Přispěvatel píše o americké dobročinné organizaci s údajným tajným posláním na Ukrajině

10.03.2014 12:39

Americká organizace National Endowment for Democracy (NED) realizuje na území Ukrajiny 65 projektů. Někteří politici či historici ale zdůrazňují, že NED působí spíše jako destabilizační faktor a přispívá k eskalaci konfliktu. O záměrech Spojených států na Ukrajině napsal na serveru Britské listy Daniel Veselý.

Přispěvatel píše o americké dobročinné organizaci s údajným tajným posláním na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

NED má na rok rozpočet kolem 100 milionů dolarů. Peníze jdou z amerického Kongresu a od vlády USA. „NED zahájila činnost v roce 1983, kdy v Bílém domě úřadoval prezident Ronald Reagan, aby prosazovala demokracii. Přeloženo z řeči americké vlády a Pentagonu – šlo a zároveň jde o klíčovou instituci participující na destabilizaci, převratech a svrhávání cizích vlád, jejichž představitelé mají tu smůlu, že jsou na kordy s Washingtonem,“ napsal Veselý.

NED spolupracuje s CIA. V minulosti se mohla podílet na financování neofašistických bojůvek

Podle Britských listů má organizace už od svého založení škraloup vzhledem k tomu, že Reaganova administrativa otevřeně i skrytě financovala a zásobovala zbraněmi neofašistické junty ve střední Americe.

Co přesně napsal Daniel Veselý ZDE.

Sociolog zabývající se politickou ekonomií a globalizací William I. Roberton v jedné své knize dokonce poukázal na spolupráci NED se CIA.

Ukrajina může být „velkou výhrou“. Kdo ji ovládne, posílí svou moc 

NED měla na Ukrajině úkoly typu: zvýšit vliv občanské společnosti na přechod Ukrajiny k demokracii, vzdělávat a informovat voliče před parlamentními volbami v roce 2012, podporovat komunální žurnalistiku a zlepšit komunikaci mezi mladými lídry a nevládními organizacemi na Krymu, šíření nezávislých informací o Ukrajině.

„Ukrajina coby poslední, nicméně vydatný kus pomyslného puzzle mezi Východem a Západem může představovat onu `nevětší výhru` pro toho, kdo ji ovládne a posílí tak svou moc,“ uvádí Daniel Veselý.

Otázkou je, zda by Spojené státy Rusku povolily stejné aktivity například v Mexiku anebo v Guatemale.

Pozor na intervenci ze strany USA

Prezident Viktor Janukovyč představoval pro americkou stranu a NED výhodu jen do doby, kdy akceptoval evropské požadavky ohledně uzavírání nových obchodních smluv a zavádění ekonomických reforem. „Nicméně když zjistil, že jde o příliš vysoké částky a tím pádem i úroky, obrátil se na Moskvu, aby s ní vyjednal lepší podmínky a stal se pro Západ psancem,“ cituje Veselý investigativního novináře Roberta Parryho.

Veselý doufá, že se konflikt na Ukrajině obejde bez dalších ztrát na lidských životech. Obává se ale intervence ze strany USA. Spojené státy prostřednictvím Hillary Clinton už ruského prezidenta Vladimira Putina označily za nového Hitlera. „Což je standardní postup americké diplomacie,“ uvádí Veselý a dodává: „Tedy záminkou pro americkou invazi do zemí, které upadly v nemilost."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…