Přišli o jednoho europoslance. Přesto jsou u TOP 09 a STAN spokojeni

27.05.2019 5:50

Lídři kandidátky Spojenci pro Evropu hodnotí dvojciferný výsledek ve volbách do Evropského parlamentu, 11,7 procenta, a tři mandáty jako velký úspěch. STAN, TOP 09 a Zelení budou do krajských a senátních voleb hledat širší formu spolupráce. Výsledek voleb je jasná výzva, aby strany dále spolupracovaly, řekl europoslanec, lídr kandidátky a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Přišli o jednoho europoslance. Přesto jsou u TOP 09 a STAN spokojeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana se ukázalo, že koalice Starostů s regionálními partnery a TOP 09, tedy stran s proevropským myšlením, překonala drobné spory na domácí politické scéně a že alternativní, nevládní strany v Česku mají svou sílu.

Pospíšil poděkoval voličům, že se nenechali zmást populistickou kampaní protievropských hnutí. „Máme stejné zastoupení jako favorizovaní Piráti. Opět se potvrdilo, že když TOP 09 a STAN jdou dohromady, tak jsou relevantní politickou silou,“ řekl. Ocenil, že v Praze TOP 09 a STAN vyhrála volby, a poděkoval za spolupráci i Straně zelených, Liberálně ekologické straně a dalším 13 regionálním seskupením. Vznikl podle něj unikátní projekt, který voliči ocenili. První místopředsedkyně TOP O9 Markéta Pekarová Adamcová dodala, že uskupení dostalo o 30.000 hlasů více než ve volbách před pěti lety.

„Máme společný politický závazek jít do krajských voleb. Jak to bude vypadat, v jaké sestavě, o tom se ve stranách budeme bavit,“ dodal Pospíšil. V TOP 09 o tom podle něj začíná diskuse, která bude pokračovat i na podzimním sjezdu strany.

Pospíšil pogratuloval také europoslanci Luďku Niedermayerovi (TOP 09), který byl trojkou kandidátky, ale získal nejvíce preferenčních hlasů. Dnes do štábu ze zdravotních důvodů nepřišel.

Šéf TOP 09 Pospíšil a europoslanec Stanislav Polčák, dvojka kandidátky (za STAN), by uvítali, kdyby dosavadní eurokomisařka Eva Jourová pokračovala v Evropské komisi. Pospíšil připomněl, že o eurokomisaři rozhoduje vláda. Byť se s Jourovou neshodl na přístupu k dvojí kvalitě potravin, funkci eurokomisařky zvládala, uvedl. „Musím ocenit spolupráci s paní Jourovou,“ řekl Polčák.

Bývalý předseda TOP 09, nynější šéf jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek na Twitteru vyjádřil zklamání nad tím, že se ke společné kandidátce STAN a TOP 09 nepřipojil i končící europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina, který šel do voleb s vlastním hnutím Evropa společně, a hnutí Hlas končících europoslanců Pavla Teličky a Petra Ježka. Tato uskupení získala dohromady tři procenta hlasů. „Věřím, že je to na další diskusi,“ uvedl Kalousek. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan souhlasil s tím, že se ke kandidátce hnutí Hlas připojit mohlo, Teličku prý před volbami nepřemluvil.

Kalousek také připomněl, že po evropských volbách v roce 2004 rezignoval tehdejší premiér Vladimír Špidla kvůli neúspěchu své ČSSD, která získala 14 procent hlasů. „Co dnes udělá předseda (ČSSD a vicepremiér) Jan Hamáček, když svoji stranu do EP nedostal vůbec?“ uvedl Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…