Přišel, podepsal. Přišel, podepsal. Přišla, podepsala. Přišla, podepsala... A pak Zeman zesměšnil Bílý dům

29.03.2016 12:38

Prezident České republiky Miloš Zeman a prezident Číny Si Ťin-pching podepsali dnes krátce po 12. hodině strategické dokumenty mezi oběma zeměmi.

Přišel, podepsal. Přišel, podepsal. Přišla, podepsala. Přišla, podepsala... A pak Zeman zesměšnil Bílý dům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Podpisu dokumentů předcházela slavnostní hudba.

Oba muži, hlavy státu, poté usedli a za asistence protokolářů podepsali strategické partnerství. Desky s podpisy si poté předali, za mohutného cvakání fotoaparátů a následného potlesku.

Nechybělo ani podepsání dohod, takzvaných memorand porozumění, mezi českými ministry zahraničí, dopravy, průmyslu a obchodu, zdravotnictví, školství, pro místní rozvoj a čínskou stranou. Dohodu podepsali také primátoři obou hlavních měst – Prahy a Pekingu. 

Ke stolečku tak postupně přišli Lubomír Zaorálek, Dan Ťok, Jan Mládek, Svatopluk Němeček, Kateřina Valachová, Karla Šlechtová a Adriana Krnáčová. Nechyběl ani guvernér ČNB Miroslav Singer.

„Chtěl bych se vám omluvit za to, že nemám funkční zlatý kočár, abych Vás svezl tak, jako vás svezla britská královna Alžběta II. Chtěl bych se Vám omluvit také za to, že tu není Bílý dům, kde jste se setkal s Barackem Obamou. Ale Praze se říká Zlaté město. A to je víc než zlatý kočár. Bílý dům navíc vznikl stovky let poté, co naše katedrála svatého Víta,“ řekl Zeman s tím, že si váží přátelství i skvělých navázaných obchodních vztahů. 

„Zítra na Žofíně budeme na byznys fóru podepisovat konkrétní obchodní smlouvy, a jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil. Je to jenom na tento rok 95 miliard korun. Ale samozřejmě, že investice jdou i opačným směrem. Vážím si toho, že firma Škoda Auto bude v průběhu příštích pěti let investovat miliardy korun do výstavby svých závodů v Číně. Vážím si i investic v leteckém průmyslu,“ řekl Zeman.

Vztahy mezi našimi státy nejsou podle Zemana založeny jen na ekonomické základně. „Snažíme se rozvíjet i výměnu osob, jsem rád, že už platí pětiletá víza pro podnikatele,“ řekl. Uvedl také, že věří, že kromě sportu se bude spolupracovat i na poli kulturním. „Přeji si, aby se Česká republika stala vstupní branou pro Čínu do Evropské unie a aby byla klidným přístavem, do kterého se budou vracet čínské lodi a budou zde nacházet klidné přijetí,“ uzavřel Zeman.

„Děkuji za vřelé přijetí, díky němuž se tu cítím jako doma,“ uvedl následně čínský prezident Si Ťin-pching. Česká republika v něm podle jeho slov zanechala hluboký dojem. „Účelem návštěvy je posílit vzájemnou politickou důvěru a podpořit společný rozvoj,“ řekl mimo jiné Si Ťin-pching.

„Moje návštěva začíná od včerejška a dnes dopoledne jsem s prezidentem strávil v plodném rozhovoru, při kterém jsme si vyměnili názory na česko-čínské vztahy. A dosáhli jsme širokého konsenzu. Podepsali jsme také společné prohlášení, ve kterém jsme se shodli na strategickém partnerství,“ podotkl k dohodám prezident Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…