Připravte si peníze. Znovu si budete muset kupovat nové televizory

16.04.2016 9:59

Přibližně 2,5 milionu českých domácností si bude muset nejpozději do šesti let pořídit nový televizor, nebo alespoň nový set top box. Jinak přijde o televizní signál. Týká se to ale jen těch, kteří sledují pozemní televizní vysílání. Důvodem je přechod na nový systém digitálního televizního vysílání, zjednodušeně označovaného jako DVB-T2, který nahradí stávající systém DVB-T. O celé záležitosti píše na své titulní straně dnešní Mladá fronta Dnes.

Připravte si peníze. Znovu si budete muset kupovat nové televizory
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

Většina dnešních televizorů ani set top boxů v českých obývácích si totiž s novým způsobem kódování neporadí. Vedoucí expertní skupiny Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Dvořák potvrzuje, že vhodnou televizi nemá téměř nikdo.

Novou technickou specifikaci bude teprve schvalovat vláda a do té doby není jasné, jak bude přesně vypadat. Tím pádem se na několik měsíců z koupě televizoru stává svého druhu loterie. „Ani kodek H.265/HEVC, s nímž se počítá pro české vysílání DVB-T2, nemusí být zárukou, že televizor vysílání regulérně rozkóduje,“ vysvětluje problém ředitel regulace Českých radiokomunikací Marcel Procházka.

S koupí nového televizoru raději ještě počkejte

„Funkční“ televizory budou České radiokomunikace certifikovat. Jejich seznam zveřejní a v obchodech je označí logy. Vzhledem k tomu, že finální specifikaci vláda schválí nejdříve v červnu, neobjeví se loga na výrobcích dříve než v září. Do té doby je lepší s koupí televizoru počkat, protože není jisté, že budou vyhovovat novému standardu.

Přesné datum vypnutí současného systému zatím není určeno, ale Ministerstvo průmyslu a obchodu se ho snaží co nejvíc oddálit směrem k roku 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…