Příští rok? Zlé časy. Migranti se budou rozlejzat, a Brusel to bude podporovat, varoval z ČT Václav Klaus

30.12.2015 22:54

Exprezident Václav Klaus zhodnotil rok 2015 a popsal, co nás čeká v roce 2016. Host je přesvědčen, že nás čekají zlé časy, protože „migranti se budou rozlejzat“, ale politici v Bruselu je budou ještě podporovat, aby mohli posílit EU. Za uprchlickou krizi podle jeho názoru nemůže terorismus, ale Západ, který rozvrátil Blízký východ. Tady vidí Klaus hlavního viníka v USA. V Evropě je obrovským viníkem naše školství, které učí multikulturalismu.

Příští rok? Zlé časy. Migranti se budou rozlejzat, a Brusel to bude podporovat, varoval z ČT Václav Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jíří Weigl napsali knihu Stěhování národů, s.r.o. - Stručný manuál k pochopení současné migrační krize

Václav Klaus hned v úvodu poznamenal, že dnes žijeme v nebezpečnější době než před nějakými deseti lety. „Teď najednou přišla velká krize, od druhé světové války tady nic takového nebylo. Terorismus tuto krizi nevyvolal. Nešťastné zacházení se zeměmi Blízkého východu a severní Afriky způsobilo tuto krizi. To nemá souvislost s terorismem, ale s naší hloupostí a s neschopností ochránit si vlastní hranice a s vítáním různých politiků,“ nešetřil kritickými slovy exprezident. Narážel tím na německou kancléřku Angelu Merkelovou i tamního prezidenta Joachima Gaucka. Ale bohužel tak činí prý i někteří čeští politici. „Hloupost Evropy je podle mého názoru nekonečná,“ pokračoval prezident. Připustil zároveň, že Blízký východ rozvrátily Spojené státy.

Podle Klause je třeba odlišit skutečné Evropany od lidí, kteří v Evropě jen žijí, ale nesdílejí zdejší hodnoty. Problém je podle jeho názoru zakopán už v evropském školství. Školy totiž už neučí ani tak počítat jako spíše zastávat správné názory, věřit v multikulturalismus a korektně se vyjadřovat, což je zlé. „To školství je strašlivě vinno,“ pokračoval v kanonádě druhý český prezident. „Každý, kdo má oči otevřené, se musí obávat,“ pokračoval host. O co se máme bát? O evropské hodnoty.

„Lidé, kteří vidí, co se děje, už nevěří v multikulturalismus. Možná v České televizi ještě někdo takový je,“ pousmál se Klaus. Vzápětí vzpomněl na Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. „Já s ním velmi nesouhlasím, ale v tomto s ním velmi souhlasím. Tahle země je naše, a ne každý je zde vítán,“ doplnil.

Migranti se budou rozlejzat, míní Klaus

Pokud dnes někdo říká, že musíme pomoci uprchlíkům sužovaným válkou, musíme si uvědomit, že např. v Kosovu žádná válka není. Naproti tomu v Afghánistánu je válka už asi padesát let. A proč se Afghánci vydali na pochod až teď? „Protože k tomu byli hloupě vyzváni,“ zaznělo z úst Zemanova předchůdce. Doplnil, že migrační vlna teprve začala a v podstatě si za ni můžeme i tím, že jsme si v EU zrušili hranice. Klaus na chybnost tohoto kroku upozorňoval už před dvaceti lety a tehdy se na něj dívalo skrz prsty. Dnes se ukazuje, že měl pravdu.  

V příštím roce to prý bude ještě horší než letos, protože migrantů dorazí miliony. „Migranti se budou rozlejzat, a to je problém,“ varoval Klaus. Každá země by se proto měla chránit. EU nic nevyřeší. „Politici v Bruselu chtěli, aby se sem ti lidé navalili, aby vznikla krize, aby mohli naši evropští politici říci: potřebujeme více Evropy,“ udeřil host.

Nakonec prozradil, že dnes máme prezidenta, který si počíná dobře v uprchlické krizi, a pokud mu zdraví vydrží, nechť si Miloš Zeman kandiduje na prezidenta i příště. V takovém případě by prý rozhodně necítil potřebu kandidovat v přímé volbě prezidenta. K dalším eventualitám se ale nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…