Připravte si peněženky: Mléko podraží, varují mlékárny

07.09.2013 19:58

Ceny mléčných výrobků v obchodech se zřejmě ještě budou zvyšovat. Mlékárny očekávají, že bude pokračovat zdražování dodávek mléka od chovatelů krav až do příštího jara. Na tiskové konferenci k sobotnímu Mlékárenskému dnu v Přibyslavi to řekl Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Připravte si peněženky: Mléko podraží, varují mlékárny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hlavními důvody růstu cen jsou celosvětově zvýšená poptávka po mlékárenských výrobcích a jejich rostoucí spotřeba. Dodávky mléka z českých chovů do mlékáren byly letos do konce července naopak o 3,4 procenta nižší než před rokem. "Cena mléka stoupá nepřetržitě 12 měsíců, od loňského srpna. Ještě nekulminovala," uvedl Kopáček.

Pořád málo

Letos v srpnu dostávali chovatelé dojnic za litr mléka v průměru 8,50 koruny, o 18 procent více než ve stejném měsíci loni. Na jaké úrovni se farmářská cena zastaví, nechtěl Kopáček odhadovat. Stejná situace podle něj panuje na mléčném trhu i v jiných evropských zemích.

Letošní snížení dodávek mléka způsobilo podle Kopáčka hlavně počasí - dlouhá zima, deštivé jaro a pak sucho. Teď se blíží zima, tedy období, kdy se objem mléčné produkce běžně snižuje. "V příštích řádově sedmi měsících bude mít cena mléka vzestupný trend," odhadl předseda svazu.

Zemědělci, které oslovila ČTK, považují platby za mléko stále za nedostačující, a to kvůli stoupajícím výrobním nákladům. "My bychom potřebovali, aby se cena pohybovala kolem devíti korun," řekl Josef Houček, předseda Výrobně-obchodního družstva Kámen na Pelhřimovsku. Družstvo ročně dodává zpracovatelům od 820 dojnic přes šest milionů litrů mléka. Za litr teď dostává 8,60 Kč, během půl roku si polepšilo o padesátník.

Mlékárny mohou mít problémy

Kopáček s odvoláním na oficiální statistiky ale uvedl, že výroba mléka byla v Česku rentabilní už loni. Podle něj však zemědělci vidí to, jak se rozevírají nůžky mezi farmářskými a spotřebitelskými cenami.

Mlékárny mohou mít podle Kopáčka problémy, pokud se jim nepovede promítnout dražší mléko do ceny svých výrobků. "Na výrobních nákladech se cena suroviny podílí v průměru 75 až 80 procenty," vysvětlil. Může se prý stát to, že obchodníci nebudou chtít takové zvyšování cen připustit. "Například jeden z obchodních řetězců uzavírá roční smlouvy v květnu, a tím pádem bude požadovat, aby sjednaná cena platila až do příštího května," poznamenal.

V Česku funguje 35 průmyslových mlékáren. Na 22. Mlékárenském dnu v Přibyslavi, který bude 7. září, představí své novinky zhruba třetina z nich. Producentů mléka je v zemi téměř 2100.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…