Příští rok bude hospodářský růst velmi titěrný, upozornil Paroubek

27.12.2013 13:10

Program nové koaliční vlády zasáhne do všech oblastí života české společnosti. Některou problematiku, například daně, ovšem nechává na jednání v budoucnosti. Podle předsedy LEV 21 Jiřího Paroubka bude mít vláda hodně věcí na práci, než dosáhne uspokojivého růstu ekonomiky. Ve svém článku "Obnovme růst české ekonomiky" naznačil, na co by se nový kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl zaměřit.

Příští rok bude hospodářský růst velmi titěrný, upozornil Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nová vláda bude muset obnovit hospodářský růst a to co možná nejrychleji. Podle Paroubka by se růst HDP měl dostat na robustní hodnotu mezi 3 až 4 procenty. „Tyto cíle se napíší snadno, s akademickou lehkostí, ale dodat českému hospodářství novou dynamiku bude vyžadovat jistý čas a mocné impulzy,“ připouští Paroubek.

Příští rok bude hospodářský růst velmi titěrný

Hospodářský růst bude možné obnovit nejdříve v roce 2015. A to jenom za předpokladu, že nová vláda aplikuje správnou léčbu neduhů české ekonomiky.

„V příštím roce (2014) očekávám jen opravdu velmi titěrný hospodářský růst (a růst HDP se mi daří v posledních letech odhadnout dosti přesně, bohužel),“ povzdechl si šéf strany LEV 21.

Celý článek ZDE.

Ministři financí musí vyřešit hrozbu ztráty dotací z EU

Pozitivním momentem by byl příznivý vývoj německého hospodářství, i když jen na to nelze spoléhat. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude muset udělat pořádek v čerpání peněz z EU. Končí totiž sedmileté období, v němž bylo v Bruselu k dispozici pro naši republiku kolem 760 miliard korun.

Paroubek ve svém článku varuje před hrozbou ztráty dotací ve výši 150 až 200 miliard. Noví ministři financí se s tím musí urychleně vypořádat a zachránit, co se dá.

Čerpání evropských dotací se musí dělat jinak než za pravicových vlád

Na nové finanční období 2014 až 2020 bude méně prostředků – 20 miliard eur (v dnešním kurzy kolem 570 miliard korun). „Půjde o to dobře nastavit priority čerpání, systém čerpání i protikorupční pojistky. Dělat prakticky všechno jinak při čerpání evropských peněz, než to dělaly v posledních sedmi letech pravicové vlády,“ zdůraznil Paroubek.

Dalším faktorem ovlivňujícím dynamiku HDP budou investice. Paroubek by rád viděl, aby se obnovil příliv zahraničního kapitálu v objemech z let 2005 až 2007. „Hledat cesty k tomu, aby pro zahraniční vlastníky, kteří v posledních pěti letech transferují v každoročním průměru 260 mld. Kč dividend mimo republiku, bylo výhodné reinvestovat u nás alespoň část těchto dividend,“ navrhl šéf národních socialistů.

Pokud chce být vláda úspěšná a dosáhnout do tří let robustnějšího růstu ekonomiky, měla by se věnovat zmíněným bodům, které vypíchl Paroubek ve svém článku "Obnovme růst české ekonomiky". „Ale v příštím roce si o takovém tempu růstu HDP a příjmů rozpočtu můžeme nechat jen zdát,“ uzavřel Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…