Přišel jednou a na pět minut! Na Dienstbiera v Partii čekala žena z vládní agentury a bylo zle

24.05.2015 12:25

Před televizními kamerami bylo v neděli před obědem velmi živo. V nedělní Partii FTV Prima vystoupili ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) a nespokojená zaměstnankyně Agentury pro sociální začleňování, která podala výpověď, paní Lucie Macků. Ta si stěžovala na možné politické hry, které ohrožují důležitou práci. Ministr nařčení důrazně popíral. Došlo i na kvóty pro uprchlíky. Hosté hovořili o jejich posílání zpět domů.

Přišel jednou a na pět minut! Na Dienstbiera v Partii čekala žena z vládní agentury a bylo zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

V nedělní Partii FTV Prima se setkali ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Začali poměrně výbušným tématem posledních dnů – přípravou na vyslovení nedůvěry vládě.

Babiš by na zrušení podpory biopaiv mohl ještě vydělat, varoval Dienstbier  

„Je to velmi důležité gesto a dokonce je to naše povinnost. Na střet zájmů Andreje Babiše (ANO) jsme upozorňovali vždycky, ale tady se projevuje na konkrétním příkladu, který vytáhne peníze z kapes nás všech,“ konstatovala hned v úvodu Adamová s tím, že opozice musí hájit zájmy voličů, a to nejen svých.

Dienstbier oponoval, že o pozici majitele Agrofertu Andreje Babiše věděli i voliči, a přece ho volili. Mimoto podporu biopaliv, na které vydělává i Babišův Agrofert, zavedla už pravicová vláda a ČSSD to alespoň upravuje. „Někteří odborníci navíc říkají, že bychom Andreji Babišovi vlastně nahráli, kdybychom podporu biopaliv úplně zrušili, protože by to zničilo konkurenci,“ poznamenal ministr. "Jediný způsob, jak bychom mohli omezit vliv Agrofertu, je omezit podporu všem českým zemědělcům,“ pokračoval Dienstbier, podle něhož je Agrofert tak „vrostlý“ do českého zemědělství, že určitý střet najdeme téměř všude. A rušit podporu pro všechny zemědělce by rozhodně nebylo dobré.

Ve vysílání došlo také na problematiku Agentury pro sociální začleňování. Ministr odvolal jejího ředitele a na protest proti tomu podalo výpověď hned 14 zaměstnanců. „Pokud tedy někdo ohrožuje chod agentury, tak to jsou spíše oni než já,“ poznamenal k tomu ministr, který si klade otázku, proč lidé odcházejí z odboru, jehož práci považují za tak zásadní.

To je absurdní, kroutil hlavou Dienstbier nad protesty proti němu

Do vysílání však také vstoupila paní Lucie Macků, jež je jedna z těch, která podala výpověď. Nelíbí se jí, jak Dienstbier situaci bagatelizuje, ale otázka sociálně vyloučených lokalit je natolik složitá, že ji nelze navazovat na jednoho ministra v jednom volebním období. Její výrok Dienstbier obratem označil za absurdní. „Zaměstnanci úřadu vlády chtějí být nezávislí na vládní politice,“ kroutil hlavou ministr. Něco takového by bylo možné prosazovat v neziskové organizaci, ale ne na Úřadu vlády, jenž prostě naplňuje politické záměry daného kabinetu.

Macků ale trvala na tom, že se nemůže ohlížet na aktuální politické hry. K tomu si přisadila i Adamová. „Pan ministr tady způsobil rozklad agentury, to už si teď můžeme říct, když podalo výpověď 14 zaměstnanců,“ udeřila.

Dienstbier to ale viděl zcela jinak. Práci Agentury pro sociální začleňování prý vždy podporoval, jen chtěl nastavit určité principy v jejím fungování. Stejně tak nehodlá zpochybňovat právo na stávku, ale má za to, že by zaměstnanci měli stávkovat spíše kvůli svým pracovním podmínkám než kvůli tomu, pod kým chtějí či nechtějí pracovat.

Paní Macků ale oponovala, že se ministr Dienstbier o práci agentury vlastně dosud nezajímal. Podpora, o které mluví, by měla vypadat úplně jinak. Místo toho prý ohrožuje nemateriální podmínky fungování. „My opravdu nemůžeme pracovat jen tak na oko, abychom uspokojili pana ministra,“ uzavřela své vystoupení.   

Adamová opakovala, že se agentura rozpadá, což může být do budoucna problém, protože by tento vládní odbor měl v budoucnu spravovat miliardy korun, až deset miliard. Dienstbier k tomu dodal, že i kvůli těmto penězům odvolal někdejšího ředitele agentury Martina Šimáčka, neboť neměl úplnou důvěru v jeho osobou, pokud jde o budoucí projekty za zmíněné miliardy. V tu chvíli se ale znovu ozvala paní Macků, která Dienstbierova slova označila za nepochopitelná, neboť pan Šimáček podle jejího názoru pracoval zodpovědně. Na ministra pak ještě prozradila, že prý s agenturou nebyl příliš v kontaktu. Na návštěvu přišel údajně jednou, a to na pouhých pět až deset minut.

Musíme najít cestu, jak uprchlíky vracet domů

V závěru pořadu se hosté věnovali otázce kvót pro uprchlíky, které by teoreticky mohly být nařízeny i Česku, a to z Bruselu. Dienstbier vysvětloval, proč je i česká vláda proti jejich zavedení. Uprchlíci budou tak jako tak chtít odcestovat např. do Švédska či Německa, kde už mohou mít své příbuzné. Zabránit jim v tom bychom mohli jen za situace, pokud bychom opět omezili volný pohyb v EU a vrátili se ke hraničním kontrolám. „Pak bychom tu snad museli držet uprchlíky v nějakých lágrech,“ konstatoval Dienstbier s dovětkem, že to považuje za nepřijatelné, ale totéž platí o omezování volného pohybu osob v rámci EU. Dobré řešení je podporovat obyvatele přímo v krizových oblastech, aby do Evropy neodjížděli.

Mimoto Dienstbier připomenul, že k nám míří uprchlíci z Ukrajiny a situace na východ od nás se zatím nijak nezklidnila, neboť Rusko stále pokračuje v agresi vůči Ukrajině. Tak to alespoň vidí Dienstbier. Podle Adamové však vláda v této věci trochu zaspala, protože uprchlíci mířící do Evropy nevidíme jen v posledních dnech či týdnech, ale mnohem déle. A když už přijedou, měli bychom se podle Adamové zabývat i otázkou, jak je vracet do mateřských zemí. Dienstbier přikyvoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…