Příští rok bude z covidu jen rýmička... Novinářka si zavěštila z grafu

25.02.2021 19:48

Členka Rady České tiskové kanceláře Angelika Bazalová si všimla zajímavé skutečnosti v posledním vývoji pandemie koronaviru. Situace se prý zlepšuje, ačkoliv to tak na první pohled nemusí vypadat. Snižuje se totiž podíl počtu hospitalizovaných k počtu nemocných. „Příští zimu už budou nakaženi třeba všichni a neumře nikdo,“ doufá Bazalová. Zlepšuje se údajně i situace v západních Čechách. Prý se o tomto parametru moc nepíše.

Příští rok bude z covidu jen rýmička... Novinářka si zavěštila z grafu
Foto: repro Facebook
Popisek: Angelika Bazalová, česká podnikatelka a bývalá novinářka a dramaturgyně, od roku 2019 členka Rady České tiskové kanceláře.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Novinářka Angelika Bazalová si všimla zajímavého faktu v posledním vývoji pandemie koronaviru. Z grafu ukazujícího vývoj podílu hospitalizovaných osob s covidem na celkovém počtu lidí, kteří se zrovna léčí s koronavirem, usoudila, že se tento podíl zmenšuje. „Počet nakažených roste, ale z tohoto grafu čtu, že poměr počtu hospitalizovaných vzhledem k počtu nakažených spíš klesá...“ napsala na facebooku.

Dále rozvedla své myšlenky. Pokud to prý chápe dobře, tak počet lidí v nemocnicích je sice velmi vysoký, ale to prý proto, že nové mutace jsou rychlé a napadají více lidí naráz. Prý to ovšem neznamená, jak vyčetla Bazalová z grafu, že je nová mutace nebezpečnější. Nemoc tedy v poslední době měla poslat do nemocnice poměrově méně lidí.

„Může to být také tím, že spousta lidí je už nakažená opakovaně, to znamená, že mezi nakaženými budou figurovat, ale v nemocnici díky nabyté imunitě z předchozí infekce nekončí. Ať tak či tak, obojí je dobrá zpráva, protože poměr hospitalizovaných k počtu nakažených je nižší, než byl na začátku ledna. Mýlím se?“ dodala.

Myšlenku Bazalové potvrdil i novinář Jan Martínek. Ten souhlasil s myšlenkou, že podíl hospitalizovaných klesá. Proč tomu tak je, ovšem ve světle posledního vývoje epidemie nerozumí. Prý se též tento parametr nikde neuvádí.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Bazalová na komentář Martínka odpověděla. Rozumět se tomu prý dá tak, že sice počet nakažených je enormní, jelikož se britská mutace rychle šíří, ale počet těch, u kterých vede koronavirus k těžkému průběhu, prý klesá. „A imunita nabytá předchozím onemocněním funguje... Tzn. až virus (bez ohledu na mutaci) projde populací úplně, tak se z něj stane ta rýmička, jak předpovídali imunologové. Příští zimu už budou nakaženi třeba všichni (nadsázka) a neumře nikdo,“ nastínila Bazalová možný vývoj.

Prý ovšem nezpochybňuje to, že ke stejnému výsledku jsme mohli dojít za cenu nižších ztrát na životech. Prý se toho dalo dosáhnout extrémní péčí o rizikovou skupinu, než se zvládne proočkovat. „Můžeme se do krve hádat, jestli stačilo chránit rizikové anebo je správné kvůli ochraně menšiny hibernovat celou společnost, oba ty přístupy se nakonec v určitém bodě potkávají... pokaždé jde jen o brždění toho sešupu. Chaos do toho vnášeli ti, kteří tvrdili, že se to dá zastavit,“ myslí si. Zastavit to prý tedy nelze.

Zmínila i mapu okresů dle zasažení koronavirem. Všechny západočeské okresy až na Tachov jsou na tom prý lépe a další se již nezhoršují. „Zatím... Takže neměli pravdu ti, co říkali, že teď to zahltí Prahu atd. Tak uvidíme, ale podle mne by to mohlo být tím, že ta infekce už prošla. Praha na tom byla nejhůř už zkraje podzimu, pak kolabovaly jihomoravské nemocnice, pak Vysočina, pak se stavěly mrazáky na Ostravsku a ty hraniční oblasti prostě přišly teď. Měly vlastně smůlu, že na ně přišla ta nejrychlejší mutace, protože v kombinaci s tím opravdu nefunkčním zdravotnictvím v těchto pohraničních regionech se nakonec ta (snad) poslední fáze ukázala jako nejhorší. To je na tom nejpikantnější. Měli jsme už být na všechno připraveni a dopadlo to nejhůř, jak mohlo. Ale snad už jsou z toho venku...“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…