Připravuje se omezení prezidentských pravomocí ve věci jmenování vedení ČNB

07.03.2015 8:59

Poslanci připravují okleštění prezidentových pravomocí ve věci jmenování členů bankovní rady ČNB. Informují o tom dnešní Lidové noviny s tím, že příslušná novela Ústavy, pokud se ji ovšem podaří schválit, bude ale platit až po příští prezidentské volbě. Tématu se pak na názorové straně listu věnuje komentátor Petr Kamberský, který tyto snahy politiků odmítá jako nebezpečné.

Připravuje se omezení prezidentských pravomocí ve věci jmenování vedení ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

V současnosti má prezident podle Ústavy právo obměňovat členy bankovní rady. "Když obsazení určuje pouze jeden člověk, je tam zpravidla obsažen jen a pouze jeden názor,“ řekl listu předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc z ČSSD. Nebezpečí podle něj přinesla přímá volba hlavy státu.

Zabránit tomu, aby prezident do ČNB dosadil lidi, které budou finanční skupiny potřebovat

Její zavedení prý vede k tomu, že kandidáti na post prezidenta vedou dlouhou a nákladnou kampaň, na kterou někde musejí vzít peníze. "Chceme zabránit tomu, aby kandidát využil podpory jedné nebo dvou vlivných finančních skupin výměnou za to, že tam (do bankovní rady - pozn.red.) dosadí lidi, které ony budou potřebovat,“ vysvětlil Tejc, proč sociální demokracie tento návrh podporuje.

Podle listu takovou změnu kromě ČSSD podporuje i KDU-ČSL a ANO. Naopak proti jsou komunisté, Úsvit a TOP 09. ODS by návrh při splnění některých svých požadavků podpořila.

Komentátor Petr Kamberský připouští, že centrální banka má být nezávislá a také to, že prezident tu není od toho, aby určoval měnovou politiku. "Úkolem prezidenta je vybrat špičkové ekonomy, kteří budou dělat svoji práci - nic víc, nic méně,“ konstatoval Kamberský. Za hloupost ale považuje snahy, aby členy bankovní rady schvaloval Senát. Přiznal, že něco takového je v jiných zemích věc zavedená a rozumná. Podle jeho názoru by ale v našich podmínkách s extrémně zpolitizovaným Senátem nadělala víc škody než užitku.

Současný systém funguje. Bankovní rada se vždy ukázala jako profesionální a nezávislá instituce

Tvrdí, že současný systém funguje. I když jmenování členů bankovní rady skoro pokaždé vyvolalo kritiku prezidenta, ať jím byl Václav Havel, nebo Václav Klaus, nakonec se bankovní rada ukázala jako profesionální a nezávislá instituce.

A sám Kamberský přiznal, že ačkoliv Klause kritizoval za výběr osobností jemu názorově blízkých, členové rady nakonec opakovaně ukázali, že rozhodují na Klausovi zcela nezávisle. "Václav Klaus je jedním z největších kritiků současné politiky ČNB a viceguvernér Mojmír Hampl, jeden z jeho bývalých protežé, je dnes jedním z největších oponentů v otázce kurzu koruny,“ tvrdí Kamberský.

Klepněme politiky přes pracky, dokud je čas

Poukazuje i na to, že výběr členů Ústavního soudu ukázal, že Senát nikoli schvaluje prezidentovy kandidáty, ale fakticky soudce sám vybírá. A tak neprošli osvědčení ústavní soudci jako Jiří Nykodým nebo Miloslav Výborný, ale levicová senátní většina si schválila stranického právníka ČSSD Radovana Suchánka. "Dovedete si představit, jak stejní senátoři vybírají bankéře podle toho, zda mají ekonomové 'správné' levicové názory?“ ptá se komentátor.

Zároveň poukazuje i na to, že všichni chtějí změny Ústavy na obranu proti nevypočitatelnému Zemanovi, zároveň ale přiznávají, že změny by platily až pro příští hlavu státu. "Zjevně tu nejde o lepší fungování ČNB, ale o chuť politiků a spřízněných lobbistů urvat si ještě více moci. Klepněme je přes pracky, dokud je čas,“ vyzývá Kamberský závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…