Příští šéfka Evropské komise: Prý dobře ví, kde leží Praha a názory Čechů ji zajímají

12.07.2019 8:11

Během jednání o příštím předsedovi Evropské komise premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát vyslovil přání, že by měl rozumět našemu regionu. Ale, co když se šéfkou eurokomisařů stane Ursula von der Leyenová? Podle Lidových novin by jeho očekávání splnila jen částečně. Podle exministra obrany Martina Stropnického nás s příští šéfkou Komise pojí působení v NATO. „Vždy nás vnímala jako významného partnera,“ říká Stropnický.

Příští šéfka Evropské komise: Prý dobře ví, kde leží Praha a názory Čechů ji zajímají
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sídlo Evropské komise

Už v úterý může Evropský parlament zvolit do funkce předsedkyně Evropské komise německou ministryni obrany za CDU Ursulu von der Leyenovou. I když postrádá větší povědomí o dění v regionu, půjde podle deníku o zajímavý posun. A to prý díky tomu, že jde o favoritku německé kancléřky Angely Merkelové. „Je to kandidátka kancléřky, která velmi dobře ví, kde leží a jak vypadá Praha. Nějakou pozitivní vazbu díky tomu může mít i ministryně von der Leyenová,“ uvedl Tomáš Podivínský, český velvyslanec v Berlíně.

Ursula von der Leyenová může zúročit své styky z působení na ministerstvu obrany, které sbírá od roku 2013. V této funkci byla v pravidelném kontaktu s českými protějšky například v rámci ministerských zasedání v NATO. Blíže ji poznal exministr obrany Martin Stropnický, jenž zprávu o tom, že by měla stát v­ čele EK, vnímá jednoznačně pozitivně. „Mnohokrát jsme různé body agendy neformálně separátně probírali. Můj názor ji zajímal a ČR vždy vnímala jako významného a blízkého partnera,“ uvedl Stropnický.

Kladně se k jejímu zvolení do funkce předsedkyně Evropské komise vyjádřil i současný ministr obrany Lubomír Metnar. „Je to charismatická dáma s úctyhodnou kariérou. Je velkou zastánkyní společné obrany Evropy. Zná velmi dobře náš region, proto lze očekávat další rozvoj česko-německých obranných projektů,“ uvedl Metnar, který se s von der Leyenovou setkal v dubnu v Berlíně. „Měli spolu poměrně plodný rozhovor. Zná Českou republiku nejen jako sousedskou zemi, ale i­ přes společná cvičení vojáků a­ působení v zahraničních misích. Jsme spolu v Afghánistánu, což dobře ví,“ řekl velvyslanec v Německu Tomáš Podivinský, který se jednání delegací zúčastnil.

Původní zdroj ZDE

Podle jiných pozorovatelů německé politiky však von der Leyenová přichází do čela Evropské komise bez zřejmé vazby na Prahu. „Je prototypem západního uhlazeného politika, který by pasoval do 80. let. Do Česka má minimální kontakty. Chybí jí navíc nějaká emoce k­ Československu, jako měla Merkelová,“ sdělil svůj názor český diplomat, jenž v minulosti v Berlíně roky působil.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…