Příští volby vyhrajeme, říká senátor Vícha z ČSSD

13.03.2015 9:59

Dnešním dnem začíná 38. volební sjezd sociální demokracie a my jsme tak vyzpovídali předsedu senátorského klubu ČSSD Bohumila Víchu (ČSSD). Zajímalo nás nejen, co od sjezdu očekává, jací jsou jeho favoriti, ale i to, jak vidí budoucnost strany. Vyjádři se také k uplynulým komunálním volbám, kde již pošesté obhájil mandát starosty a dosáhl zde jednoho z nejlepších volebních výsledků pro ČSSD v republice. Čemu přičítá tak silný mandát a jak se jej bude snažit využít?

Příští volby vyhrajeme, říká senátor Vícha z ČSSD
Foto: Redakce
Popisek: Petr Vícha (ČSSD)

V loňských komunálních volbách jste již pošesté obhájil mandát starosty a v čele města jste tak již více než dvacet let. Navíc jste od roku 2012 senátorem. Neměl jste někdy chuť s politikou praštit? A co byste eventuálně dělal?

Chuť praštit s politikou mám zejména v poslední době, kdy stát vše komplikuje, velmi často, nemám však na mysli starostování - to u nás na komunální úrovni nepovažuji za politiku, ale za manažerskou práci.

ČSSD obsadila v zastupitelstvu 14 z 23 křesel, což je o 3 méně než v uplynulém volebním období. Ač jde stále o velmi dobrý výsledek, čemu přičítáte ztrátu mandátů? Může za tím být hnutí ANO, které nyní skončilo druhé a které se v celostátních průzkumech střídavě dělí s ČSSD o první příčku? 

Minulých 17 z 23 zastupitelů bylo jistě výjimečné, i poslední výsledek v ČR jinde nenajdete. Ale jistě jsme se nad poklesem zamýšleli, vlivy vidíme tři. Hnutí Ano, které ještě potřebuje čas se na místních úrovních znemožnit, protože o správě obcí naprosto nic nevědí a to se brzy ukáže, aféry ČSSD v okolních městech/ Ostrava, Frýdek Místek /, což jistě má vliv na některé nespokojené voliče a do třetice- místní problém některých měst u nás v kraji- ubytovny v centru města. My s tím nemůžeme nic dělat, ale občané nám to dávají zčásti za vinu.

Sedmičlenná rada města Bohumína je díky volebnímu výsledku stejně jako v minulém období jednobarevná a zasednou v ní jen zástupci ČSSD. Jakým způsobem se ale do rozhodování snažíte zapojit ostatní strany zastupitelstva?

Všechny strany mají zastoupení ve všech výborech a komisích, v kontrolním výboru většinu. Již první zastupitelstva ukázala, že atmosféra je velmi pracovní, většina hlasování je jednomyslných, včetně rozpočtu, který je výrazně přebytkový. U nás se politika, kromě krátké doby kolem voleb, nedělá.

Někteří mohou namítat, že v případě tak dlouhé vlády jedné strany může vzrůst prostor pro ne vždy zcela transparentní jednání a věci lze snadno zamést tzv. pod koberec. Máte v tomto směru čisté svědomí? Je podle Vás radnice směrem k občanům maximálně otevřená a transparentní?

Naopak si myslím, že hlasy dostáváme právě proto, že jsme velmi transparentní a žádný zastupitel neměl nikdy žádnou aféru. U nás bohatne město, ne zastupitelé. A to občané ve volbách oceňují.

Čeho byste chtěl jako starosta v nadcházejících čtyřech letech dosáhnout?

My jsme šli do voleb s konkrétním programem 55 bodů a je naším zvykem své sliby plnit. Neslibujeme nemožné, což může být někdy nevýhodou, protože například nová uskupení, například ANO, kteří o městě nic nevědí a o činnosti a možnostech samosprávy ještě méně, mohou slibovat cokoliv a teprve po volbách zjistí, že to není možné. Tou cestou jsme my nikdy nešli. A nepůjdeme. Lidé tedy vědí, co od nás mohou čekat a o to více si vážím jejich podpory.

