Přituhuje, a hodně. Hrozba muslimských vrahů vstupuje v Evropě do nové, nebezpečnější fáze, odhaluje list

25.06.2017 21:07

Evropu obchází hrůza z terorismu. Především pro mladé lidi to může být hrůza nová, ale starší Britové nebo Italové si pamatují teroristické útoky ze sedmdesátých let minulého století, kterým padly za oběť desítky lidí. Nešlo o útoky muslimských fanatiků a Evropané je také přečkali. V něčem je ale dnešní situace přece jen nová a nebezpečnější...

Přituhuje, a hodně. Hrozba muslimských vrahů vstupuje v Evropě do nové, nebezpečnější fáze, odhaluje list
Foto: Youtube.com
Popisek: Vlajka Islámského státu

Server izraelského deníku Jerusalem Post informuje své čtenáře o tom, jak se mění život v Evropě ve stínu terorismu. Reportér deníku strávil nedávno pár dní v italské Florencii a prozradil, jak teď před letištěm pochodují silně ozbrojení vojáci. Další vojáci hlídají slavnou katedrálu Duomo z 15. století. Na první pohled je zkrátka zřejmé, že se atmosféra v Itálii mění.

Autor článku na počátku tisíciletí v Itálii studoval, takže má s čím srovnávat. Ani na chvíli nepochybuje o tom, že nejen Itálii obchází hrůza z hrozícího teroristického útoku, a není se co divit. V poslední době došlo k několika útokům ve Velké Británii i ve Francii. V samotné Itálii byl zastřelen Tunisan Anis Amiri, který najel kamionem na vánoční trhy v Berlíně v závěru roku 2016. Především pro mladé Italy je to nová situace, na počátku tisíciletí byl na Apeninském poloostrově klid.  

Anketa

Doporučujete ČSSD, aby podpořila v prezidentských volbách Zemana?

86%
14%
hlasovalo: 7964 lidí

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Jenže tomu tak nebylo vždy. Mezi lety 1969 a 1980 Itálie zažila sérii bombových útoků fašistických bojůvek, za které zaplatilo životem na sto lidí. V roce 1982 napadli palestinští teroristé synagogu v Římě. Nejstarší Italové si mohou pamatovat, že ve 20. a 30. letech minulého století byly ulice také plné ozbrojených mužů.

„Přítomnost ozbrojených vojáků na ulicích Florencie může být symbolem letošní hrozby terorismu v Evropě, ale určitě není historicky jedinečná,“ glosuje situaci autor, který také připomíná, že od 13. do 15. století probíhala v ulicích Florencie v podstatě válka.

Nejmladším Italům se může zdát, že jejich země s teroristy zažívá něco zcela nového, ale starší Italové vědí, že nejde o tak úplně nový jev.

Wall Street Journal k tomu dodává, že Evropa přece jen zažívá novou dobu. Dobu, kdy Islámský stát na Blízkém východě prohrává a jeho bojovníci míří do Evropy. Nebo se k Islámskému státu hlásí amatéři, kteří se nechali zmanipulovat demagogickými myšlenkami teroristů a chtějí se v Evropě odpalovat.

Poslední případ na bruselském centrálním nádraží ukázal, že tito amatérští bojovníci jsou velmi špatně připravení. Maročana, který se na nádraží pokusil odpálit bombu, bezpečnostní složky eliminovaly poté, co špatně zkonstruovaná bomba nevybuchla tak, jak podle představ radikála měla. To je pro Evropany ta lepší zpráva. Horší zpráva je, že podobné amatéry je velmi těžké odhalit. Je to takřka nemožné. A to je velký problém. Amatéři si dokážou připravit bombu podle návodu na internetu a mohou ji zkusit odpálit. Mnoho Evropanů už příště nemusí mít tolik štěstí, bomba bohužel vybuchne a do srdcí lidí se znovu vkrade strach. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…