Příští středu si připomeneme 67. výročí nástupu komunismu

20.02.2015 13:16

Připomenout 67. výročí komunistického převratu v roce 1948 má na pražském Staroměstském náměstí protestní happening. Jmenuje se Světlo pro budoucnost, ne komunistickému temnu a uskuteční se v den výročí převratu 25. února od 17:00 hodin. Účast přislíbily známé kulturní a politické osobnosti. Akce má připomenout minulost a mimo jiné i varovat před snahou současných komunistů zpochybňovat zločiny jejich režimu. Novinářům to dnes řekl zástupce občanské Iniciativy Bez komunistů.cz Petr Marek. Informuje o tom ČTK.

Příští středu si připomeneme 67. výročí nástupu komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

Očekává, že na happening přijdou stovky lidí tak jako v minulých letech. Aktivista dnes zároveň vyzval veřejnost, aby si přinesla svíčky a případně sklenice, do nichž hořící svíčky vloží. Tak jako loni bude na náměstí vytvořen světelný řetěz, při němž lidé uctí památku obětí režimu.

Během únorového převratu 1948 převzala moc v zemi komunistická strana po zřejmě komunisty vyprovokované vládní krizi. Prezident Edvard Beneš přijal 25. února 1948 demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Klementa Gottwalda. Československo se pak dostalo do područí Sovětského svazu. Tato etapa skončila až na podzim 1989.

Tento den není pro Čechy podle Marka jen pouhou historickou událostí, ale skutečností, která stále zasahuje a ovlivňuje současný život. "Po listopadu 1989 jsme se jasněji nevyrovnali s dobou komunistického režimu a bohužel o následky zakopáváme neustále," řekl dnes ČTK a České televizi.

Vidět jsou podle něj ve všech sférách politického a společenského života. Iniciativa Bez komunistů.cz upozorňuje na to, že je komunistická strana stále silně zastoupena v Parlamentu. Marek tvrdí, že cílem je dostat ji do pěti let pod pět procent volitelnosti.

Iniciativa pořádá také řetězovou hladovku, která upozorňuje na oběti komunismu. Na dnešek připadá vzpomínka na tisící oběť, konkrétně salesiánského kněze Josefa Kašíka, jenž zemřel v komunistickém vězení. Hladovku za něj drží známý salesiánský kněz a písničkář Ladislav Heryán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…