Pro letošní rok jste schválili vyrovnaný rozpočet ve výši 660 milionů korun a navíc počítáte i s dvanáctimilionovou rezervou pro finanční spoluúčast města u úspěšných dotačních projektů. Co podle Vás stojí za tak optimistickým výhledem?

To není optimismus, ale zkušenosti a vždy jsme hospodařili dobře. Prvním předpokladem je úsporný rozpočet provozních nákladů, druhým je včasné vypsání veřejných zakázek, kdy firmy ještě nemají náplň a dávají dobré ceny. Navíc máme 4500 bytů a nájem je stabilní příjem, který vracíme zpátky do oprav domů.

Největší investice, 200 milionů, půjdou do bydlení. Do jakých konkrétních projektů budete chtít investovat v rámci rozvoje bydlení? O jaké bydlení je ve městě největší poptávka?

V minulých letech jsme ve všech bytech vyměnili stará okna za nová, plastová. Nyní probíhá zase velké zateplování všech věžových panelových domů a za asi 60 mil. Kč také napojování domů na centrální zásobování teplem. Právě o zateplené byty s ústředním topením v centru je pak největší zájem.

Rodiče v Bohumíně postrádají dětskou pohotovost. Potvrzují to jak internetové diskuze, tak i průzkum radnice, která je zřizovatelem tamní nemocnice (BMN). Bude se snažit problém řešit? Jak?

To bohužel nejsme schopni zajistit. Naše nemocnice nemá dětské oddělení a není ani dostatek dětských lékařek ochotných sloužit 24 hodin denně.  Velkou výhodou pro naše občany je již to, že nemocnici vůbec máme a město ji finančně podporuje.

Jste předsedou senátorského klubu ČSSD. Již tento víkend se uskuteční 38.volební sjezd ČSSD. Co od něj očekáváte? Jiří Paroubek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že sociální demokracie potřebuje barevnější vedení, jinak se oslabí dojem před veřejností, souhlasíte s ním?

Odhaduji, že to bude velmi poklidný sjezd, výsledky volby vedení se také dají očekávat a na rozdíl od minulého sjezdu z něj odejde strana velmi jednotná. Ale úkolů na další období je hodně. Příprava krajských voleb, plnění programu vlády a ještě udělat pořádek v některých problémových oblastech strany- je toho dost. Co se týče Jiřího Paroubka, ač jsem s ním často věcně nesouhlasil, tak jsem si jej vážil pro obrovskou pracovitost a tah na branku. Nyní je však mimo ČSSD a snad i trochu mimo politiku obecně a tak je pozdě na rady, to měl zůstat u nás a prosazovat je.

Jak více posílit stranu ČSSD a přiblížit ji lidem?

To se snadno řekne na komunální úrovni, kde se to díky dobrému týmu a programu daří. Ale ne všude. Pak na krajské úrovni také většina hejtmanů odvádí dobrou praktickou práci a to mohou občané vidět a ocenit. Na celostátní úrovni je pak situace obtížnější, ČSSD je v koalici a v té se nikdy nedá program splnit na sto procent. Ale v nynější koalici, myslím, ČSSD uplatnila v rámci vyjednávání většinu programu, předseda se snaží, aby se strany nehádaly jako v Nečasově vládě a tak si myslím, že příští volby vyhrajeme.

Spekuluje se o kandidatuře Zdeňka Škromacha na prezidenta. Co Vy na to? Má Vaši podporu?

Myslím, že o kandidatuře na prezidenta zatím spekuluje jen sám Zdeněk Škromach. Volby jsou ještě hodně daleko a je to předčasné. Jediné, co je zatím jasné, je, že já kandidovat nebudu -:).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…