Přípravy jsou v plném proudu. Do několika týdnů prý vypukne další válka

09.04.2015 10:40

Mluvčí ukrajinské armády Andryj Lysenko včera podle amerického časopisu Newsweek oznámil, že ukrajinští a američtí vojenští představitelé očekávají, že do dvou měsíců zahájí proruští separatisté mohutnou ofenzivu. Konkrétně by prý útok mohl začít v období mezi 12. dubnem a 9. květnem.

Přípravy jsou v plném proudu. Do několika týdnů prý vypukne další válka
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

„Podle našich zpravodajských informací mají vojáci v Doněcké lidové republice plnou pohotovost a zpět ke svým útvarům byli povoláni i ti, kteří byli na zdravotní dovolené na Krymu, v Rusku i jinde,“ prohlásil včera Lysenko před novináři na tiskové konferenci a kritizoval rovněž lživou propagandu druhé strany, podle které ukrajinské ozbrojené síly porušují příměří dosažené v Minsku. Před deseti dny se v podobném duchu vyjádřil i bývalý vrchní velitel spojeneckých sil NATO generál Wesley Clark, který na setkání ve Washingtonu konstatoval, že útok separatistů lze očekávat nejpozději do dvou měsíců.

Lysenko rovněž zmínil, že za posledních 24 hodin zemřeli v důsledku bojových akcí separatistů dva ukrajinští vojáci. Ukrajinská média a vojenští zpravodajci hlásí v posledních dnech nárůst počtu ruských tanků a zbraní na ukrajinském území. První místopředseda ukrajinského parlamentu na konci března prohlásil, že Rusko na hranicích s Ukrajinou shromáždilo 60 000 vojáků. Nicméně ruské úřady podobná obvinění setrvale odmítají. Od podepsání příměří v polovině února zemřelo podle Kyjeva po útocích separatistů více než 100 ukrajinských vojáků. Vojenští velitelé ovšem připouštějí, že ztráty mohou být mnohem vyšší vzhledem k chaotickému ústupu z Debalceve.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Například Azovský pluk, který je součástí národní gardy, informoval, že má od podepsání příměří 40 zraněných mužů. Mezinárodní pozorovatelé z OBSE však tvrdí, že příměří je do značné míry dodržováno. Přesto se ukrajinská armáda připravuje na to, aby mohla odrazit očekávaný útok separatistů. Především v oblasti přístavního města Mariupol na jihu země se buduje síť zákopů a obranných valů. Podle ukrajinských úřadů nyní stojí podél hranic s územím ovládaným separatisty asi 300 obranných opevnění. „Nemáme příliš času, protože musíme dokončit obranný systém nejpozději do poloviny května,“ cituje Newsweek vyjádření místopředsedy ukrajinské vlády Genadije Zubka.

Ukrajina dále usiluje o zvýšení počtu svých vojáků a její armáda nyní dosáhla již dvojnásobku svého původního počtu. Ministerstvo obrany se nechalo slyšet, že v letošním roce chce počet vojáků navýšit o 103 500 a dosáhnout toho, aby měla ukrajinská armáda 250 000 vojáků. Svoji pomocnou ruku nabízejí i Spojené státy, které poskytly k výcviku ukrajinské armády svoji 173. výsadkovou brigádu, která se nachází v italské Vicenze. Předpokládá se, že pluk dorazí na Ukrajinu ke konci tohoto měsíce a samotný výcvik proběhne v západoukrajinském městě Javoriv.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…