Přišel, viděl a pak se z toho podělal. Pražský primátor to prý na uzavřeném jednání nezvládnul udržet

22.05.2019 14:19

Jak může jedno hlasování městské rady změnit vzájemné sympatie či antipatie, to ParlamentníListy.cz ukáží v souvislosti s jednáním o zahájení výstavby metra D. Rada hlavního města totiž na svém pondělním sezení odmítla hlasovat veřejně a uchýlila se k tajné volbě. Důvodem prý byla obava z možné kriminalizace, jaké čelí například v kauze Opencard bývalé vedení města.

Přišel, viděl a pak se z toho podělal. Pražský primátor to prý na uzavřeném jednání nezvládnul udržet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Hřib

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí
„Vyhověl jsem koaličním partnerům, protože jednání je stejně neveřejné a hlasování není ani teď jmenovité. Stejný tisk navíc ve čtvrtek veřejně projedná zastupitelstvo, takže každý občan bude moci posoudit, jak se k problematice metra D jednotliví zastupitelé staví. Kdybych partnerům nevyhověl, došlo by k odkladu této klíčové stavby," konstatoval v souvislosti s tajným hlasováním pirátský primátor Hřib. Na předešlé dotazy Práva přitom neodpověděl.

Zdeňku Hřibovi podle našich zjištění začali kolegové na radnici říkat posměšně "hříbek". Proč? „On je takový hříbeček, protože kdyby měl být velký a statný hřib, určitě by se o všem nechodil radit do Sněmovny. Co má dělat, co má říkat, takže je to takový shrbený hříbeček," konstatoval jeden z pražských zastupitelů. Dodejme, že se usmíval, jelikož prý o nutnosti radit se o všem a se všemi prý každý ví.

„Je to tak od začátku, že pan Hřib musí mít mnoho rádců, aby se k něčemu dobral. Teď se asi zase bál, takže se třeba zavřeli někde v kuchyňce, tam se podělal a nechal hlasovat tajně, aby neměl problémy," uzavřel.

Jenomže to je na celém příběhu asi jediné veselé pozastavení.

Piráti, kteří byli obviněni z porušení své snahy po transparentnosti, přispěchali ve středu s následujícím prohlášením.

„Na pondělní radě, které je ze zákona neveřejné, byl použit alternativní způsob hlasování radních ohledně tisku ke schválení geologického průzkumu Metra D. Piráti byli jedinou stranou, která v koaličních jednáních prosazovala jmenovité hlasování rady. Piráti vidí jako ideální příležitost se nyní k tématu na úrovni koalice vrátit a získat v této záležitosti i podporu od opozičních klubů."

Podobný názor však nesdílí například zástupkyně STANu Hana Marvanová. „Důvody pro tajnou volbu nevidím a neuznávám. Překvapilo mě, že pro tajné hlasování byl pan primátor. Myslím, že ostatní piráti ne. Pak byla krátká rozprava a dotazy, proč je to tajné, a na ty nebylo odpovězeno,“ popsala Právu průběh tohoto hlasování.

„Radní se poprvé v historii, co vím, rozhodli hlasovat tajně a to vhozením lístečku do krabice,“ upozornil na kontroverzní krok opoziční zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO) na svém facebookovém profilu.

Právě hnutí ANO, které mělo v minulém volebním období svou primátorku, přitom často čelilo pirátské kritice kvůli údajné netransparentnosti.

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
„Považuji za ostudu, že hnutí ANO, které postavilo svůj marketing na kritice korupce a slibech transparentnosti a otevřenosti, chce nyní utajovat, jak který ministr hlasoval. Bez toho, aby občané věděli, jak politici rozhodují, je nemohou ani hodnotit,” uvedl kupříkladu na konci roku 2017 předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Lidé mají právo vědět i zpětně si jednoduše dohledat, jak jejich zvolení zastupitelé," dodal rovněž.

Piráti se ovšem snaží kritice bránit. V prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, stojí: „V současné chvíli jsou jednání Rady hl. m. Prahy vždy neveřejná a v zápise jsou jen celkové počty hlasů pro usnesení. Nicméně je umožněna přítomnost opozice na radě a diskuze k tiskům probíhají v místnosti rady a nikoliv v kuchyňce, jako za předešlého volebního období. O financování geologického průzkumu metra D se bude hlasovat ještě ve čtvrtek na zastupitelstvu, které je veřejné a otevřené všem občanům.“

Průzkum metra D, který nyní startuje, je první krok v roky chystaném projektu linky z Pankráce do Písnice. Na práce podle slibů magistrátu přímo naváže v druhé polovině roku 2020 i samotné budování prvního úseku podzemní dráhy. Do té doby ale musí Praha získat ještě stavební povolení a vysoutěžit zhotovitele.

Pro zahájení geologického průzkumu na trasu metra D se v tajném hlasování vyjádřilo šest členů rady, tři se zdrželi a jeden hlas vůbec neodevzdal. Radní Jan Chabr z TOP 09 na jednání nebyl přítomen.  Náměstek za TOP 09 Petr Hlaváček byl pro tajnou volbu navzdory přání předsedy Jiřího Pospíšila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…