Příští volby mohou vypadat jako seriál Most!, soudí Bašta

03.03.2019 7:23

Někdejší diplomat působící v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta už před lety dospěl k závěru, že dění na Ukrajině svým způsobem předznamenává budoucí vývoj i u nás. Dnes na Ukrajině probíhají prezidentské volby a jeden z kandidátů se v předvolební kampani inspiroval jedním zdejším populárním seriálem.

Příští volby mohou vypadat jako seriál Most!, soudí Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta v komentáři pro server První zprávy.cz napsal, že na Ukrajině se jako v křivém zrcadle objevuje budoucnost evropské politiky.

Ukrajina má před sebou prezidentské volby, ve kterých vedle stávajícího prezidenta Petra Porošenka kandiduje i řada dalších kandidátů. Najdeme mezi nimi i Vladimíra Zelenského s novou politickou stranou nazvanou Sluha lidu.

Sluha lidu je také název oblíbené show, kterou vidělo na 98 milionů lidí. Ukrajinský učitel Vasilij Petrovič Holoborodko se jednou pořádně rozčílí nad současnými poměry na Ukrajině a pronese ohnivou řeč, ve které nenechá na společnosti nit suchou. Jeden z jeho žáků řeč nahraje a uveřejní ji na sociální síti. Video i sám učitel se brzy stanou velmi známými a především velmi populárními.

Vladimír Zelenskij se rozhodl jít stejnou cestou a jako ohnivý tribun lidu z show šije do prezidenta Petra Porošenka. Peníze na to dostává od kontroverzního oligarchy Ihora Kolomojského, který by si rád vyřídil účty právě s Porošenkem.

„Vladimír Zelenskij svou předvolební kampaň postavil na konfrontaci s prezidentem. Proto neustále slibuje, že Petr Porošenko jako ten největší zloděj skončí ve vězení. Nedávno dokonce v jedné ze svých šou prezidenta docela realisticky pohřbil,“ napsal Bašta.

Pokud jde o válku na východě Ukrajiny, Zelenskij by rád opět nastolil mír. A to skrze jednání s Ruskem. Zdůrazňuje však, že si za jednací stůl musí přisednout také Spojené státy a Velká Británie.

„První kolo ukrajinských prezidentských voleb proběhne 31. března a je docela pravděpodobné, že ho Sluha lidu (a Kolomojskij) vyhraje. Zvítězí-li i v tom druhém, asi bychom měli přemýšlet, dle jakého televizního seriálu budou probíhat naše příští volby prezidenta. Napadá mě Rapl, případně Most!. Máme se nač těšit,“ uzavřel Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…