepší kvalita ovzduší? To byla první otázka moderátorky.

Ministr připustil, že kvalita ovzduší je leckde problém. „Jsou oblasti, kde špatný vzduch skutečně máme. Dnes nás především trápí prachové částice, které na sebe váží karcinogenní látky. Největším původcem jsou lokální topeniště a nákladní doprava,“ vysvětlil ministr životního prostředí Brabec.

Kvalita ovzduší se i přes pokles znečišťujících látek totiž v Česku nezlepšuje. Uvádí to i zpráva za rok 2013. Největším problémem je to, že lidé mají doma zastaralé kotle. Ministerstvo životního prostředí proto chystá další projekt na jejich výměnu, evropské peníze by prý mohly stačit až pro sto tisíc domácností.

Ministr chce proto využít EU, ta na tento problém vyčlenila prostředky, protože má za cíl zlepšovat životní prostředí. Ministr Brabec nepochybuje, že ČR peníze získá. „Troufám si říct, že je to 80 na 20. Teď pouze řešíme, na které kotle EU přispěje. Vede se debata zejména o tom, aby bylo možné vyměnit kotle na uhlí opět za kotle na uhlí, ale výkonnější a šetrnější. Ty nové jsou o 80 procent úspornější a šetrnější než ty stávající,“ tvrdí ministr.

Zatímco teď jdou dotace z rozpočtu státu a krajů, příště by mohla už dát peníze i Evropská unie. „Teď jsme ve finále jednání s Evropskou komisí a velmi rádi bychom ji přesvědčili, že bychom velkou část peněz – mohlo by to být až devět miliard korun – použili na masivní výměnu domácích topenišť,“ uvedl Brabec.

Letiště Vodochody

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se hovořilo i problému letiště Vodochody. Připravuje se totiž správní žaloba vůči usnesení ministerstva životního prostředí, které potvrdilo zrušení ekologického posudku k rozšíření letiště. Znamená to totiž pozastavení výstavby až na několik let a podle představitelů letiště škodu minimálně desítky milionů korun, což se týká pouze nákladů na vyhotovení neuznaného posudku. Žaloba vychází z toho, že postup ministerstva nebyl v souladu se zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí. Ministerstvo to ale odmítá. Ministr Brabec je přesvědčen, že ministerstvo svůj pohled obhájí. „Nevíme, jestli bude žaloba skutečně podána. Ten náš právní názor je v pořádku a myslím, že ho obhájíme,“ uvedl ministr. „Musí to případně rozhodnout nezávislý soud,“ dodal Brabec.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá firma Penta. Na novém letišti by chtěla odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Letiště mělo fungovat od roku 2016. Investice by měly být až tři miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…