Přispíváme na rozsáhlé množství projektů na pomoc uprchlíkům, oznámil premiér

14.10.2015 18:19

Česká republika na čtvrtečním summitu Evropské unie pravděpodobně zveřejní částku, kterou přispěje do svěřeneckého fondu EU na pomoc syrským uprchlíkům na Blízkém východě. Po jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem to řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Přispíváme na rozsáhlé množství projektů na pomoc uprchlíkům, oznámil premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Konkrétní částku neuvedl, upozornil ale na to, že Česko už nyní samo financuje řadu různých programů, například na podporu konkrétních uprchlických táborů v Jordánsku. "To spektrum aktivit, na které přispívá Česká republika, je poměrně rozsáhlé," uvedl Sobotka. "Je potřeba je sčítat všechny dohromady," dodal.

Ve čtvrtek by premiér měl mít k dispozici analýzu humanitárních aktivit vytvořenou ministerstvem zahraničí, na jejímž základě bude jasné, kolik Česko do svěřeneckého fondu přispěje. Podle Sobotky ale ČR už splnila další zářijový závazek zdvojnásobit pomoc Světovému potravinovému programu (WFO).

Do fondu na pomoc uprchlíkům ze Sýrie v Turecku, Libanonu a Jordánsku by měly členské země EU podle závěrů mimořádného summitu EU v září přispět 500 milionů eur (13,5 miliardy Kč), a dorovnat tak stejnou sumu poskytnutou Evropskou komisí. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes uvedl, že ve svěřeneckém fondu na pomoc Sýrii chybí ze strany členských zemí ještě 225 milionů eur. Dodal, že očekává další konkrétní závazky od zástupců členských zemí při čtvrtečním summitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…